Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovski Črn trn s četverico tekmovalcev na svetovno prvenstvo v 4Krosu

Za ajdovski kolesarski klub Črn trn prihaja vrhunec sezone. Vsakoletno svetovno prvenstvo v 4Krosu je pred vrati in tudi tokrat ga gosti italijanski Val di Sole. V kraj kjer je Mitja Ergaver postal svetovni prvak se je odpravila četverica članov ajdovskega kluba, tekma pa bo na sporedu v petek, 2. avgusta. Srečno!

Kolesarska disciplina 4Kros je še vedno paradni konj ajdovskega kluba Črn trn, kljub temu, da v zadnjem času člani in članice kluba vse več uspehov dosegajo tudi v disciplinah BMX in Downhill - kolesarski spust. A vseeno bo 4Kros vedno disciplina, ki je najbolj zaznamovala ajdovski klub. Zaradi odlične proge v ajdovskih Palah, kjer vsako leto poteka edina izmed tekem te discipline v Sloveniji in seveda zaradi leta 2016, ko je Mitja Ergaver zablestel na svetovnem prvenstvu in se domov pripeljal v mavrični majici najboljšega na svetu.

Mitja Ergaver

Proga v Val di Sole meri v dolžino več kot pol kilometra in se začne s skokom takoj po startu ter s kombinacijo desnega in levega, skoraj 180-stopinjskega zavoja, ki mu sledi desni zavoj in nato dvojna grbina. Takoj nato  vhod v oster levi zavoj in izhod na najširši del proge, ki ima tri zaporedne valove v kombinaciji z notranjo linijo z dvojnim skokom. Sledi desni zavoj in takoj levo v skalnati del, kjer bo kot že ničkolikokrat doslej odločala najbolj direktna linija in prenos hitrosti iz zadnje kombinacije zavojev. Nato še nekaj poganjanja, blag desni zavoj in cilj. Proga se spusti za 60 višinskih metrov,  povprečna hitrost kolesarjev pa je kar 35 kilometrov na uro. Najdaljši skok je dolg okoli 10 metrov. Najhitrejši čas na progi pa je 44 sekund in 39 stotink.

Fotografija: Klavdij Blažko

S to progo se bodo letos spopadli štirje slovenski tekmovalci, prav vsi člani kluba Črn trn. To so, aktualni državni prvak Urban Rotnik, Matija Stupar, Jani Volk in Jure Štrancar. Selektor in vodja ekipe  je tudi tokrat Klavdij Blažko. Tekma v 4Krosu je vedno razburljiva in nepredvidljiva, mnogokrat odloča dnevna forma, tekmovalec pa mora za ugoden razplet imeti tudi nekaj malega sreče. Lansko leto se je najvišje izmed Slovencev prebil letos kolesarsko upokojeni Kevin Berginc, ki mu je uspel skok do četrtfinala in je ob koncu zasedel 16. mesto. Urban Rotnik je bil 18., Matija Stupar pa je osvojil končno 30. mesto.

Fotografija: Klavdij Blažko

Časovnica tekmovanja:

- 1. avgust: med 18. in 20:15 bo potekal uradni trening, od 20:30 dalje pa bodo na sporedu kvalifikacije
- 2. avgust: med 19:30 in 20:45 bo na sporedu uradni trening, od 21:15 dalje pa se bodo zvrstile finalne preizkušnje

Dodatne informacije o svetovnem prvenstvu najdete na valdisolebikeland.com ali na uradnem facebook profilu

 

* Vir: MTB.SI

* Naslovna fotografija: Klavdij Blažko

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo

Kolofon