Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Sopotniki v Tednu mobilnosti obeležujejo leto dni delovanja na ajdovskem

V soboto je minilo natanko leto dni odkar je na cesto zapeljal sopotniški E-Golf in poskrbel za prve brezplačne prevoze starostnikov iz občine Ajdovščina. V ta namen in ker smo ravno v Tednu mobilnosti je danes v MKC Hiša mladih, župan Tadej Beočanin, sprejel ajdovske prostovljce programa Sopotniki in se jim zahvalil za več kot 1500 prostovoljnih ur, ki so jih namenili projektu.

Pred dobrim letom dni je v Ajdovščini zaživel projekt Sopotniki, ki ga verjetno danes ni več potrebno posebej predstavljati. Gre za storitev brezplačnih prevozov za starostnike iz občine Ajdovščine, dodatno težo projektu pa nudi ekipa šoferjev in šoferk, ki svoje delo opravlja na prostovoljni ravni. Teh je v Ajdovščini trenutno okrog 20, kar je ravno dovolj, da prevozi potekajo nemoteno, predvsem pa redno iz dneva v dan. Doslej so Sopotniki na ajdovskem prevozili že dobrih 25.000 kilometrov in to brez praske, kar pa je najpomembnejše. Storitev trenutno uporablja okrog 150 starostnikov, še vedno jih je največ iz samega mesta Ajdovščina, vse bolj pa se storitev širi tudi na podeželje. 

Smo tudi v tednu, ko v celotni državi potekajo razni dogodki in prireditve na temo Tedna mobilnosti in tudi Sopotniki so pomemben del mobilnosti v ajdovski občini. Slogan letošnje akcije je sicer “Gremo peš”, Sopotniki pa so si danes vzeli priložnost, da izpostavijo, da je mobilnost starejših s podeželja problem in da 20 kilometrov iz oddaljene vasi do mesta (kamor so se umaknile vse storitve - zdravnik, trgovina), starostnik ne more prehoditi. Opozarjajo, da je nekaj urbana mobilnost, nekaj pa ruralna. Če želimo starostnikom omogočiti dostojno starost, je mobilnost ena izmed tistih, ki jo je potrebno zagotoviti. Vseskozi se v Zavodu Sopotniki trudijo zagotavljati trajnostno mobilnost, predvsem s tem, da z enim prevozom napolnijo vozilo in sledijo načelu car-poolinga oz. sopotništva. Poleg zmanjšanja okoljskega odtisa, to doprinese k zelo visoki socialni učinkovitosti - predvsem pa k uresničevanju poslanstva, da so vsak dan Človek Človeku Sopotnik.

Sprejem za ajdovske Sopotnike

Ob teh dveh priložnostih je danes v MKC Hiša mladih, župan Tadej Beočanin, pripravil sprejem za prostovoljce. V krajšem nagovoru je poudaril zares plemenito delo prostovoljcev, ki starejšim omogoča lažje vključevanje v skupnost in jim olajša marsikatero skrb. Zaželel jim je še veliko varnih kilometrov na poti in jim ob tem izročil manjša darilca. Še prej pa se je tudi sam odpravil na sopotniško vožnjo in presenečeno občanko Jožico odpeljal na pregled v bolnišnico. Sprejema se je udeležil tudi direktor ajdovskega Zavoda za šport Uroš Pintar.

Sopotniki Ajdovščina

S Sopotniki se je mogoče peljati na relacijah do Šempetra, do Nove Gorice in do Vipave. Brezplačne prevoze lahko koristijo upokojeni občani Ajdovščine. Največ povpraševanja je po prevozih do bolnišnice in zdravstvenega doma v Novi Gorici, sem in tja pa so želje tudi bolj družabne narave – obiski v domovih za starejše občane, ali prevozi iz vasi do mesta zaradi plačila položnic in drugih opravkov. Opravek za brezplačni prevoz ni pomemben, Sopotniki vozijo kamorkoli na omenjeni relaciji, tudi po »špežo« ali k frizerju. Sopotnike najdete na telefonski številki 051 33 99 44, vsak delovni dan med 8. in 16. uro, prav tako se v tem času opravljajo prevozi, ki jih je zaradi številnih uporabnikov zaželjeno naročiti vsaj nekaj dni vnaprej.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #promet, #dobrodelnost

Kolofon