Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovski Sopotniki doslej prevozili že več kot 20.000 kilometrov

V občini Ajdovščina že skoraj leto dni deluje projekt Sopotniki, brezplačni prevozi za starejše osebe. Da se je projekt odlično prijel priča dejstvo, da storitev uporablja že 132 uporabnikov, ki so si na tak način precej olajšali pot do osnovnih storitev, kot so zdravnik ali trgovina, s tem pa se jim je izboljšala tudi kakovost življenja. Sopotniki bodo v Ajdovščini vozili tudi v prihodnje.

Pred približno letom dni smo poročali, da bo v Ajdovščini poskusno zaživel projekt Sopotniki, storitev brezplačnih prevozov za upokojence nad 60 let. Desetega septembra je nato župan Tadej Beočanin opravil prvo vožnjo in vse odtlej je E-Golf, ki ga za svoje delo uporabljajo Sopotniki, stalno na cesti. Doslej je avtomobil prevozil že dobrih 20.000 kilometrov, kar priča, da je potreba po storitvi velika. Zato veseli sveža novica, da se je Občina Ajdovščina odločila, da bo s projektom nadaljevala tudi v prihodnje, koordiniranje pa bo še naprej v rokah zaposlenih v Mladinskem kulturnem centru Hiša mladih.  Katarina Ambrožič, vodja oddelka za družbene zadeve na ajdovski občini, je takole komentirala dosedanje delo Sopotnikov pri nas:"Veseli smo, da so se brezplačni prevozi za starejše tako dobro prijeli. Odziv uporabnikov in prostovoljcev je res izjemen. Hvala vsem, ki pomagate pri izpeljavi projekta."

Da se je storitev resnično prijela pa pričajo tudi naslednji statistični podatki, ki veljajo od meseca septembra 2018 pa do letošnjega junija. Kot rečeno, je ajdovski sopotniški avtomobil prevozil že dobrih 20.000 kilometrov in kar je najpomembneje, prevozil jih je brez praske. Prav varnost na cesti je eno izmed osnovnih pravil, ki se ga morajo prostovoljci pri projektu držati. V Ajdovščini je trenutno na voljo 18 prostovoljcev in prostovoljk, vsi po vrsti pa odlično in z veseljem opravljajo svoje delo. Večinoma gre za mlajše upokojence, razveseljuje pa tudi dejstvo, da je med njimi nekaj mladih, ki jim je prostovoljno delo način življenja. Storitev Sopotniki doslej v Ajdovščini koristi 132 uporabnikov. Nekateri redno, nekateri občasno, nekateri pa po potrebi, Prevladujejo ženske uporabnice, največ pa jih domuje v samem mestu Ajdovščina.

Sopotniki Ajdovščina

A vse bolj se storitev širi tudi na okoliške vasi, saj dober glas seže v deveto vas. Uporabniki Sopotnike koristijo največ za obiske pri zdravniku, teh je skoraj 80%, pogosti pa so tudi skoki v trgovino, k frizerju ali pa le na kavico s prijatelji. V prvih desetih mesecih so tako ajdovski prostovoljci opravili 751 prevozov, zato pa so prispevali 1263 prostovoljskih ur. Ob goli statistiki pa ne gre pozabiti, da storitev ni le suhoparni prevoz, ampak druženje uporabnikov in prostovoljcev zelo pozitivno vpliva na starostnike, ki so pogosto osamljeni in mnogokrat prikrajšani za redne socialne stike.

Ekipa ajdovskih Sopotnikov

Veseli torej dejstvo, da bodo v Ajdovščini Sopotniki na pomoč starejšim priskočili tudi v prihodnje. Če bi radi koristili prevoze pokličite telefonsko številko 051 339 944 ali pa obiščite spletno stran www.sopotniki.org. Sopotniki delujejo vsak delavnik, med 8. in 16. uro. Enaki kontaktni pogoji veljajo tudi za vse tiste, ki bi se radi projektu Sopotniki priključili kot prostovoljci.

Sopotniki Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon