Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Povezovanje in sodelovanje

Na Regijski razvojni agenciji ROD skrbimo za povezovanje in sodelovanje vseh subjektov. Tako smo za podjetnike pripravili ogled dobrih praks sodelovanja na koroškem. V okviru SPOT svetovanja GORIŠKA smo svetovali na sejmu obrti in podjetnosti. Povezovali pa se bomo tudi v prihodnje z osnovnošolci s predstavitvijo podjetniških krožkov na dogodku Incastra. Vabljeni ste na otvoritev učne poti »Med divje« na Slapu, kjer boste lahko spoznali užitne divje rastline. Priložnosti za mreženje lahko izkoristite tudi na mednarodnem B2B forumu SEE MEET SLOVENIJA 2019.

Izmenjava dobrih praks s področja eko turizma in sodelovanje ponudnikov

V okviru SPOT svetovanje GORIŠKA smo ta teden organizirali Izmenjavo dobrih praks s področja ekoturizma in sodelovanja ponudnikov pri oblikovanju integralnih turističnih produktov. Odpeljali smo se na Koroško, kjer so nam predstavili delovanje Podzemlja Pece in Geoparka Karavanke ter povezovanja turističnih ponudnikov.

Podjetje Podzemlje Pece je dober primer mreženja in povezovanja v turizmu, saj se pri svojem delovanju in pripravi turističnih produktov v veliki meri povezuje s turističnimi rudniki in muzeji v Sloveniji, Avstriji in Italiji, kakor tudi s strokovnimi institucijam, turističnimi ponudniki, izobraževalnimi institucijami in drugimi. Predstavili so nam njihove dejavnosti in turistične produkte, ki jih ponujajo, nato pa smo se s kolesom in vlakom podali na ogled rudnika Mežica. Kolesarjenje skozi rudnik le v snopu svetlobe naglavne luči je prineslo vsem udeležencem prav posebno doživetje in s tem prikazalo inovativno idejo, kako izkoristiti zaprti rudnik.

Pot smo nadaljevali z ogledom kolesarskega Ekohotela in kmetije Koroš ter Single Trail Parka Jamnica. Direktor Ekohotela Koroš nam je predstavili svojo poslovno pot od začetka do danes in nam zaupal njegove načrte za prihodnost. Izpostavil je pomen povezovanja, mreženja ter skrbi do okolja in lokalnih prebivalcev.

Obiskali smo tudi sosednjo Avstrijo, ki z Geoparkom Karavanke povezuje obe državi, na skupnem zemljevidu pa ni prikazane meje, saj so v geološkem pomenu povezani med seboj. V Železni kaplji nam je bil tako predstavljen informativni center Geoparka Karavanke kot turistični produkt ter vključevanje kmetij in okoliških ponudnikov v delovanje Geoparka. Proti domu smo se odpravili z novimi spoznanji in načrti za prihodnje.

Kolesarjenje skozi rudnik<br />
Vir:RRA ROD

SPOT na mednarodnem gospodarskem sejmu v Celju

V sredo, 11. 9. 2019 so se svetovalci SPOT svetovanja GORIŠKA mudili na 52. Mednarodni sejmu obrti in podjetnosti v Celju, kjer so predstavljali storitve sistema SPOT ter nudili svetovanja tako podjetnikom kot tudi tistim, ki šele razmišljajo o podjetniški poti. S tem so posameznike in podjetnike seznanjali s priložnostmi in možnostmi, ki jim jih država preko sistema SPOT daje na voljo. Sejem je bil obenem odlična priložnost za mreženje in izmenjavo izkušenj, saj združuje podjetnike in pripomore k pridobivanju novih strank ter vzpostavljanju poslovnih kontaktov doma in v tujini, s čimer lahko bistveno vpliva na poslovanje in rast podjetja.

Sejem MOS<br />
VIR:Spirit

Podjetniški krožki na Incastri

Prihodnji teden, v petek, 27. 9. 2019 in soboto, 28. 9. 2019 vas vabimo v mesto industrije in podjetništva, v Ajdovščino. Predstavljali bomo naše aktivnosti na področju spodbujanja podjetnosti v vrtcih in osnovnih šolah. Ogledali si boste lahko prototipe naših mladih podjetnikov, ki so sodelovali na vseslovenskem podjetniškem tekmovanju POPRI 2019 za najboljšo podjetniško idejo in tam osvojili prvo mesto. Poleg tega pa vam bomo predstavili tudi nov projekt Mymachine s katerim želimo k ustvarjanju in kreiranju novih idej spodbuditi tudi naše najmlajše.

Skupaj s Primorskim tehnološkim parkom bomo predstavljali tekmovanje POPRI. Gre za tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo mladih. Če imaš idejo kako rešiti pereč problem se nam pridruži na naši stojnici, sodeluj v atraktivnih igrah in izpolni prijavnico za sodelovanje na podjetniških krožkih.

Seveda pa se bodo na nas lahko obrnili tudi potencialni podjetniki, kot tudi tisti z več izkušnjami saj bo na stojnici prisotna tudi SPOT svetovanje GORIŠKA.

Podjetniški krožki<br />
VIR:RRA ROD

Z Interbike II kolesarimo na Incastri

Projekt Interbike II želi oživiti kolesarsko mrežo Adriabike in dati večji zagon kolesarjenju kot obliki trajnostnega prometa, tako za turiste kot prebivalce na obmejnem območju Slovenije in Italije. V okviru Incastre bomo obiskovalcem predstavili projekt Interbike II ter spodbujali in promovirali trajnostno mobilnost. V petek, 27. 9. 2019 bomo osnovnošolcem na kolesu predstavili novo, urejeno kolesarsko pot skozi mesto Ajdovščina, ki je del daljinskega državnega kolesarskega omrežja. V soboto, 28. 9. 2019 pa se na potep s kolesom odpravimo proti Vipavskemu Križu.

Osnovni cilj trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati promet, s tem pa tudi onesnaževanje, emisije toplogrednih plinov in porabo energije. Trajnostna mobilnost je tista, ki je hkrati okoljsko sprejemljiva, socialno pravična in spodbuja razvoj gospodarstva.

S kolesom po Incastri<br />
Vir:Rock Velo

Otvoritev učne poti na Slapu »Med divje«

Operacija Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap, katere nosilka je Občina Vipava in je z njo uspešno nastopila na 1. Javnem pozivu za sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja / LEADER, ki ga je 2017 objavil LAS Vipavska dolina, se bliža zaključku. Partnerji operacije Občina Vipava, Turistična kmetija Majerija Matej Tomažič s.p., Območna obrtno podjetniška zbornica Ajdovščina, Krajevna skupnost Slap in Društvo upokojencev Ajdovščina so v aktivnosti operacije na različne načine vključevali užitne divje rastline.

Ureditev nove javne turistične infrastrukture – učne poti na Slapu poimenovane »Med Divje« predstavlja ogrodje za razvoj novih (turističnih, izobraževalnih) zelenih produktov. Učna pot bo postala komunikacijsko orodje, ki uporabnike informira, uči o divjih užitnih rastlinah (sadeži, zelišča, korenine, divja zelenjava…), jih seznanja z načinom odvzema iz narave in možnostjo njihove uporabe. Na poti je obiskovalec tematske poti aktivno udeležen (ni le gledalec), lahko je strokovno voden skozi naravna rastišča divjih užitnih rastlin, se uči, svoje znanje in doživetja pa povezuje z vseživljenjskim učenjem in tudi poslovnimi priložnostmi.

Otvoritev učne poti na Slapu »Med Divje« bo v petek, 27. septembra 2019 ob 16. uri, z začetkom na slapenskem placu. Pozdravnemu govoru župana Občine Vipava in predsednika Krajevne skupnosti Slap in kratkemu programu bo sledil voden ogled učne poti. Na turistični kmetiji Majerija pa bosta predstavljena nova produkta in jedi iz divjih užitnih rastlin ter razglasitev zmagovalca kulinaričnega natečaja, ki je potekal tekom projekta.

Otvoritev tematske poti Slap

Mednarodni B2B forum

Tudi letos bo organiziran mednarodni B2B forum SEE MEET SLOVENIJA 2019, ki bo potekal v Mariboru 16. in 17. oktobra 2019.

Gre za mednarodni B2B forum, ki ponuja edinstveno platformo za podjetja iz različnih panog, s posebnim poudarkom na energetski učinkovitosti, digitalizaciji industrijskih procesov in IKT, predelovalni industriji (kovinskopredelovalna industrija ter izdelki iz gume in plastičnih mas, elektro industrija, pohištvena industrija), prehrana in kmetijstvo, turizem in drugih storitvah. V zgolj dveh dneh si lahko podjetje organizira do 15 načrtovanih osebnih sestankov. Registracija poteka do 29. septembra 2019.

Veseli nas, da je med prijavljenimi podjetji tudi podjetje YASKAWA (YaskawA Ristro in Yaskawa Europe Robotics), ki išče dobavitelje in nove poslovne partnerje na različnih področjih. Iščejo predvsem dobavitelje, ki se ukvarjajo z obdelavo kovin, varjenjem, struženjem, rezkanjem, laserski izrezom, krivljenjem, izdelavo aluminijskih ulitkov, kovinskih kosov, preciznih zobnikov, jermenov in jermenic, tesnil in O-ringov kot tudi elektro instalaterje

Vsi proizvajalci s katerimi sklepamo sodelovanje morajo imeti certifikat ISO9000. Če želite vstopiti v dobaviteljsko verigo je mednarodni B2B forum SEEMEET 2019 prava priložnost za vas.

Slika 6_See meet MB

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD.

Regijska razvojna agencija ROD

 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #vipavska dolina, #ROD, #kolesarstvo, #izobraževanje

Kolofon