Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na Sinjem vrhu 25 let druženja umetnikov za Karitas

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se je včeraj začela jubilejna, 25. umetniška kolonija Umetniki za karitas. Na koloniji, ki bo potekala do konca tedna pod naslovom Odrinimo na globoko, bo sodelovalo devet priznanih ustvarjalcev, trije slovenski pa se jim bodo pridružili za dan ali dva. Vabljeni na četrtkov Dan odprtih vrat.

Od 19. do 23. avgusta na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino poteka 25. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod naslovom »Odrinimo na globoko«. Udeleženci 25. 'srebrne' mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas so priznani slikarji iz domače in tuje likovne scene, in sicer: Lojze Čemažar, Andrej Jemec, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Za dan ali dva pridejo tudi Mirsad Begič, Dragica Čadež in Zmago Modic, prav tako se jim bodo pridružili tudi člani strokovnega sveta in številni drugi ustvarjalci.

Geslo kolonije in razstav 2019/2020 »Odrinimo na globoko.« se navezuje na Sveto pismo (Lk 5, 4-7) »..Ko pa je nehal govoriti, je rekel Simonu: »Odrini na globoko in vrzite mreže za lov!« Simon mu je odgovoril: »Učenik, vso noč smo se trudili, pa nismo nič ujeli, a na tvojo besedo bom vrgel mreže.« In ko so to storili, so zajeli veliko množino rib, tako da so se jim mreže začele trgati. Pomignili so tovarišem v drugem čolnu, naj jim pridejo pomagat. Prišli so in napolnili oba čolna.«

Sodelavci Karitas hvaležno sprejemajo to Jezusovo povabilo, saj v njem čutijo varovalko in rešitev pred tem, da bi ostali samo na površju gladine, ki jo predstavlja delitev materialne pomoči in izpolnjevanje formularjev. Vedo kako pomembno se je potopiti v globino človeka in njegove osebne ali družinske stiske. Ob geslu bi se radi tega zavedali še bolj in predvsem najprej sebe spomnili, da na potrebnost srečevanja v globini naših duš nikoli ne pozabimo.

Drugi vidik 'globine' pa je namenjen umetniškemu izražanju. Mnogi umetniki ustvarjajo to, kar vidijo, da je sprejeto v družbi, kar se trži, kar podpira aktualna politika in moderni trendi, vendar pozabljajo, da mora pravi umetnik pogledati globoko vase in narediti to, kar duša in srce čuti. Tudi zato želi Karitas umetnike spodbujati, da ustvarjajo in svoje globine.

Umetniki za Karitas // Že 25 let // Fotografija: Jožica Ličen

Darovani znesek ob posvojitvi likovnega dela bo šel v sklad Karitas za pomoč mladim, ki bodo preko programa Popoldan na cesti in Centra Bogdana Žorža za mlade iskali svoje mesto v družbi.

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas je prvi del celotnega projekta, ki med ljudmi zaživi s potovanjem razstav in odkupom likovnih del. Prav potujoče razstave so del karitativne dejavnosti, saj med širše množice prinašajo sporočilo lepote in dobrote.

Vsaka kolonija ima 10 do 15 razstav doma in v tujini. V letih 1995 do 2019 je bilo 320 razstav Umetniki za karitas, svojega lastnika je dobilo več kot 2500 likovnih del. Od lanskega do letošnjega avgusta so razstave Umetniki za karitas obiskale: Sinji vrh, Pretorsko palačo v Kopru, Dvorec Lanthieri v Vipavi, Klic dobrote v Celju, Galerijo Ars v Gorici, Galerijo Družina v Ljubljani, Peterlinovo dvorano v Trstu, Predstavništvo RS v Bruslju, Sokolski dom v Škofji Loki, Mestno knjižnico v Murski Soboti, Dom Sodalitas v Tinjah na Koroškem, Frančiškovo dvorano na Sveti Gori, Grošljevo galerijo na Prevaljah, Razstavišče na Ministrstvu za obrambo in Jožefovo galerijo v Logatcu. Poleg tega so dela postavljena na stalnih razstavah v prostorih Karitas v Ajdovščini, v Kapucinskem samostanu v Vipavskem Križu ter v prostorih Občine in Nove KBM v Ajdovščini.

Projekt Umetniki za karitas postaja neformalno gibanje, ki širi umetnost in dobrodelnost. Na ta način je omogočeno mnogim umetnikom, da svoja dela na številnih razstavah predstavijo širšemu krogu ljudi, kajti nekateri med njimi si tega v lastni režiji ne morejo privoščiti. Po drugi strani tudi Karitas ob potovanjih razstav opozarja na stiske ljudi, s katerimi se pri svojem delu srečujejo. Skratka: lepota in dobrota si podajata roko.

Vabljeni na Sinji Vrh predvsem v četrtek, 22. avgusta, na tradicionalni Dan odprtih vrat. Povabljeni so slikarji, ki želijo za namen kolonije podariti svoj likovni zapis, pa tudi drugi ljubitelji likovne umetnosti. Ob 18. uri bo postavitev priložnostne razstave, projekt Umetniki za karitas in avtorje bosta predstavili likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in voditeljica projekta Jožica Ličen. V kulturnem programu bodo sodelovali Gorjani. Pozdravu gostov bo sledil nagovor ajdovskega župana Tadeja Beočanina in koprskega škofa dr. Jurija Bizjaka. Sledil bo ogled nastalih del in pogostitev, ki jo pripravlja sinjevrška družina Vidmar.

 

* Vir in fotografije: Jožica Ličen

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #razstava, #Sinjivrh, #umetnost

Kolofon