Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

S Tomosom po časovni cesti v Vipavski Križ

Po čudovitem filmskem večeru minuli četrtek, ko je tekla beseda in se odvrtel film o vodi, bo ta teden Poletje v Vipavskem Križu v znamenju inženirsko kulturnega fenomena: Tomosa. Organizatorjem, Glasbenemu društvu NOVA, se v četrtek, 8. avgusta, pridružuje društvo Tomos klapa Ajdovščina, ki bo poskrbelo za pestro dogajanje že pred filmom.

Tako bodo ob 19. uri na ogled postavili svoje motorje in njih ter svoje društvo z veseljem predstavili radovednim obiskovalcem, ki jih vabijo na druženje ob pogostitvi. Ko se bo znočilo, pa bo oder osvetlil dokumentarni film Tomos, narejeno v Jugoslaviji, v katerem so ustvarjalci skušali raziskati in predstaviti fenomen Tomosa in njegove daljnosežne učinke na družbo in kulturo.

Tomos je prodrl v vse pore tedanje družbe, od najstnikov, do ekstremnih popotnikov,” nas pouči film. Na slovensko Obalo je prinesel prepotreben vir delovnih mest in ekspanzijo mestnega okoliša s stanovanjskimi gradnjami, v katerih so svoj dom našli delavci z družinami iz vse Slovenije in ostalih jugoslovanskih republik. Dal je zagon industrijskemu razvoju slovenske Istre. Tekmovalni uspehi dirkačev na Tomosovih motorjih so prinašali dragocene izkušnje za razvoj kakovostne serijske proizvodnje. Ni prinesel le tehnoloških dosežkov, ampak je povzročal spremembe tudi na področjih oglaševanja socialističnih korenin, ki se je spričo uspešnosti prodaje začelo vedno bolj spogledovati z Zahodom. Skrbel je za splošno izobrazbo, kulturno in športno udejstvovanje številnih zaposlenih. Prostori tovarne pa so dali prostor razvoju koprske rock glasbe.

A občudovanje Tomosa ni vezano le na preteklost, trdoživi motor na svoji poti srečuje vedno nove navdušence, tudi take, ki so se rodili mnogo pozneje, po koncu opevane zlate dobe Tomosa. Generacije, rojene že v samostojni Sloveniji, so opazile izjemno inovativnost in presenetljive inženirske domislice, ki Tomosove motorje še danes ohranjajo kakovostnejše kot razredno primerljive mopede sodobnih proizvajalcev. Skrb, da bi ta tradicija zamrla z njihovimi starši in starimi starši, je odveč. Marsikateri navdušenec nad motošportom, najsibo mlad ali mlad po srcu, se kar ne more načuditi, kako so konec osemdesetih let s Tomosom dosegli hitrost dvesto štirih kilometrov na uro. Ali nepredstavljivi natančnosti izdelovalcev v tovarni, ki so si drznili sestaviti motorni bat brez batnega obročka. Ali izzivu menjalnika s kar devetimi prestavami. Taka neverjetna dejstva vozijo Tomosi s sabo kamorkoli se podajo. Zato izkoristite priložnost in jih s prve roke spoznajte ta četrtek v Vipavskem Križu.

Sara Štrancar

#vipavska dolina, #kultura, #film, #vipavskikriž

Kolofon