Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Poskusa uboja v Ajdovščini osumljen 19-letnik slovenskega rodu

Novogoriški kriminalisti in policisti so na današnji tiskovni konferenci sporočili več podrobnosti o sredinem poskusu uboja državljana Francije. Kaznivega dejanja je osumljen 19. letnik, slovenskega rodu, ki je sicer prebival na Švedskem, v Slovenijo pa je prišel pred štirimi meseci. Osumljenec je trenutno v priporu.

Policisti Operativno komunikacijskega centra Policijske uprave Nova Gorica so bili v sredo, 18. septembra 2019 ob 19.59 uri, obveščeni o kaznivem dejanju poskusu uboja pred Hotelom Gold Club v Ajdovščini, kjer je takrat še neznani mlajši moški z neznanim ostrim predmetom napadel njihovega  gosta in ga telesno poškodoval po predelu vrata ter s kraja pobegnil neznano kam.

Takoj po obvestilu so na kraj odšli policisti in kriminalisti z območja PU Nova  Gorica, ki so zbrali prva  obvestila, zavarovali kraj dejanja, po predhodnem obveščanju dežurnega preiskovalnega sodnika in države tožilke opravili ogled kraja dejanja in opravili prva nujna opravila. S strani pristojne  službe so bili na kraj napoteni tudi reševalci nujne medicinske pomoči in poškodovanega odpeljali na zdravljenje v bolnišnico Nova Gorica.

Tiskovna konferenca novogoriških kriminalistov in policistov.

V okviru tega je bilo ugotovljeno, da je 64-letni državljan Francije parkiral osebno vozilo pred vhodom v hotel, nato pa sta skupaj z njegovo partnerico iz prtljažnega prostora avtomobila začela jemati prtljago.

Storilec je bil tedaj v neposredni bližini in je nekaj kričal. Francoski državljan je storilca pogledal, le-ta pa se mu je nato hipoma približal, nanj  zakričal  oz. ga nagovoril v angleškem jeziku ter ga brez razloga napadel z nožem in ga pri tem porezal po vratu. Oškodovanec se je uspešno obranil še enega njegovega napada. Vpitje njegove partnerice je slišal eden od gostov hotela in stekel do poškodovanega. Takrat je storilec z napadom prenehal in peš pobegnil neznano kam.

V cilju izsleditve napadalca so policisti in kriminalisti PU Nova Gorica tudi  naslednjega  dne   predvsem na območju mesta Ajdovščina intenzivno zbirali obvestila, opravljali nujna preiskovalna dejanja,  pridobivali videoposnetke. Na podlagi opisa je bil izdelan  tudi t.i. «fotorobot«. Na podlagi  teh  številnih  aktivnosti se je sum osredotočil na določenega osumljenca, kateremu je bila v četrtek, 19. septembra 2019 ob 18.10 uri, na naslovu  njegovega začasnega neprijavljenega prebivališča, odvzeta prostost in   odrejeno policijsko pridržanje. V okviru preiskovanja so bili pridobljeni dokazi,  da je navedeni izvršil še več hujših premoženjskih kaznivih  dejanj (več na TEJ POVEZAVI).  Na podlagi vseh teh okoliščin je bila s strani Okrožnega sodišča  v  Novi  Gorici pridobljena odredba za hišno preiskavo na naslovu, kjer  je  zadnje štiri mesece osumljeni neprijavljen dejansko živel. Pri hišni preiskavi so bili  najdeni in zaseženi predmeti, ki so izvirali iz vlomov na območju  Ajdovščine in predmeti, ki bodo služili kot dokaz za kaznivo dejanje poskusa uboja, kot  tudi nevaren predmet (nož).

Osumljeni je namreč v času od  8. septembra 2019 do prijetja izvršil 5 kaznivih dejanj velikih tatvin oz. vlomov v gostinske lokale na območju mesta Ajdovščina,  od koder je jemal predvsem gotovino,  cigarete in alkoholno pijačo v vrednosti več tisoč evrov. Posredno pa je pri tem z načinom vlamljanja povzročil med 5.000 in 10.000 evrov materialne škode.

V soboto, 21. septembra ob 14. uri, je bil 19-letni osumljenec, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poskusa uboja in suma storitve petih kaznivih dejanj  velike  tatvine na območju PP Ajdovščina (vlomi v gostinske  lokale) s  kazensko ovadbo priveden in izročen v nadaljnji postopek  k  dežurnemu  preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča, ki je po zaslišanju zanj  zaradi ponovitvene nevarnosti odredil pripor.

Osumljeni 19-letnik je na območju naše države neprijavljen živel štiri mesece. Pred tem je živelna Švedskem, kjer je že  bil obravnavan zaradi različnih kršitev s področja prepovedanih drog in nasilja.

Lokalne Ajdovščina

#kronika

Kolofon