Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Poletje v Vipavskem Križu: Intrige, ki bodo povzročile veliko smeha

Ta četrtek, 22. avgusta, ob 20.30, bo v Vipavskem Križu prišlo do intrig. A brez skrbi – te bodo na scenariju napisane s seboj prinesli igralci Gledališke skupine Brce. Večkrat nagrajeni ustvarjalci ljubiteljskega gledališča vas bodo nasmejali s komedijo Kraške intrige.

Poimenovani po prostoru pred vaško cerkvijo v Gabrovici pri Komnu so se leta 1997 ob strokovni podpori režiserja Sergeja Verča in igralke Minu Kjuder zbrali gledališki navdušenci z željo po kulturnem ustvarjanju v kraškem prostoru. Zanos Gledališke skupine kulturnega društva Brce skozi leta ni usahnil saj vsako sezono pripravijo novo premiero, s katero žanjejo aplavze po širšem Kraškem in v zamejstvu. Skupina in posamezni igralci in igralke so bili deležni tudi priznanj na Linhartovem srečanju – festivalu ljubiteljskega gledališča. V Vipavskem Križu bodo zaigrali v že 16. predstavi in skupno 327. nastopu.

Kraške intrige - KD Brce

Kraške intrige so priredba komedije Ribiške zdrahe Carla Goldonija po prevodih Mirka Rupla: Primorske zdrahe in Predraga Lucića: Barufe. Igro je izbral režiser Andrej Zalesjak ker ustreza trenutnemu temperamentu in razpoložljivemu številu igralcev. Posebnost Gledališke skupine Brce je namreč prav v tem, v predstavo vključijo vse, ki si želijo sodelovati. Znani komediji so dodali svoj značaj in specifiko kraškega okolja, kamor so umestili dogajanje polno uslišanih in neuslišanih ljubezni, govoric in natolcevanja, ki poskrbijo za komične zaplete, ki presežejo vaško okolje.

Zgodba se vrti okoli dveh družin. Kamnoseka Sergia Čičerona delo pogosto zadrži daleč od doma, kjer ga čaka žena Albuča. V hiši živita še ženini sestri Julka in Albina, slednja zagledana v Sergiovega vajenca Giovanina. Ta je všeč tudi Lučki, hčerki ribiča Toneta Šardona, ki v hiši nasproti prve sameva skupaj z materjo Tono, medtem ko sta oče Šardon in njen brat Lepi Pepi na morju. Čvekanje, spletkarjenje in izmišljotine zdolgočasenih žensk povzročijo hud spor, ki ga skušata razrešiti komandant Vicko in prespoštovana gospa Justicija, medtem ko strasti še bolj vzplamti zaljubljeni Tuljo Baguljo Cavata.

Prisrčno vabljeni, vstop je prost.

 

Sara Štrancar

#kultura, #vipavskikriž, #gledališče, #poletje

Kolofon