Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Bliža se čas »bndime« v Vipavski dolini

Vipavska dolina se že pripravlja na za mnoge najlepši in najpomembnejši čas v letu. Bliža se čas trgatve, ko se družbe prijateljev zberejo v vinogradih, vinarji pa v svojih kleteh pričnejo z delom za nov vinski letnik. Letos bo trgatev malce bolj pozna, tudi vina bo manj kot v lanskem letu, se pa obeta dober letnik.

Po besedah vinarjev in strokovnjakov se v Vipavski dolini po kakovosti obeta dobra letina, količina vina pa bo v primerjavi z lanskim izredno dobrim letom na splošno nekaj manjša. Trgatev bo sicer letos pozneje kot lani, predvidoma bodo brajde oživele čez dva tedna, na določenih legah ša še malce dlje. Zaenkrat se obeta dobra kakovost grozdja, a za končne rezultate je treba še malce počakati, saj bo kakovost odvisna tudi od vremena v prihodnjih dneh. Višje ležeče vinograde je sicer malce napadla suša, na splošno pa je stanje trte v redu.

Precej grozdja bodo tudi letos odkupili v Vipavski kleti, v podjetju Vipava 1894. Lansko leto so od kmetov pridobili cca 4,2 milijona kilogramov grozdja, letos bo le tega verjetno malce manj. Dobra novica je tudi, da so vinogradniki že prejeli plačilo za polovico vsega odkupljenega grozdja.  Odkupne cene za letošnji letnik še niso določene, bodo pa znane po 28. avgustu, ko bo sestanek vinarjev, Kmetijske zadruge Vipava in Vipavske kleti. Lani so se cene gibale od 20 centov do 1,30 evra na kilogram grozdja.

 

* Naslovna fotografija: Vina Valič

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #kmetijstvo

Kolofon