Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovski bienale akvarela Castra postaja vse bolj prepoznaven v svetu likovne umetnosti

Znova je ajdovska Lokarjeva galerija, skupaj z Društvom likovnih umetnikov Severne Primorske, pripravila odmeven mednarodni festival akvarela, imenovan Castra. Na letošnji, tretji, bienale so avtorji prijavili 577 akvarelov, strokovna komisija pa je za razstavo izbrala 165 del, ki prihajajo iz 39 držav. Razstava bo na ogled od sobote, 24. avgusta do 6. oktobra. Vabljeni.

Zgodba o mednarodnem festivalu akvarela Castra se je začela leta 2015. Že prvo leto je bil mednarodni odziv izjemen, enako je tudi letos, ko je že tretjič na vrsti veliki format. V zadnjem letu, dveh se je v Evropi in po svetu »zgodilo« kar precejšnje število novih bienalov akvarela, kar nas postavlja v povsem drugačen položaj kot pred petimi leti, ko smo bili eni redkih organizatorjev tovrstnega dogajanja. Veseli nas, da se je letos prijavila več kot polovica povsem novih akvarelistov, kar samo potrjuje, da smo s svojim delom in vrhunsko organizacijo Castro postavili med vodilne bienale akvarela v svetu.

Salim M. Allami, Iraq // Castra 2019

Na natečaj, ki je odprt za vse umetnike in v vseh tehnikah akvarela, smo v prvem krogu v elektronski obliki prejeli 577 likovnih del iz 39 držav. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali umetnostni zgodovinarji in likovni kritiki Aleksander Bassin, predsednik žirije, dr. Nelida Nemec in Barbara Savenc ter slikarji Lucijan Bratuš, Azad Karim, Tea Curk Sorta in Vladimir Bačič je na razstavo sprejela 165 avtorjev iz 39 držav. Razstava Castra 2019 sicer prinaša raznovrsten, hkrati pa kakovosten izbor akvarelov. "V izbor smo skušali zajeti vse tehnike, motive in koncepte akvarela, nismo se osredotočili samo na 'všečnost' upodobljene pokrajine ali portreta, ampak smo upoštevali tudi izvirnost ideje ter pristop k reševanju likovnega problema. Skozi to prizmo smo poiskali in nagradili dela, ki izstopajo in si zaslužijo nagrade in diplome." je ob pričakovanju odprtja razstave dejal Vladimir Bačič iz Lokarjeve galerije v Ajdovščini.

Nai Mu Ko (Taiwan, R.O.C.) // Castra 2019

Dobitniki nagrad letošnje Castre 2019 so Fatemeh Zahab Saniei iz Irana, Marene Lasagabaster in Conchi Ororbia iz Španije, Corneliu Dragan-Targoviste iz Romunije, Živko Toplak iz Hrvaške, nagrado za samostojno razstavo v Lokarjevi galeriji pa je prejel Žarko Vrezec. Žirija je podelila tudi dvanajst diplom. Te prejmejo Catherine Rey iz Francije, Goran Žigolić iz Hrvaške, Hanna Chapurnaja-Aleinik iz Belorusije, Juan Saturio Santos iz Španije, Julia Aksenova Sergeevna iz Rusije, Junsung Back iz Južne Koreje, Magdalena Kalieva iz Bolgarije, Nai Mu Ko iz Tajvana, Olga Lebedeva iz Rusije, Roman Planko in Silva Karim iz Slovenije ter Ze Ze Lai iz Hong Konga.

Catherine Rey (France) // Castra 2019

Ob robu Castre 2019 se bo odvijal tudi tridnevni 15. mednarodni extempore Vipavski Križ. Tokrat bo poleg Vipavskega Križa prizorišče ustvarjanja tudi Vipava.

Program 3. mednarodnega bienala akvarela Castra 2019 (veliki format) in 15. mendarodnega ex-tempora Vipavski Križ 2019

Otvoritev 3. mednarodnega festivala akvarela Castra 2019 v Ajdovščini

Sobota, 24. avgust

16.00: Otvoritev Lokarjeve galerije za javnost za ogled razstave akvarelov Castra 2019 (161 avtorjev iz 39 držav z vseh kontinentov).

18.00 – 20.00: demonstracija nastajanja akvarela z vrhunskim ruskim akvarelistom Borisom Arutjunjanom v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini, uradna otvoritev 3. mednarodnega bienala akvarela Castra 2019, podelitev nagrad in diplom.

20.30: družabno/kulinarično druženje s prisotnimi akvarelisti in vabljenimi gosti pred Lokarjevo galerijo.

1. dan mednarodnega ex-tempora v Vipavi

Petek, 23. avgust

10.30: prihod udeležencev v Vipavo

10.30 – 15.00: ustvarjanje po Vipavi

15.30: kosilo na kmetiji Franc Andlovic (klet Avin) na Gradišču pri Vipavi  

16.30 – 18.00: nadaljevanje slikanja po Gradišču pri Vipavi

2. dan mednarodnega ex-tempora v Vipavskem Križu

Sobota, 24. avgust

10.30: prihod udeležencev v Vipavski Križ

10.30 – 15.00: ustvarjanje po Vipavskem Križu

15.00: kosilo v galeriji krajevne skupnosti Vipavskega Križa 

3. dan mednarodnega ex-tempora v Vipavskem Križu

Nedelja, 25. avgust

10.30: prihod udeležencev v Vipavski Križ

10.30 – 15.00: ustvarjanje po Vipavskem Križu

15.00: kosilo v galeriji krajevne skupnosti Vipavskega Križa  

17:00: razstava izdelkov, nastalih na ex-temporu in zaključek 15. mednarodnega ex-tempora v Vipavskem Križu

Svojo udeležbo na mednarodnem ex-temporu so potrdili udeleženci iz Avstrije, Bolgarije, Bolivije, Italije, Latvije, Rusije, Slovenije in Ukrajine.

 

* Naslovna fotografija: Corneliu Dragan - Targoviste (Romania)

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #kultura, #razstava, #umetnost

Kolofon