Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Novogoriški reli zanesljivo dobil Rus Gryazin, zadovoljne tudi ajdovske posadke

Peto preizkušnjo v letošnji sezoni slovenskega državnega prvenstva, ki se je v petek in soboto odvijala na cestah v okolici Nove Gorice je zanesljivo dobil ruski reli mojster Nikolay Gryazin z Volkswagnom Polo R5. Devetega mesta v konkurenci slovenskih voznikov se je razveselil Martin Štucin s sovoznikom Gregorjem Mavrom. V kategoriji Divizija 1 je novo zmago slavil Rok Jerkič, med vozniki Yugov pa Blaž Koren.

Reli v Novi Gorici iz leta v leto napreduje in tako so lahko številni gledalci v petek in soboto spremljali enega izmed najkakovostnejših avtošportnih dogodkov v zgodovini samostojne Slovenije. Na štartu se je pojavilo kar 99 posadk, od tega 13 v avtomobilih razreda R5, ki veljajo, poleg WRC dirkalnikov, za najzmoglivejše dirkalnike v tem izjemno zanimivem in adrenalinskem športu. Osma izvedba relija v Novi Gorici je prvič ponudila tudi večerni super special v samem mestnem jedru in se s tem, podobno kot v Ajdovščini, še bolj približala gledalcem in tudi tistim, ki sicer relija ne spremljajo tako pogosto.

Prvi favorit relija, Rus Nikolaj Grjazin (VW Polo R5), je v Novi Gorici upravičil svoj sloves in po 13 hitrostnih preizkušnjah prepričljivo premagal vse tekmece. 21-letnik je sicer novogoriški reli dobil že pred dvema letoma, letos pa blesti tudi na relijih za svetovno in evropsko prvenstvo. Le še vprašanje časa je, kdaj ga bomo videli v WRC dirkalniku mešati štrene najboljšim svetovnim reli voznikom. "Bil je zelo lep in zahteven reli. Zame je bilo najpomembneje dobro spoznati nov dirkalnik, kar mi je uspelo. Dobil sem veliko koristnih informacij. Pohvaliti moram slovenske voznike, ki so mi bili precej bližje kot predlani. Za zmago sem moral voziti v precej visokem ritmu," je po zmagi povedal Gryazin, ki je na ciljno črto zapeljal z minuto in devetimi sekundami prednosti pred najboljšim Slovencem na dirki, Boštjanom Avbljem v Škodi Fabii R5. Avbelj je bil zmagovalec v konkurenci slovenskega prvenstva in je tako znova potrdil svoj razkošni talent, saj je bil to šele njegov tretji reli v karieri. Na skupnem tretjem mestu je končal Rok Turk v Hyundaiu i20 R5, to pa je bilo dovolj, da je že predčasno ubranil naslov državnega prvaka. Na sovozniškem mestu mu je družbo delala simpatična Blanka Kacin.

Nikolay Gryazin

Reli je ob proge v okolici Nove Gorice (Brda, Banjščice, Morsko, Kanal ...) privabil tudi številne ljubitelje bencinskih športov iz ajdovske občine. Le ti so lahko stiskali pesti za precej posadk iz naših krajev. Spet je največ aplavzov prejel Martin Štucin (Renault Clio  R3 MAXI), ki je skupno zasedel šestnajsto mesto, v konkurenci slovenskih posadk pa deveto. V svoji kategoriji, dvokolesno gnanih avtomobilov, je Štucin osvojil peto mesto. Za zmagovalcem Aleksom Humarjem je zaostal dvajset sekund. Le mesto za Štucinom je reli zaključil Janko Čebron s sovoznikom Andrejem Kavčičem (Mitshubishi Lancer EVO IX).

Janko Čebron

Dobre volje je s svojim Roverjem MG ZR novogoriški reli končal tudi Rok Jerkič, s sovoznikom Markom Stoparjem. Fanta sta slavila novo zmago v Diviziji 1, kar je njuno že šesto slavje v tej sezoni in naslov državnih prvakom držita že skoraj  v rokah. V skupnem seštevku sta osvojila trideseto mesto. Blaž Koren in Robert Rupnik sta v kategoriji Yugov osvojila novo zmago, do cilja pa je uspelo priti še nekaterim drugim ajdovskim posadkam. Vse rezultate najdete na TEJ POVEZAVI.

Rok Jerkič - David Stopar<br />
Fotografija: Uroš Modlic

Slovensko reli prvenstvo se bo nadaljevalo z relijem v Poreču, nato pa sledi še tradicionalno finale v Idriji.

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #rally

Kolofon