Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovščina je gostila državno prvenstvo ultralahkih letal

V Ajdovščini je prejšnji vikend potekalo državno prvenstvo v letenju z ultralahkimi letali. Organiziral ga je domači klub Aeroklub Josip Križaj, zmage pa sta se razveselila Nejc Faganelj in Patrik Šemole, sicer člana Aerokluba Gorica.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je prav z ajdovskega letališča na svoj pohod po Sloveniji krenilo t.i. alternativno letalstvo, v Ajdovščini pa se je po zaslugi Iva Boscarola tudi rodila ideja za ustanovitev podjetja za proizvodnjo motornih zmajev in ultra-lahkih letal Pipistrel. Ajdovščina je tako postala nekakšna zibelka letenja z ultralahkimi letali in motornimi zmaji. Z osamosvojitvijo Slovenije so se začela tudi tekmovanja in leta 1992 je prvi državni prvak postal Boris Velikonja, danes vodja proizvodnje pri Pipistrelu.

Kot poroča Radio Koper so državno prvenstvo v ajdovskem Aeoklubu Josip Križaj ponovno organizirali po 16 letih. »Letos je bila tudi želja ostalih klub Letalske zveze Slovenije, da bi bil čas, da se ponovno spet organizira v zibelki ultralahkega letenja v Ajdovščini.«  je dejal glavni sodnik in član aerokluba Bojan Sajovic.

Nejc Faganelj in Patrik Šemole // Aerokluba Gorica

Na tekmovanju je sodelovalo sedem posadk iz petih različnih klubov. Zmagovalca Nejc Faganelj in Patrik Šemole iz Aerokluba Gorica sta po tekmovanju povedala, da so »pričakovanja vedno za prvo mesto. Po včerajšnjem dnevu smo danes šli popolnoma na zmago, včeraj sva bila že v prednosti, sicer malo – za 300 točk – in glede na napake, ki sva jih včeraj naredila, sva danes poskusila odpraviti in se je izkazalo, da sva zelo dobro komunicirala in sodelovala v avionu.«. Domači Aeroklub Jospip Križaj sta na prvenstvu zastopala pilot Peter Žvab in navigator Marko Uršič. Osvojila sta odlično četrto mesto.

Rezultati državnega prvenstva

Državno prvenstvo ultralahkih leta

Predsednik letalske zveze Slovenije Igor Eržen je podaril, da je bilo vreme tokrat nadvse primerno. »Mislim, da so posadke kar zadovoljne. Imeli so tri dni izredno lepega vremena in mislim, da je organizacija kar uspela.«. Eržen še dodaja, da v Sloveniji prevladujejo ultralahka letala, ki so bolj prijazna uporabnikom in jih je tudi več kot motornih zmajev. Tekmovanja s slednjimi zaradi slabega vremena niso izpeljali.

Nejc Faganelj in Patrik Šemole // Aeroklub Gorica

* Vir: Radio Koper

* Fotografije: Aeroklub Josip Križaj & Nejc Faganelj Facebook

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #letalstvo

Kolofon