Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pisani svet butičnega piva navdušil obiskovalce 6. Pivomanije

Deset, thirteen, šestka, quattro,...so na zadnjo počitniško soboto odmevali vzkliki v parku ob Hiši mladih v Ajdovščini. Četica članov ekipe Pivovarne Pelicon je ob velikanski pivski steni, na katero je bilo priključenih kar dvajset pip, hitro izpolnjevala ukaze in ljubiteljem vrhunskih butičnih piv podajala lične degustacijske kozarčke, napolnjene z zvarki, ki so si jih želeli poskusiti. Za vsako številko pipe je namreč stal sodček z drugim kraft pivom in nekaj po peti uri popoldne so pivovarji zamahnili s čarobno paličico, iz pip pa je pričelo teči drugih dvajset piv. Cilj 6. Pivomanije: festvala kraft piva 2019, ki ga v Ajdovščini pripravlja Pivovarna Pelicon, je bil namreč obiskovalcem predstaviti neverjetno pisan in bogat svet različnih stilov butičnega piva.

"Pivomanijo pripravljamo kot dogodek, na katerem lahko ljubiteljem kraft piva predstavimo, kaj smo zadnje čase zvarili mi in naši pivovarski kolegi. Hkrati nam dogodek predstavlja priložnost za neposreden stik in klepet, saj pivovarji vsakemu z veseljem razložimo vse o naših pivih, izkušnje in mnenja pa izmenjamo tudi pivovarji med sabo  ter poskusimo izdelke drug drugega,« je pojasnila Anita Lozar, soustanoviteljica Pivovarne Pelicon, ter izrazila zadovoljstvo, da je dogodek prepoznala in podprla tudi Občina Ajdovščina.

Pivomanija 2019

Kljub veseljaškemu imenu festival Pivomanija ni dogodek, na katerega bi obiskovalci prišli zaradi popivanja, temveč brez izjeme tja pridejo zaradi kakovostnega piva. Tega jemljejo zelo resno in v prijetni senci v parku ob Hiši mladih so prve ure razprodanega dogodka minile ob tako zbranem poskušanju, da je bilo slišati le uvodoma omenjene vzklike, ki so se mešali med refrene rokovskih klasik, ter šumenje vetra v krošnjah dreves. Glave so bile zatopljene v ogledovanje, vonjanje in okušanje zvarkov, ki so se od blede in sončno rumene, oranžne, rdeče, rjave in do skoraj črne barve menjali v kozarčkih. Pivci so v festivalski katalog pridno zapisovali svoje vtise, komentarje in ocene, se udeležili delavnice, ki jo je vodil pivski sommelier Martin Pelicon, ter uživali ob klasičnih, pa tudi tistih bolj divjih okusih piva, ki so segali od kumare do maline in od lipe do smrekovih vršičkov.

Pivomanija 2019

»Vesel sem, da nam je uspelo predstaviti resnično bogat izbor različnih stilov. Obiskovalci so lahko poskusili tako bolj znane stile, kot so lager, india pale ale, hefeweizen ali stout, pa tudi pri nas redkeje prisotne stile, denimo rauchbier, framboise, kveik, wee heavy, doppelbock ali wheat wine,« je naštel Matej Pelicon, soustanovitelj Pivovarne Pelicon in njen glavi pivovar, ki je letos varil širom Evrope, hkrati pa je Pivovarni Pelicon uspelo razviti tudi dve brezalkoholni pijači, in sicer kraft sodavici, v katerih so prav tako uporabili hmelj.

Pivomanija 2019

Prva, Hoppy Tonic, se je od prihoda na trg letošnjo pomlad že dobro prijela in prodrla tudi na police Mercatorja, druga, limonada Hoppy Collins, pa je predpremiero z velikim uspehom doživela prav na Pivomaniji. Obe sodavici so razvili v sodelovanju z Mihom Bratino, ki prav tako v Ajdovščini ustvarja enega najboljših slovenskih džinov. Džin tonikov in collinsov z džinom Bratinov pa na Pivomaniji nikakor niso srkale le dame, temveč so si ga tudi v rožnati različici s češnjevim ginom z največjim veseljem privoščili tudi najbolj možati in bradati gospodje.

Pivomanija 2019

In če je prve ure Pivomanije zaznamovalo bolj študiozno vzdušje, je pozno popoldne začela naraščati tudi žurerska temperatura – konec koncev gre vseeno tudi za praznovanje rojstnega dne Pivovarne Pelicon. Ob poskočnih vižah slovenskih trubačev Dej Še'n Litro, vsakoletnih zažigačev The Hish N' Band ter novincev Andropavza ter ob dobrotah, ki jih je pripravljal prav tako ajdovski Faladur, se je debata ob in o pivu nadaljevala vse do nedelje dopoldne, ko se je ob zadnjem pivu ter jajčkih in klobasah zaključila na pivovarskem zajtrku.

Pivomanija 2019

 

* Fotografije: Anita Ferjančič

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #turizem, #fotogalerija, #zabava, #reportaža, #poletje

Kolofon