Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Goriška cesta v Ajdovščini odslej prijaznejša do kolesarjev

Tik pred koncem je izgradnja drugega sklopa kolesarskih stez skozi mesto Ajdovščina, natančneje po Goriški cesti. Center mesta je tako odslej prijaznejši do kolesarjev, ki lahko koristijo kolesarsko stezo vse od mosta čez Hubelj pa do avtobusnega postajališča. Projekt se bo nadaljeval v prihodnjem letu.

Kar precej prahu je v občini Ajdovščina dvignila gradnja kolesarske poti, ki se trenutno vije od avtobusnega postajališča pa do mosta čez Hubelj. Delavci gradbenega podjetja v tem tednu hitijo s postavljanjem talnih oznak, po sami stezi pa se je že mogoče zapeljati s kolesom. Mnogi vozniki jeklenih konjičkov so sicer do nove kolesarske pridobitve skeptični, saj menijo, da je s tem Goriška cesta postala preozka, sploh glede na visoko število avtomobilov, ki omenjeno cesto vsakodnevno prevozijo. Ozka nova podoba Goriške ceste naj bi težavo povzročala tudi voznikom avtobusov in tovornjakov. So pa zato tisti, ki za svoje potrebe v mestu, redno uporabljajo kolo, nad novo pridobitvijo navdušeni. Varnost kolesarjev bo odslej mnogo večja.

Za potrebe kolesarske steze se je Goriška cesta zoožala s prejšnjih 8,25 metra na sedanjih 6,50 metra, takša širina bo v prihodnje po celotni dolžini Goriške ceste. Med cestiščem in kolesarskimi površinami je urejen tudi  varnostni zeleni pas, z zasajenimi različnimi trajnicami, ostala so tudi obstoječa drevesa. Občina Ajdovščina s tem projektom obenem tudi umirja motoriziran promet skozi mesto. Projekt sledi viziji prometne strategije, v kateri se je v prvi vrsti zavezala k izboljšanju pogojev za pešačenje in kolesarjenje ter razbremenitvi javnega prostora avtomobilov.

To je sicer le prvi del obsežnejšega načrta, na enak način se bo namreč v prihodnosti urejalo tudi Vipavsko cesto (od Hubeljskega mosta do krožišča na Ribniku), kar pa je že stvar novega projekta. Za prvi sklop projekta urejanja kolesarskih poti je občina pridobila dobrih 130.000 evrov sredstev s strani Evropske unije, za nadaljevanje projekta pa so v letu 2020 že zagotovljena sredstva iz razpisa Eko sklada, gre za 650.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev.

Končni cilj projekta je enotno oblikovana hrbtenica skozi celotno mesto, namenjena kolesarjem in pešcem na katero se bodo priključevale kolesarske povezave proti Novi Gorici, Vipavi, Lokavcu in Colu. Projekt spodbuja in promovira trajnostno mobilnost, to pa predstavlja tudi eno ključnih aktivnosti ozaveščanja o zdravem okolju.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #promet, #turizem

Kolofon