Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Akustični swing izpod virtuoznih prstov Swingatana za zadnji julijski teden

V četrtek, 25. julija, bo ob 20.30 na oder na kriškem placu stopila skupina Swingatan, ki jo sestavljajo violinist Peter Ugrin, kitarista Marko Čepak Maki in Marko Mozetič Mozo, kontrabasist Nikola Matošić in Zmago Štih na klavirski harmoniki. Glasbeniki so med natrpanim poletnim urnikom koncertiranja v različnih zasedbah našli skupni trenutek, da obiskovalcem Poletja v Vipavskem Križu pripravijo večer avtorske glasbe, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne ljubitelje jazz glasbe 30. in 40. let prejšnjega stoletja. O njihovi ustvarjalnosti ste na Lokalnih Ajdovščina že lahko brali, sedaj pa imate priložnost, da se prepričate še na lastna ušesa.

Četrtkov koncert bo že peti dogodek raznovrstnega festivala, ki bo Vipavski Križ polnil s kulturnimi vsebinami še ves avgust. Ob željah po razvoju kulturnega turizma v kraju in s podporo občine Ajdovščina je nastal z razširitvijo koncertnega cikla Zven grajskih sten, ki je tri leta poprej v akustično vaško jedro pripeljal raznolike glasbene zasedbe. Za odlično glasbo je še vedno poskrbljeno, glasbenikom pa se pridružujejo še filmski ustvarjalci, gledališki igralci in improvizatorji ter izobražena zeliščarka.

Po uvodni delavnici izdelovanja domače kreme za sončenje s polno zasedenostjo omejenega števila mest, je v začetku julija lepo število obiskovalcev prvič doživelo gledališko improvizacijo in se zelo zabavalo ob domislicah članov Dženny improteam.

PVK Dženny improteam <br />
Fotografija: Sara Štrancar

Temu je sledil koncert Komornega orkestra NOVA, delujočega v Glasbenem društvu NOVA, organizatorju Poletja v Vipavskem Križu. Pri izvedbi izvirnega koncertnega programa Bossa NOVA pa je z nepričakovanimi padavinami zagodlo vreme in orkestraše ter že zbrane poslušalce v četrtek razžalostilo z odpovedjo. Zaradi velikosti orkestra, tehničnih in akustičnih specifik ter nemogočih premikih ob spremembi vremena so se naposled odločili koncert izvesti sledečo nedeljo v dvorani Prve slovenske vlade, pri čemer gre zahvala tonskemu tehniku Juretu Ferjančiču in Občini Ajdovščina, ki so v tako kratkem času omogočili uporabo dvorane. Vsem preglavicam navkljub je orkester navdušil skoraj trimestno število obiskovalcev.

KO NOVA Bossa NOVA <br />
Fotografija: Matic Slemič

Minuli četrtek se je dogajanje vrnilo na izvorno mesto, v Vipavski Križ, kamor so se iz Postojnskega pripeljala dekleta iz Vokalne skupine Elúm. Ta so v sproščenem nastopu izkazale močno trdnost v harmoniziranju in predvsem pokazale, kako zelo uživajo v glasbi, kateri namenjajo nemalo truda in pozornosti na vokalno tehniko.

PVK Vokalna skupina Elum <br />
Fotografija: Matjaž Cvetrežnik

Po koncertu kvinteta Swingatan se bo avgust pričel s projekcijo dokumentarnega filma Ujeta voda. Tega bodo predstavili ustvarjalci sami, vsebina pa kar sama nudi navezavo na bogato zgodovino Vipavskega Križa. Ste vedeli, da mala vasica premore kar štiri vodnjake? To in še več vam povedo tudi vodiči Zavoda Vipavski Križ, ki pred vsemi dogodki Poletja v Vipavskem Križu nudijo možnost ogleda po predhodni najavi. Po sprehodu pa se lahko v Darovih Vipavske ohladite z ledenim čajem Poletje v Vipavskem Križu, ki ga je iz naravnih zelišč mojstrsko namešala Ivica Nemec.

 

 

Sara Štrancar

#turizem, #vipavska dolina, #kultura, #glasba, #vipavskikriž, #reportaža

Kolofon