Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Poletje v Vipavskem Križu: Slovo poletja ob bučnih aplavzih

V zadnjem tednu avgusta se bo Poletje v Vipavskem Križu zaključilo z dvema dogodkoma. V četrtek ob 20.30 bo ob spremljavi Big banda NOVA s koncertom navdušil Rudi Bučar, v soboto pa bo ob 10.30 o izdelavi domačega mila predavala Danica Gračan Jevtič. Vabljeni.

Minuli četrtek so se po povsem napolnjenem kriškem placu razlegali prešeren smeh in bučni aplavzi. Igralci Gledališke skupine kulturnega društva Brce so se v zahtevni predstavi Kraške intrige, ki jo v različici izvajajo tudi profesionalna gledališča, z dušo in telesom prelevili v vloge, ki so od njih zahtevale res vse in jim vse tudi dali. Zabavno, na trenutke divje dogajanje na odru, vse od ljubezenskih priprošenj do pravega lasanja, je gledalce prepričljivo potegnilo v zapleteno zgodbo. Slišati je bilo domačo, ob ključnih trenutkih tudi zelo sočno govorico, ki ni šparala z ostrimi besedami. A ne z namenom vulgarnosti, prikazan je bil pač govor, ki je ponekod bolj, ponekod manj, a vselej prisoten. Mlajši gledalci so ob tem prvič slišali in spoznali katero od bolj kraških narečnih besed, ki jo na Ajdovskem redkeje srečamo. Za dodatno napetost je v sklepnem delu igre poskrbelo še vreme, ki je z vetrom nad Vipavski Križ prineslo nekaj kapelj, a se je na koncu vse srečno končalo, tako na odru, kot tudi v resničnem življenju.

PVK Kraške intrige // Fotografija: Nina Vrabec

Številni obiskovalci si niso ogledali le predstave, temveč je marsikdo izkoristil še zadnjo priložnost nakupa predprodajnih vstopnic za razprodani koncert Rudija Bučarja in Big banda NOVA, s katerim se bo sklenilo poletno četrtkovo dogajanje. Priznani istrski kantavtor je z Big bandom NOVA prvič sodeloval lansko leto, ko so nastopili na Lakenessu. Takrat je izpod talentiranih prstov goriških bigbandovcev nastala množica povsem novih priredb, saj v Big bandu NOVA dajejo vedno več poudarka svoji avtorski glasbi, s katero bodo prihodnje leto obeležili 25. letnico delovanja.

Poletje v Vipavskem Križu

Tako kot se je Poletje v Vipavskem Križu 15. junija začelo, se bo na poučni noti tudi končalo, z delavnico o izdelavi domačega mila v soboto dopoldan, na zadnji avgustovski dan. Tudi to bo vodila Danica Gračan Jevtič, medicinska sestra in zeliščarka z velikim srcem in poslanstvom, o kateri ste na Lokalnih Ajdovščina že lahko brali. Število mest na brezplačni delavnici je zaradi kakovostne izvedbe omejeno, svojo željo po udeležbi pa lahko sporočite na info@gdnova.si oz. 041 618 373.

Sara Štrancar

#kultura, #glasba, #vipavskikriž

Kolofon