Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Majski hrošč povzroča škodo v kmetijstvu

Kmetovalci na Gori se v teh dneh ubadajo s problemi, ki jim jih povzroča ličinka majskega hrošča. Škoda je vsak dan večja, prizadetih je okrog 200 hektarjev travnikov in pašnih površin. Prave rešitve pa ni vidiku.

Ličinka majskega hrošča živi v tleh in uničuje korenine rastlin (skorajda nobena rastlina ni imuna nanj). Na Gori so že v preteklosti imeli manjše težave z majskim hroščem, a tolikšnih, kot jih imajo letos, doslej še ni bilo. Majski hrošč se je razširil na približno dvesto hektarjev travnikov in pašnikov, največ v vaseh Gozd, Kovk in Žagolič, v kmetijski svetovalni službi pa dobivajo še nove prijave. Ogrci majskega hrošča povzročajo škodo predvsem na travnikih, ki so slabše gnojeni in imajo zaradi tega tudi bolj pestro biotsko raznovrstnost. Ogrci pojedo korenine trav, ruša začne veneti in rjaveti, posledica je manjši pridelek krme.

Kmetje na Gori so se znašli v resničnih težavah, saj krme namreč nimajo in jo morajo dokupovati, kar pa še zdaleč ni poceni. Paše ne morejo izvajati, območje pa ni dovolj veliko, da bi bili upravičeni do kakšne odškodnine. Majski hrošč ima večletni razvoj, najhujše pa je,da ostanejo površine popolnoma gole.

Če kmetje prizadetih travnikov ne bodo sanirali, se bo majski hrošč razširil še na dobre, s tem pa se bo izpad krme še povečal. Za zatiranje hrošča so tri možnosti: lahko bi se odločili za kemično zatiranje, a to bi glede varovanja okolja ne bilo sprejemljivo, druga možnost je vnos glive, ki v zemlji zavre razvoj ogrcev, tretja možnost je mehansko zatiranje, to je frezanje travne ruše v dneh z zelo visoko dnevno temperaturo, potlej pa vsejanje trave in valjanje na novo posejane površine.

Občina Ajdovščina si skupaj s Kmetijsko svetovalno službo prizadeva poiskati rešitev. Najprimernejša bi bila prav vnos glive vrste Beauveria brongniartii v tla. Za izvedbo tega tehnološkega postopka je potrebno predhodno pridobiti dovoljenje Ministrstva za kmetijstvo. Omenjeno dovoljenje naj bi pridobili v kratkem, tako bi s pričetkom odprave škode začeli že v letošnjem letu. 

 

* Vir in fotografija: Občina Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #kmetijstvo

Kolofon