Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Številne novosti v taboru ŽRK Mlinotesta iz Ajdovščine

Ekipa Mlinotesta bo v naslednji sezoni precej spremenjena. S trenerskega stolčka se poslavlja Ana Žigon, ki je v lanski sezoni popeljala dekleta do odličnega 4. mesta v državi, kar je bilo višje od zastavljenih ciljev pred sezono. Ana bo v klubu ostala tudi v prihodnje, saj bo skrbela za kadetsko selekcijo. Na njen položaj prihaja Dean Kovšca.

Kovšca je v svoji trenerski karieri nekaj časa vodil tudi moško člansko ekipo Ajdovščine. V pomoč mu bosta Miha Mohorčič, ki bo skrbel tudi za vratarske treninge in pa Aleksander Lapajne. Slednji bo bdel predvsem nad kondicijsko pripravo in analizo tekem.

Odhodi so sestavni del vrhunskega športa in tudi v Ajdovščini ni nič drugače. Po kar šestih sezonah se poslavlja Taja Čajko. 26-letnica je pustila viden pečat, saj je sodelovala pri vseh večjih klubskih uspehih v zadnjih letih (2x tretje mesto v DP, 1x drugo in 1x tretje mesto v PS in 2x nastop v EHF Challenge Cupu). Za odhod iz kluba se je odločila tudi organizatorka igre Tjaša Rudman. 22-letna Novomeščanka je zadnje tri sezone odlično krmarila ajdovski napad. V svoj matični klub Krim Mercator se vrača krožna napadalka Manca Jurič. Ljubljančanka je za Mlinarke odigrala dve sezoni in pol ter prispevala 179 zadetkov. Svojo ajdovsko zgodbo zaključuje tudi 23- letna vratarka Anamarija Klemenčič, ki je pred pričetkom lanske sezone v Ajdovščino prišla iz Naklega. Zaradi študijskih obveznosti svojo igralsko kariero začasno prekinjajo vratarka Anja Bratina, mladinska reprezentantka Tjaša Mihelj in zunanja igralka Staša Brecelj.

Upravi kluba je uspelo v svojih vrstah obdržati jedro ekipe iz prejšnje sezone. Še najmanj eno leto v Ajdovščini ostajajo: Špela Ferfolja, Mirjeta Bytyqi, Nuša Fegic, Urša Zelnik, Jana Krapež, Maja Grmek, Petra Sanabor, Maja Svetik, Lara Bratina, Laura Berzelak, Vesna Simič in Tina Brecelj. 

Dominika Mrmolja

Veliko je bilo dogajanja v smeri prihodov. Ajdovsko moštvo bo v novi sezoni še bolj domače obarvano. Prva, ki se je vrnila nazaj, je Tea Brecelj. 25-letna vratarka je bila v mladinskih kategorijah ena najperspektivnejših vratark v Sloveniji. Že v lanski sezoni je na srečanju proti Krki priskočila na pomoč zaradi poškodbe prve vratarke Anje Bratina. Za drugo odmevno potezo pri kadrovanju so poskrbeli s povratkom desne zunanje igralke Dominike Mrmolja. S šestnajstimi leti, se je takrat največji dragulj ajdovske rokometne šole po odlični sezoni, v kateri se je Mlinotest po dolgem času v vrnil v prvo ligo, preselila v RK Gen-I Zagorje (sezona 2011/2012). Zasavski klub je takrat igral pomembno vlogo v slovenskem rokometu, tako da se moštvo iz Ajdovščine ni uspelo kosati s ponudbo Zagorja, ki ga je takrat vodil Bojan Voglar.

Nataša Janković Rustja

Vsekakor bo desna stran napada zelo močno orožje Mlinark v prihodnji sezoni, sploh ko je klub naznanil prihod 28-letne Nataše Jankovič Rustja. Zagrebčanka je zadnji dve leti s svojim izbrancem, ki je po rodu iz Ajdovščine, preživela na Norveškem. Tam je dve leti uspešno nastopala za HK Molde in bila ena izmed najboljših igralk v ligi na svojem položaju. V svoji karieri je odigrala tudi 23 tekem za hrvaško izbrano vrsto.

Največ težav s popolnitvijo ekipe je bilo vratarskem položaju. Mesto med vratnicama bo ob Tei Brecelj zasedla še Aleksandra Petryhina. 32-letna Rusinja je v svoji karieri branila za ruske klube Astrakhanochka Astrakhan, Lado Toljati in Zvezdo Zvenigorod, v Sloveniji pa se je ljubitelji rokometa spomnijo, ko je v sezonah 2014/2015 in 2015/2016, branila za Krim Mercator in Zagorje GEN-I. Za zanimivost naj dodamo, da je z obema ekipama osvojila naslov državnih prvakinj.

Zadnja se je v Ajdovščino vrnila Tina Benčina. Nekdanja kapetanka je bila gonilna sila vseh večjih klubskih uspehov, predvsem v sezonah 2014/15 in 2015/16.  V dosedanji karieri je za Mlinotest zabila kar 628 zadetkov. 29-letnica, ki skrbi tudi za podmladek v bližnjem RK Col, bo v klubu delovala tudi kot trenerka, saj bo svoje bogato znanje prenašala na najmlajše v šolskih krožkih.

V Mlinotest se vrača tudi izkušeni trener Branko Leban. Slednji bo prevzel vajeti v mlajših kategorijah. Strokovni štab bosta okrepili tudi kineziologinja Tadeja Kovač in strokovnjakinja za fizično in gibalno pripravo Kaja Bratina. Mlinarke bodo v tej sestavi vsekakor zelo konkurenčne v državnem prvenstvu. Osnovni cilj bo nadgraditi lansko četrto mesto v prvenstvu in se bo dveh sezonah prebiti višje v pokalu Slovenije.

 

* Vir: Deni Stibilj

* Fotografije: ŽRK Mlinotest Facebook

Lokalne Ajdovščina

#šport, #rokomet

Kolofon