Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovska občina mladim ponuja program Mladost na burji

Šolarji in dijaki na ajdovskem z današnjim dnem začenjajo tudi nov vzgojni program Mladost na burji. Le ta otrokom in mladim omogoča vključevanje v družbeno koristne aktivnosti tudi v času izvenšolskih dejavnosti in v okolju samem. Predajanje znanja je tako usmerjeno v spoznavno učenje, namenjeno različnim starostnim skupinam mladih. S programom bodo mladi prek različnih aktivnosti krepili kompetence, ki jim bodo v pomoč pri odraščanju.

Mladost na burji je izviren program, v katerem so se povezali Občina Ajdovščina, Inštitut za mladinsko politiko, vrtec, osnovne in srednja šola, strokovnjaki na področju vzgoje in izobraževanja, nevladne organizacije in javni zavodi. Skupaj želijo med otroki in mladimi krepiti pripadnost lokalni skupnosti in jih spodbuditi k aktivnemu sodelovanju pri ustvarjanju boljšega okolja za življenje in razvoj.

Program je osnovan na postopnem osvajanju značk, ki jih posamezniki dosegajo s prostovoljnimi in prizadevnimi aktivnostmi, s katerimi pridobivajo kompetence za aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti. Ajdovski župan Tadej Beočanin je ob predstavitvi programa poudaril še, da je bil program dobro sprejet tudi med učitelji.

Mladost na burji

Prav sodelovanje učiteljev je izjemno pomembno, saj bodo aktivnosti v okviru programa v vrtcih in nižjih triadah osnovne šole izvajali v skupinah ali v celotnih razredih. Rozana Mužica iz Inštituta za mladinsko politiko je za Primorske novice takole pokomentirala Mladost na burji: “Želimo si, da Mladost na burji postane način življenja naših otrok in mladih, ki ga odlikujejo aktivnost, solidarnost ter vztrajnost pri doseganju ciljev. Zato otroke in mlade vabimo, da se vključijo v program, da so aktivni v družbi in solidarni do bližnjih ter da razvijajo svoje kompetence na različnih področjih. Starše, učitelje ter sodelujoče organizacije pa vabimo, da jih spodbujajo pri izvajanju aktivnosti, jim stojijo ob strani pri doseganju ciljev ter jim pomagajo pri razmisleku, kako s svojimi dejanji ustvarjajo boljši svet.

Vsi, ki se bodo vključili, bodo z opravljanjem aktivnosti, lahko v šoli, društvih, organizacijah, javnih zavodih ali pri posameznikih osvajali različne stopnje značk. Najmlajši bodo za opravljeno delo osvojili značko Grozdek, učenci v prvi triadi Hubelj, za drugo triado je značka Čaven, za tretjo Kastra, srednješolci in mladi do 21. leta pa si bodo prislužili značko Burja. Posameznik, ki bo osvojil vse značke, bo prejel najvišje priznanje, Zlati stolp. Ker želijo, da bi mladi svoje aktivnosti ozavestili, bodo izpolnjevali posebne dnevnike.

Več informacij najdete na spletni strani programa Mladost na burji.

 

* Vir: STA & Primorske novice

* Naslovna fotografija: STA

Lokalne Ajdovščina
Kolofon