Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Nebo bodo razsvetlili številni zvezdni utrinki

Meteorski roj Perzeidov, eden najbolj znanih meteorskih rojev, bo letos dosegel svoj vrhunec danes ponoči, ko bo na nebu največ utrinkov. Jasen pogled na zvezdne utrinke bo motila bližajoča se polna luna, zato bo za opazovanje utrinkov najbolj primerna druga polovica noči. Organizirano si lahko utrinke ogledate tudi na Nanosu.

Roj Perzeidov je vsako leto aktiven med 17. julijem in 24. avgustom. Perzeidi so eden izmed meteorskih rojev, ki ima sorazmerno visoko frekvenco in je konstanten. Do njega pride, ko Zemljina orbita prečka svitek delcev, ki jih za seboj pušča komet Swift-Tuttle, ki obkroži Sonce vsakih 133 let. Ko njegovi delci z veliko hitrostjo zaidejo v Zemljino atmosfero pri tem segrejejo zrak, ki zažari, kar vidimo kot utrinek.

Meteorski roj Perzeidov ni edini tak roj, teh je čez 50, je pa zagotovo eden najbolj znanih. V Evropi so Perzeidi znani kot solze svetega Lovrenca, saj se pojav dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc, to je 10. avgusta. Pričakovati je, da bodo utrinki najpogostejši v drugi polovici noči, predvsem zaradi bližajoče se polne lune, ki bo letos motila opazovanje. Nebo bo zaradi tega videti svetlejše, šibkejši utrinki pa zato ne bodo vidni, to je sicer zgolj letošnja specifika.

Ker so utrinki najlepše vidni daleč od mestnih luči, se je Mojca Jakomin iz Sv. Antona, ustanoviteljica Body&Mind&Soul programov (programi za zdravo in srečno življenje), odločila, da jih bo skupaj z ostalimi navdušeni, ki jih je povabila na nočni pohod, opazovala z vrha Nanosa. Pohod na Nanos prične ob 18. uri na parkirišču na Razdrtem. Po vzponu ob sončnem zahodu se bodo udeleženci pohoda v Vojkovi koči najprej okrepčali z nanoškim čajem in domačimi orehovimi štruklji, nato pa se bodo predali sanjarjenju pod zvezdnatim nebom. Ko bodo zvezdam zaupali vse želje, se bodo nekateri vrnili v dolino, drugi pa prespali v koči in se ob sončnem vzhodu prebujali z jogo. Več informacij na www.mojcajakomin.com.

 

* Vir: STA & Primorske novice

* Naslovna fotografija:  NASA/JPL

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #okolje

Kolofon