Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Stare podobe Ajdovščine v novi fotografski preobleki

Fotografska sekcija Društva upokojencev Ajdovščina je pripravila nadvse zanimivo razstavo svojih del, ki je na ogled v v avli Ljudski univerze Ajdovščina in bo na voljo do 11. oktobra. Fotografije prikazujejo nekdanje podobe Ajdovščine in pa iste motive v današnjem času. Vabljeni k ogledu.

Že enajsto leto druži nekatere člane ajdovskega Društva upokojencev ljubezen do fotografije. So ljubiteljski fotografi, ki svoje tretje življenjsko obdobje posvečajo iskanju različnih prizorov, ujetih skozi objektiv fotoaparata. Vsako leto pripravijo nove razstave na različne teme, ki si jih zastavijo. Letos so pripravili tri in vsaka posebej je zanimiva in lepa.

Alenka N. Bizjak, Vlasta Ferjančič, Roman Žonta, Ivan Skvarča, Bogdan Krapež, Marjan Božič,<br />
Pavel Bajec in Nevenka Vidmar<br />

Ko so pri prijatelju fotografu občudovali zbirko avtomobilčkov in jih fotografirali, se je ideja o razstavi kar sama ponudila. Avtomobili na fotografijah sedaj krasijo stene v Baru Vogalu v Ajdovščini. Čebelarski natečaj, ki so ga organizirali v imenu Čebelarskega društva Ajdovščina Vipava, ni obrodil želenih pričakovanj. Tako so fotografi sami zabeležili čudovite prizore čebel na različnih cvetovih in razstavo poimenovali CVET, ČEBELA, ŽIVLJENJE, ki je že krasila avlo Ljudske univerze v Ajdovščini. Razstava je sprejeta in bo na ogled v knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici v mesecu oktobru.

Tretji projekt pa so poimenovali STARE IN NOVE PODOBE. Uporabili so stare podobe Ajdovščine z okolico. Nekatere podobe ni bilo težko prepoznati, nekatere pa so jim vzele nekaj več časa. Narava je poskrbela, da ni bilo tako preprosto posneti enak prizor, kot je bil pred 50, 70 in več leti. Starih fotografij niso urejali po času – nekatere so še iz Avstro-ogrske, druge iz časa fašizma, nekatere pa so novejše, po drugi svetovni vojni.  Letnice prepuščajo zgodovinarjem. Za njih so pomembni motivi in trudili so se, da ostaneta pogleda na stari in novi fotografiji čim bolj enaka.

Stare in nove podobe

Niso še v celoti zaključili tega projekta, ker novi Ajdovski plac še ni dokončan in ga želijo predstaviti naslednje leto. Imajo še nekaj krasnih starih razglednic, ki bi jih bilo škoda zapreti v album. Goriški muzej in posamezni zbiralci so jim dovolili vpogled v njihove zbirke, za kar se jim zahvaljujejo.

Razstava Stare in nove podobe se nahaja v avli Ljudske univerze Ajdovščina in bo na ogled do 11. oktobra. Vabljeni k ogledu

 

* Vir in fotografije: Nevenka Vidmar

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #fotografija, #umetnost

Kolofon