Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Učimo se celo življenje

Na Regijski razvojni agenciji ROD vam nudimo možnosti za različne dejavnosti s katerimi se lahko dodatno izobražujete. V reviji EOL, si lahko preberete zanimiv prispevek na temo izvajanja projekta LIFE ViVaCCAdapt, ki govori o podpornem sistemu za namakanje. Avgust nam ponovno prinaša vožnje s KoloBusom na relaciji od Kopra do Gradeža. V septembru za podjetnike pripravljamo ogled dobre prakse na Koroškem ter delavnico na temo stresa. Vinotočni oktober nudi udeležbo na mednarodnem B2B forumu SEE MEET Slovenija 2019. Sami pa smo v okviru počitniškega dela dvema študentkoma omogočili spoznavanje delovanja javnega sektorja.

PREDSTAVITEV PROJEKTA LIFE ViVaCCAdapt V REVIJI EOL

V začetku avgusta smo prejeli 141. številko specializirane revije za trajnostni razvoj EOL – Embalaža, okolje, logistika v kateri je predstavljen projekt LIFE ViVaCCAdapt  in dva izmed njegovih ukrepov za prilagajanje podnebnim spremembam: SPON – sistem za podporo odločanju o namakanju ter vzorčna zasaditev protivetrnega pasu. V intervjuju si lahko preberete še o tem, kaj je bilo v projektu izvedeno do sedaj, o sodelovanju s kmetovalci in drugimi deležniki, o zadrževalniku Vogršček, zakaj je kmetijstvo v Vipavski dolini ranljivo, ukrepih, ki jih je nujno izvesti za učinkovito prilagajanje kmetijstva na podnebne spremembe ter o financiranju le-teh.    

Vabljeni k branju prispevka

Še ena zanimivost za poglobljeno znanje:

Protivetrni pas (drugače še: Protivetrna zaščita, omejek, mejica): Strokovno poimenovanje namenske zasaditve drevja ali grmovja oziroma kombinacije obeh v vrstne nasade na kmetijskih ali celo urbanih površinah je drevesno-poljedelski podsistem in ima lahko več različnih ciljev in namenov. Tako je lahko cilj zasaditve vrstnih nasadov drevja in grmovja zaščita tal pred erozijo vetra. Z zmanjšanjem hitrosti vetra posledično zmanjšamo izhlapevanje vode s kmetijskih površin.

Pred nami je jesen, ki na področju prilagajanja podnebnim spremembam pred nas postavlja nove priložnosti in izzive.

Revija EOL<br />
Vir:  RRA ROD

 S KOLOBUSOM NA POT TUDI V AVGUSTU

Na predzadnjo avgustovsko soboto, in sicer 24. 8. 2019, bo z vožnjami ponovno pričel KoloBus, ki nudi  brezplačno avtobusno linijo s prikolico za prevoz koles. Vožnje se bodo zaključile z Barkovljanko – največjo regato na svetu po številu jadrnic, natančneje 13. oktobra. Podobno kot v juniju bo KoloBus tudi v avgustu, septembru in oktobru ob sobotah vozil iz Gradeža (odhod ob 9.00 iz avtobusne postaje) do Kopra in nazaj (odhod iz glavne koprske avtobusne postaje ob 17.30). Ob nedeljah bo KoloBus iz Kopra (odhod iz glavne avtobusne postaje ob 8.30) vozil do Gradeža in nazaj (odhod iz avtobusne postaje v Gradežu ob 17.30).

Priporočljive so rezervacije. V mesecu avgustu, septembru in oktobru se rezervacije sprejemajo na telefonsko številko: +386 40 470 644 ali po e-pošti: info@activekoper.si. Urnika obeh linij bosta objavljena na plakatih na avtobusnih postajah. Za več informacij o kolesarskih poteh ali dodatnih kolesarskih izletih pa si lahko pogledate tudi spletno stran.

Brezplačna storitev poteka v okviru evropskega projekta Inter Bike II, Program sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020 ter je sofinancirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projektni partnerji Regionalni razvojni center Koper, Mestna občina Koper ter italijanska Občina Tržič so se odločili za poskusno vpeljavo specializiranih avtobusnih linij zaradi vedno večje priljubljenosti kolesarskega turizma in promocije naše regije kot zanimive kolesarske turistične destinacije.

Zgibanka KoloBus<br />
Vir: Interbike II

IZMENJAVA DOBRIH PRAKS S PODROČJA EKO TURIZMA

Vabimo vas na »Izmenjavo dobrih praks s področja eko turizma in sodelovanja ponudnikov pri oblikovanju integralnih turističnih produktov«, ki bo potekala 18. 9. 2019. Z namenom izmenjave dobrih praks se bomo tokrat odpeljali na Koroško, kjer nam bodo predstavili delovanje rudniškega muzeja Podzemlje Pece in Geoparka Karavanke ter povezovanja turističnih ponudnikov. Za predstavitev delovanja rudniškega muzeja Podzemlje Pece bo na voljo vožnja s pravim rudarskim vlakom in spoznavanje zgodovine rudarjenja. Predavanje in predstavitev o razvoju kolesarskega Ekohotela in kmetije Koroš ter Single Trail Parka Jamnica se bo navezovalo na potek kolesarskih poti in kolesarskega turizma, ki ga nudi Park Jamnica, ki sodi v kategorijo »trail bike parkov«. Sledila bo še predstavitev Geoparka Karavanke, ki je primer dobre prakse povezovanja turističnih ponudnikov. Geopark je določeno območje z izjemno geološko dediščino in trajnostno razvojno strategijo, ki jo podpira evropski program za spodbujanje razvoja. Kako se na interaktiven način seznaniti z geološkimi posebnostmi nam bo predstavljeno v informacijskem centru "Svet geologije" v Železni Kapli. Ogled dobre prakse je namenjen podjetnikom s področja turizma.

Prijave sprejemamo do 6. 9. 2019 oziroma do zapolnitve prostih mest na elektronski naslov andreja.vister@ra-rod.si.

Ogled dobre prakse<br />
VIR: Single trail park Jamnica

STRES - POGOSTI SPREMLJEVALEC PODJETNIKA

Vabljeni na brezplačno delavnico »Stres - pogosti spremljevalec podjetnika«, ki bo v sredo 25. 9. 2019 ob 17.00 uri na Območni obrtno-podjetniški zbornici Ajdovščina, Vipavska cesta 4. Delavnico bo izvedel Matej Valentinčič, dr.med., ki je specialist interne medicine, zaposlen v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica, kjer pokriva področje srčnega popuščanja. Želja po novih izzivih in dodatnem znanju ga je vodila naprej, tako da specializira še intenzivno medicino v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Svetuje in deluje na področju medicine in farmacije. Delavnica bo potekala v štirih sklopih:

1. Kaj je stres (definicija stresa, evolucijski pomen stresa, kateri sistemi se aktivirajo, ko smo pod stresom - sindrom splošne prilagoditve)

 2. Zdravstveni vidiki stresa (kdaj je stres negativen dejavnik / v osnovi je lahko pozitiven dejavnik, zdravstvene posledice neobvladanega stresa, kako se stres kaže / znaki in simptomi, izgorelost, stres chart / stopnje)

3. Kako se spopadati s stresom (farmakološki vidik (graf), sprostitvene tehnike / dihanje s prepono, joga, mindfulness... , poznavanje samega sebe / odmik od stresnega dejavnika)

4. Praktični prikaz postopkov oživljanja (reanimacija)

Prijave zbirajo po e-pošti: tea.gruden@ozs.si ali na telefonsko številko 031 724 142 do ponedeljka, 23. 9. 2019 do 14.00 ure.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina (OOZ Ajdovščina) je konzorcijski partner projekta »Izvajanje celovitih podpornih storitev za potencialne podjetnike in podjetja v okviru Slovenskih poslovnih točk za obdobje od 2018 do 2022 -  SPOT svetovanje Goriška«.

Delavnica stres<br />
Vir: RRA ROD

BLIŽA SE MEDNARODNI B2B FORUM SEE MEET SLOVENIJA 2019

V okviru dvodnevnega dogodka 16. in 17. oktobra, se bomo mrežili na mednarodnem B2B (business to business) forumu SEE MEET Slovenija 2019 v Mariboru. Dogodek ponuja edinstveno platformo za podjetja, ki nudi vzpostavitve novih poslovnih povezav, povezovanje s potencialnimi poslovnimi partnerji ter predstavitev posamezne organizacije. Namenjen je podjetjem iz različnih panog, s posebnim poudarkom na energetski učinkovitosti, digitalizaciji industrijskih procesov in IKT, predelovalni industriji (kovinska industrija ter izdelki iz gume in plastičnih mas) in drugih storitvah.

Celoten dogodek je namenjen poslovnemu mreženju, saj lahko zgolj v dveh dneh razširite svoje poslovanje na domačem ali mednarodnem trgu z do 15 v naprej načrtovanimi osebnimi sestanki. Običajen profil udeležencev SEE MEET dogodka so podjetja in organizacije, ki razumejo moč mreženja, se želijo povezovati ter širiti posel z večjo hitrostjo in bolj učinkovito.

Registrirate se lahko do 22. septembra na tej POVEZAVI

Več informacij dobite na tej POVEZAVI.

SEE MEET SLOVENIA 2019

POLETNO DELO OMOGOČA SPOZNAVANJE DELOVANJA JAVNEGA SEKTORJA

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je tudi letos sodelovala pri izvajanju počitniškega dela Občine Ajdovščina z namenom vključevanja dijakov in študentov v aktivno preživljanje počitnic. Dvema študentkama smo omogočili, da sta se spoznali z delom razvojne agencije in delovanjem javnega sektorja. Prva študentka se je spoznala s pravno ureditvijo konsignacijske prodaje, razvojem turističnih spominkov ter njihovo prodajo na prodajnih mestih. Druga študentka pa je nudila agenciji nujno pomoč pri administraciji in delu v sprejemni pisarni, ter pomoč pri projektih in urejanju arhiva. Skupaj sta v 240-urnem obsegu pripomogli k urejenosti organizacije in lažji organizaciji dela v poletnem času.

Počitniško delo<br />
VIR:RRA ROD

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD.

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #vipavska dolina, #ROD

Kolofon