Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

OŠ Danila Lokarja Ajdovščina v Kazahstanu

Devet učencev in učenk OŠ Danila Lokarja Ajdovščina se je med 9. in 12. julijem 2019 mudilo na svetovnem prvenstvu v znanju World Scholar's Cup v Kazahstanski prestolnici Nur-Sultan. Tja so se uvrstili po uspešnem nastopu na področnem mednarodnem tekmovanju v Ljubljani, ki je potekalo februarja letos. Čeprav se jim zdi, da je teden v Kazahstanu minil (pre)hitro, pa je bila pot do tam dolga, tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu.

Ta pot se je pričela nemudoma po uvrstitvi na svetovno prvenstvo. Mentorja in starši so staknili glave in izdelali načrt za zbiranje sredstev. Ob finančni in materialni podpori podjetij, Občine Ajdovščina ter številnih posameznikov jim je to naposled tudi uspelo.

Učenci in učenke so se na pot pripravljali drugače. Od februarja do julija so raziskovali snov šestih področij tekmovanja: zgodovine, naravoslovja, književnosti, likovne in glasbene umetnosti, družboslovja ter posebnega področja. Krovna tema letošnjega prvenstva je bila »svet na obrobju«, znotraj katere so se tekmovalci spoznavali z zamolčanimi zgodbami robnih posameznikov in skupnosti, umetniškimi deli, ki so jih upodabljala, tehnologijami omogočanja, nerazrešenimi skrivnostmi in še z marsikaterim zanimivim dejstvom ali vprašanjem.

OŠ Danila Lokarja

Usvojeno znanje so imeli moč pokazati ob boku nekaj več kot 200 tekmovalcev iz Nizozemske, Ukrajine, Turčije, Pakistana, Kazahstana, Azerbajdžana, Združenih arabskih emiratov, Kenije itn. Iz Slovenije sta se tekmovanja udeležili še skupina dijakinj Gimnazije Nova Gorica in skupina dijakov Strokovno izobraževalnega centra Ljubljana.

Akademsko odličnost so ajdovski učenci in učenke dokazali pri vseh preizkusih znanja: sodelovalnem kreativnem pisanju, skupinskem kvizu, testu in skupinski debati. Skupno so osvojili 28 srebrnih in 5 zlatih medalj. Posebej pa gre izpostaviti naslednja odlična dosežka: Tija Lah, učenka 8. razreda, je v kategoriji seniorjev (tj. tekmovalci, stari od 14 do 18 let) pri sodelovalnem kreativnem pisanju zasedla 7. mesto. Neja Polanc, učenka 9. razreda, pa je v kategoriji seniorjev pri skupinski debati zasedla skupno 2. mesto in poleg zlate medalje prejela tudi pokal.

OŠ Danila Lokarja

Z zgornjima in z obilico drugih dosežkov, tako ekipnih kot posamičnih, si je ekipa deklic v sestavi Neja Polanc, Tija Lah in Iris Zorzut zagotovila mesto na tako imenovanem »turnirju prvakov«. V novembru se namreč najboljše ekipe tekmovanja srečajo v ameriškem mestu New Haven, na tamkajšnji Univerzi Yale, da bi se še zadnjič v sezoni pomerile med seboj. Ekipi deklic se pridružuje še mešana ekipa v sestavi Aldijan Smlatić, Evelin Bajc in Tilen Stibilj.

Iz Nur-Sultana, modernega, čistega in prijaznega mesta v osrednji Aziji, se vračajo polni ne le dosežkov, marveč predvsem izkušenj, doživetij in spominov. Skovali so nova prijateljstva, posvojili alpake, delili potico na kulturnem sejmu, plavali v bazenu s peščeno plažo v petem nadstropju največjega šotora na svetu…

OŠ Danila Lokarja

 

* Vir in fotografije: Kristjan Mavri

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #mladi, #šolstvo

Kolofon