Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Poletje v Vipavskem Križu: Café Mezclado z okusom po kubanskem

Poletje še vedno traja in prav tako poletni četrtkovi večeri v Vipavskem Križu. Ob večernih urah tokrat praznično počitniškega četrtka se bo na kriškem placu razlegala kubanska glasba. Značilne ritme otoške države ob Karibskem morju bo v Vipavski Križ ponesla mednarodna zasedba Café Mezclado. Vabljeni.

Začetki današnje kubanske glasbe segajo v 19. stoletje, ko je opustitev sužnjelastništva in novo pridobljena svoboda Afričanov in njihovih potomcev dala zagon ohranjanju in širjenju njihove kulture in tradicije kljub prisilnemu spajanju z rimokatoliško vero. To je rodilo novo religijo, santerío, čaščenje katoliških svetnikov skozi afriške običaje. Ritmi izvajani na tolkala, ključna pri izvajanju ritualov, so pripomogli k izoblikovanju več posameznih značilnih slogov. Bogato kulturno dogajanje na Kubi je sovpadlo z iznajdbo in razvojem gramofona, kar je kubansko glasbo poneslo po vsem svetu. V obratni smeri pa so na kubansko mešanico afriško-španske kulture vplivale glasbene zvrsti iz Francije, ZDA in okoliških karibskih otokov.

Mešana, po špansko mezclado, je tudi kava z različnimi priokusi, ki je dala inspiracijo zasedbi Café Mezclado. Kubanec, Madžar in trije Slovenci vsak po svoje prispevajo k aromi pristne glasbe. Vsi so profesionalni glasbeniki, ki navdih nabirajo tudi pri številnih drugih projektih in znanih zasedbah. Pred osmimi leti zasnovana skupina je, tako kot kubanska glasba, skozi čas doživela številne preobrazbe. A vedno znova so se v njej znašli glasbeniki, ki jih povezuje želja po izražanju skozi pestro glasbeno tradicijo kubanske kulture.

Ta glasba ima veliko različnih elementov, katerim pa je največkrat skupen  ritmični vzorec imenovan clave. Ni naključje, da je poimenovanje sorodno besedi claves, kar je izraz za glasbeni inštrument, ki ga poznamo tudi kot palčke. Je namreč asimetričen vzorec petih udarcev v sodem taktovskem načinu in kot srce daje poseben pulz vsej afriško-kubanski glasbi.

Cafe Mezclado // Fotografija: Jure Matoz

Pod skupnim poimenovanjem „kubanska glasba“ se skriva izjemno veliko slogov različnih izvorov, ki so se skozi obdobja zgodovine prepletali in ustvarjali vedno nove. Klasični son montuno z močnimi basovskimi temelji, podeželska guajira, hiter changui s presenetljivimi poudarki, improvizirana rumba, s katero so si čas krajšali pristaniški delavci, in nenazadnje najmlajša, a najznamenitejša, salsa, ki je nastala v sedemdesetih letih s kombiniranjem son montuna, mamba, rumbe in ostalih oblik latino glasbe. Vse to bo moč slišati ta četrtek v Vipavskem Križu.

Lahko bi rekli, da je ta glasba hkrati nacionalna in globalna, izrazito samosvoja, a blizu vsem. Prav zato vabljeni na koncert vsi, tisti, ki jo že poznate in tisti, ki boste te ritme prvič okusili, saj hitro zlezejo pod kožo. Glasbeniki obljubljajo energičen nastop, če kdo želi, pa lahko pokaže tudi svoje plesne veščine.

 

Sara Štrancar

#turizem, #vipavska dolina, #kultura, #glasba, #vipavskikriž, #poletje

Kolofon