Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Karin Kranjc se odpravlja na svetovno prvenstvo za mlade konje

Mlada, 21-letna Karin Kranjc iz Planine nad Ajdovščino, se pripravlja na najpomembnejšo tekmo v sezoni. V italijanski Pisi jo čaka svetovno prvenstvo za mlade konje v disciplini endurance (vzdržljivostno jahanje). Karin, ki je v letih 2014 in 2016 postala tudi naj jahač v Sloveniji, išče v domačem okolju podpornike, ki bi ji olajšali pot do njenih športnih sanj.

Karin Kranjc je zelo uspešna in obetavna mednarodna endurance tekmovalka. Pohvali se lahko že z dvema zelo cenjenima naslovoma, saj je postala Jahač leta 2014 in 2016 v Sloveniji. Njen konj Blisk pa nosi častno titulo Konj leta 2016. Blisk je tudi prvi in edini slovenski konj, ki je zastopal Slovenijo na Svetovnem prvenstvu v endurancu leta 2017 v Veroni na 120kilometrski razdalji.

Karin se je v letih 2018 in 2019 s težkimi treningi (trenira po Vipavski dolini ob avtocesti in občasno na hipodromu v Stožicah) in tekmovanji ponovno kvalificirala na mednarodni nivo, Bliska pa je zamenjal mladi arabski žrebec Gazala. Gazal je v letošnjem letu pokazal ogromen potencial saj je v le treh mesecih uspešno zaključil tri tekmovanja na 90 kilometrov. Predvsem zadnja tekma na Slovaškem v X-bionic centru Šamorin je bila najpomembnejša. Karin in Gazal sta dosegla predpisano normo in se v septembru v Pisi (San Rossoru) lahko udeležita Svetovnega prvenstva za mlade konje.

Karin Kranjc

Za Karin bo to že drugo svetovno prvenstvo, saj je z Bliskom sodelovala kot mlada jahačica. Dogodek v Italiji bo sicer zajemal različna tekmovanja. Svetovno prvenstvo za mlade jahače, Svetovno prvenstvo za mlade konje (7 letnike) in odprta mednarodna tekma samo za povabljene. Vsa tri tekmovanja bodo potekala na 120 kilometerski progi. Festival v celoti finančno pokrivajo razna Dubajska podjetja (Azizi, Meydan..) in celo sam H.H Sheikh Mohammed Bin Rashid al Maktoum.

Karin Kranjc

Karin Kranjc je doslej tekmovala že na sedmih tekmovanjih elitnega nivoja. Leta 2016 je na Madžarskem in v Italiji dosegla zmago na razdalji 120-kilometrov, leta 2017 pa je nastopila tudi na štirih tekmah v Dubaju, ki so dolge 100 kilometrov, jahači pa morajo uporabiti dubajske konje. Pot do takšnega vrhunskega nivoja je bila stresna, fizično in psihično naporna, predvsem pa finančno zahtevna. Zato Karin  išče sponzorje, ki bi ji pomagali olajšati pot do njenih sanj. Sredstva bi ji bila v pomoč pri poravnavi štartnine in nastanitve ekipe v času tekmovanja v septembru. Če ste pripravljeni pomagati, ji lahko pišete na elektronski naslov karin.kranc@gmail.com

 

* Fotografije: Daniel Zhok

Lokalne Ajdovščina

#šport, #konjeništvo

Kolofon