Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Umrl je ugledni zborovodja Klavdij Koloini

V 81. letu starosti je umrl eden najvidnejših zborovodij pri nas Klavdij Koloini. Pod njegovo taktirko so delovali številni zbori, bil je predsednik Pevske zveze, eden od glavnih stebrov revije Primorska poje in pobudnik drugih pevskih manifestacij. Bil je tudi dolgoletni zborovodja MoPZ Srečko Kosovel iz Ajdovščine. Leta 1985 pa je prejel Petomajsko priznanje Občine Ajdovščina.

Pod njegovo taktirko so prepevali številni slovenski pevski zbori, med drugim PAZ Vinko Vodopivec, MePZ France Bevk iz Prvačine, MePZ Primorje iz Ajdovščine in predvsem Pevski zbor Lipa Ajdovščina. Posebej pomembno je njegovo delovanje na čelu Moškega pevskega zbora Srečko Kosovel iz Ajdovščine, s katerim je dosegel visoke uvrstitve tako na domačih kot tujih tekmovanjih, zbor pa se je uvrstil med vidnejše slovenske moške pevske zbore.

V 32-ih letih umetniškega vodenja je s Kosovelovci samo na vajah preživel 6 tisoč ur, vknjižil več kot 500 koncertov in priložnostnih nastopov, pri čemer ni vštetih še 20 tekmovanj.  Pevsko sobo Kosovelovcev po Klavdijevi zaslugi krasijo številne zlate in srebrne plakete s tekmovanja Naša pesem v Mariboru, priznanja za prvo, drugo in tretje mesto na tekmovanju Seghizzi v Gorici, prvo mesto v Scheveningenu na Nizozemskem, dve drugi mesti v Debrecenu na Madžarskem, drugo mesto v Varni v Bolgariji ...

Koloini je živel v Vipavskem Križu, na Primorskem pa so ga v splošnem poznali kot karizmatično osebo. Nekaj časa je deloval tudi kot predsednik Pevske zveze, bil je ravnatelj Glasbene šole Ajdovščina, tajnik ZKO in KS Ajdovščina ter tajnik ZKO Nova Gorica. Deloval je tudi kot organizator raznih pevskih manifestacij – tudi njegovim zaslugam gre pripisati uresničitev mednarodnega festivala Revolucija in glasba ter revija Primorska poje.

Klavdij Koloini //  Fotografija: Slavko Nemec/ arhiv MoPZ Srečko Kosovel Ajdovščina

Koloini, je bil tudi eden izmed utemeljiteljev Združenja pevskih zborov Primorske in tajnik te zveze od ustanovitve naprej, bil pa je tudi eden izmedpobudnikov, da je skladatelj Rado Simoniti uglasbil skladbo Vstajenje Primorske.

Za svoje delo je bil tudi nagrajen – prejel je zlato Gallusovo odličje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Pogreb bo v torek, 30. julija ob 18. uri na pokopališču v Vipavskem Križu. 

 

* Vir: STA & Občina Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #glasba

Kolofon