Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Predsednik Pahor z mladimi na Mini olimpijadi

Športna zveza Ajdovščina je ponovno pripravila Mini olimpijado, ki jo ob začetku šolskega leta namenjajo otrokom od šestega do desetega leta starosti. Tokrat se je najmlajšim pridružil tudi predsednik republike Borut Pahor in s tem tudi sam podprl razvoj športa.

"Šport je za otroke pomemben in jih lahko nauči marsikaj. Skozi šport spoznajo pravila, se naučijo discipline, spoštovanja, naučijo se tudi biti poraženi. Otroci spoznajo, da tekmovanje in zmaga ni vse, da je potrebno v športu tudi uživati, in da si v športu dejansko najboljši takrat, ko uživaš," je v izjavi za STA povedal predsednik države.

V nagovoru se je Pahor zavzel za to, da bi imeli po celotni državi en prost dan, namenjen športu za vse generacije, ne le otroke. "Zaenkrat so se odločili, da bi imeli dan športa, ki naj bi ga pripravili v začetku oktobra. To sicer ne bo dela prost dan, vendar si sam že dolgo želim, da bi imeli kot nekatere druge evropske države športni dan tudi za odrasle. Zaenkrat pa naj bi bil naš dan športa nekakšen poklon športu," je še dejal predsednik. Pahor je z otroki tekmoval in se sprehodil med različnimi športnimi ponudniki. Otroci pa so po igrišču ponesli olimpijsko zastavo.

Mini olimpijada 2019

Namen programa Mini olimpijada je po besedah predsednika Športne zveze Ajdovščina Miloša Popovića otrokom predstaviti možnosti različnih športnih dejavnosti, ki se jih med letom lahko udeležujejo, ter možnostih vpisa v različna športna društva. Poleg predstavitve različnih športnih panog zajema tudi promocijo olimpijskega gibanja ter fair playa. Tokrat se je Mini olimpijade udeležilo preko 1200 otrok iz osnovnih šol ajdovske in vipavske občine. Predstavljen jim je bil tudi mednarodni projekt, v katerem sodeluje ajdovska športna zveza, namenjen pa je boju proti diskriminaciji in nestrpnosti ob in na igriščih.

Mini olimpijada

"Sodelujemo na tak način, da smo povabili v ta mednarodni program deset osnovnih v občinah Ajdovščina in Nova Gorica in želijo napredovati tudi na tem področju," je za STA povedal direktor Športnega zavoda Police Ajdovščina Uroš Pintar. Primož Sulič, strokovni sodelavec na Zavodu za šport pa je takole opisal včerajšnji dan: "Že tradicionalni projekt Mini Olimpijada je namenjen predstaviti dejavnosti športnih društev ob začetku šolskega otrokom starim od 6. do 10. leta. V letošnjem letu se je programa udeležilo 1200. otrok katerim je svojo dejavnost predstavilo 17 športnih društev. V okviru predstavitve programa pa je vsebino  boja proti diskriminaciji ter nasilju »Youth Sports fair Chance predstavil tudi Zavod za šport Ajdovščina. Veseli smo da se je projekt Mini Olimpijade prepoznal v okolju kot pomembna vez med društvenim športom ter Osnovnimi šolami, kar pomeni, da v Vipavski dolini prepisujemo športnemu udejstvovanju mladih velik pomen. Ob začetku šolskega leta pa smo v Ajdovščini izredno ponosni na to, da nas je ob spoznavanju športnih aktivnosti obiskal ter nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor." pa je

Mini olimpijada 2019

Na mlade športnike v Občini Ajdovščina in njihovimi uspehi je ponosen tudi ajdovski župan Tadej Beočanin. Obenem obljublja, da bo občina tudi v prihodnje skrbela za širitev športnih površin in objektov, ki jih zaradi vse bolj obiskanih rekreativnih dejavnosti že močno primanjkuje.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotografija: Športna zveza Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #šport, #šolstvo

Kolofon