Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Župana Ajdovščine in Vipave proti nadaljnjim zaporam hitre ceste

Za precej slabe volje je v soboto poskrbel DARS, ki je zaradi obnovitvenih del zaprl dobršen del hitre ceste med Nanosom in Vrtojbo. Številni vozniki so obtičali v kolonah ali pa v počasni vožnji čez Rebernice. Župana ajdovske in vipavske občine Tadej Beočanin in Goran Kodelja pa sta na DARS naslovila nestrinjanje glede nadaljnega zapiranja voznih pasov na hitri cesti med Razdrtim in Ajdovščino.

V tem in prihodnjem vikendu sta bili zadnji dve zapori za promet na hitri cesti čez Rebrnice.  48 ur je bila zaprta hitra cesta od Nanosa do Vipave, 44 ur pa cesta od Vipave do Nanosa. Promet so preusmerili na staro cesto, podobna situacija pa se nam obeta tudi prihodnji vikend. Zapora ceste nastaja zaradi odstranitve delovne zapore za zgraditev poskusnih polj protivetrne zaščite. Za dodaten prometni zamašek pa je DARS poskrbel na odseku iste hitre ceste med Vrtojbo in Selom. Od sobote, 10. avgusta, od 6. ure do nedelje, 11. avgusta, do 12. ure, je bil zaprt odsek med Selom in Ajdovščino proti Razdrtemu. Zapora je bila nujna zaradi sanacije požarišča zgorelega tovornega vozila, ki je poškodovalo asfaltno podlago.

Fotografija: Anja Jerkič

Kljub zaključku del na odseku hitre ceste med Nanosom in Vipavo, kjer je DARS končal s postavitvijo testne protivetrne zaščite, pa se voznikom že kmalu obeta nova zapora. Konec septembra bodo namreč ob vseh treh ograjah znova zaprli del voznega pasu, na katerega bodo na kovinske nosilce postavili merilnike, s katerimi bodo merili moč burje za ograjo. Merilnike bodo morali povezati s centralo in električno napeljavo. Koliko časa bodo stali merilniki in zaradi njih tudi zapore, pa je odvisno od burje. Za uspešne meritve, ali bodo ograje dovolj učinkovito varovale promet pred orkansko burjo z Nanosa, morajo namreč izmeriti moč petih obdobij močne burje. “Čakali bomo do konca aprila prihodnje leto in če do takrat ne bomo uspeli ujeti pet močnih burij, bomo morali meritve ponoviti jeseni 2020. Upamo pa, da bomo od jeseni do spomladi ujeli pet dogodkov, ki nam bodo dali dovolj natančne podatke,” je za Primorske novice povedal Marjan Koler z Darsa. Obenem je še dodal, da se meritev ne da izvesti brez da ne bi zaprli vsaj en pas hitre ceste. Kako je ograja učinkovita, je treba meriti na mestu, kjer vozijo avtomobili in ne tik ob ograji. Merilnike bodo zato postavili na sredino vozišča na betonske nosilce.

Fotografija: Aljoša Kravanja (POP TV)

Z napovedanimi novimi zaporami pa se ne strinjata župana občin Vipava in Ajdovščina, Goran Kodelja ter Tadej Beočanin. Župana sta skupaj opozorila DARS, da je taka namera nesprejemljiva in družbo pozvala k iskanju ustrezne in boljše rešitve za meritve hitrosti vetra - brez zapiranja voznih pasov ali pa samo ob napovedih burje. Vipavska hitra cesta je ključnega pomena za številne občane in prebivalce Vipavske doline, ki se dnevno vozijo proti Ljubljani.

Goran Kodelja je takole, na svoji Facebook strani, komentiral odločitev DARS-a: "Na 11 km odseku hitre ceste med Vipavo in Razdrtim je promet zadnjih nekaj mesecev zaradi gradnje protivetrne ograje na kar 7 km potekal v obe smeri po samo enem voznem pasu. Zaradi počasnih tovornjakov, ki se jih ni dalo prehitevati, je to nemalokrat pomenilo vožnjo s hitrostjo pod 40 km/h. Dars bo ta vikend odstranil zapore in promet sprostil v obe smeri. To bi bila super novica, če ne bi hkrati napovedal, da bo septembra zaradi meritev hitrosti vetra za dalj časa (najmanj do aprila) spet zapiral vozni pas mimo vseh na novo zgrajenih protivetrnih ograj.  Ponovno zapiranje hitre ceste je nesprejemljivo. Včeraj sva skupaj z županom občine Ajdovščina na Dars naslovila dopis, v katerem ga pozivava, da naj meritve hitrosti burje izvaja na način, da prometa ne bo potrebno preusmerjati na en sam vozni pas. Osebno si tudi ne predstavljam, da bi bila celotna hitra cesta med Razdrtim in Ajdovščino v bodoče ograjena na način, kot je sedaj na testnih poljih. Mislim, da je taka ograja na celotnem odseku hitre ceste popolnoma nesprejemljiva in o tem bo še v letošnjem letu razpravljal tudi Občinski svet občine Vipava".

Kot zanimivost dodajmo, da bo ravno jutri, v torek, 13. avgusta, minilo točno deset let od uradnega odprtja hitre ceste med Podnanosom in Razdrtim.

 

* Naslovna fotografija: DARS

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #promet, #vipava

Kolofon