Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V mesto se vrača Štrudlfest

Po letu dni premora se v Ajdovščino vrača Štrudlfest, križišče gledališča, glasbe, plesa in filma. KUD Javorov hudič ga tokrat prireja že dvanajstič, ponovno pa bo predvsem namenjen najmlajši publiki. Med 4. in 6. oktrobrom ponuja zanimiv in pester program in lahko si le želimo, da bo po štrudlu v Ajdovščini zadišalo tudi prihodnjo jesen. Več o dogajanju pa si preberite v spodnjih vrsticah.

Program Štrudlfesta 2019;

PETEK, 4. OKTOBER

16:30 Otroci OŠ Danila Lokarja Ajdovščina in OŠ Šturje

Otroci obeh ajdovskih osnovnih šol se bodo ob otvoritvi letošnjega festivala predstavili s svojimi kulinaričnimi kreacijami, ki jih boste lahko poskusili brezplačno in hkrati donirali prispevek, ki ga bo organizator festivala namenil v dobrodelne namene.

17:00 Sam Sebastian - Cirkus Hokus Pokus

Pred dvorano Prve slovenske vlade se vrača stari znanec festivala Sam Sebastian, ki se bo tudi tokrat predstavil s čarovniško-cirkuško predstavo, namenjeno otrokom vseh starosti (in njihovim staršem).

18:00 Martin Krpan (OŠ Danila Lokarja Ajdovščina)

Predstava Martin Krpan, z Vrha doma pa strašansko močan, s pod peresa Frana Levstika, je dramska različica bolj znane Levstikove povesti Martin Krpan. V njej si na igriv in ustvarjalen način sledijo prizori, ki ponazarjajo zgodbo o Martinu Krpanu, cesarju in zahrbtnem dunajskem dvoru ter mogočnem nasprotniku, turškem Brdavsu, ki mu ni nihče kos, razen močnega, samozavestnega, malce nerodnega Slovenca, ki reši Dvor pred nevšečnežem.Na oder je postavljena povsem prenovljena in posodobljena različica imenovane zgodbe z veliko plesnimi in glasbenimi vložki. Gledališko produkcijo izvaja Gledališče Osnovne šole

Štrudlfest2019

SOBOTA, 5. OKTOBER

10:00 Rdeča kapica (Lutkovno gledališče Kranj)

Kdo ne pozna zgodbe o deklici, ki gre skozi gozd na obisk k babici. Na poti skozi gozd sreča volka ... V izvirni priredbi ene najbolj znanih pravljic bratov Grimm lutkar in animator otroke popelje v čarobni svet lutk, žive igre in glasbe.

14:00 Grega in Ficko (Grega Sulejmanovič)

Čarovnik Grega je že več kot dve desetletji prisoten na slovenski čarovniški in glasbeni sceni in brez dvoma sodi v sam vrh ustvarjalcev in izvajalcev za otroke. Na odru ni nikoli sam. Z otroki pleše in poje, šteje, kiha, skače in plava, telovadi, cepeta in se zvija, žgečka, čara in se uči čarobnih besed. Z otroki slika, packa in čofota. Njegove pesmi odlikuje živahnost, vedrost, igrivost in vsebinska pestrost, ki pritegne male in velike poslušalce.

15:00 El1 plesna scena

Tudi letos bomo na Štrudlfestu plesali, skupaj z El1 plesno sceno, ki v dvorano vabi vse plesne navdušence in tiste, ki jih ples samo mika in bi radi videli, kako plesne delavnice izgledajo v živo. Na oder Prve slovenske vlade so vabljeni otroci vseh starosti.

17:30 Mojca Pokrajculja (Damjana Golavšek)

Zgodba Mojce Pokrajculje je zgodba o prijateljstvu med ljudmi in naravo. Dogaja se v gozdu, kjer živi majhna deklica. Prav takšna je, kot vsi otroci. Včasih nagajiva, včasih pridna, vedno pa zelo skrbna. Skrbi za gozd in njegove prebivalce, drevesa. Če preveč kihajo in kašljajo od tovarniškega dima, jih s pesmico pozdravi. Velikokrat jo obiščejo tudi njene dobre prijateljice živali. Velike, manj velike in tudi tiste najmanjše, ki jih pogosto niti ne vidimo, saj živijo skrite v svojem svetu. Gozdni deklici je ime Mojca. Mojca Pokrajculja, ki bo s svojimi prijatelji obiskala tudi vas.

Štrudlfest 2019

NEDELJA, 6. OKTOBER

10:00 Zmaj Andrejček (Lutkovno gledališče Velenje)

Komična glasbena lutkovna predstava pripoveduje o prijaznem zmajčku, ki še mravlje ne bi pohodil, a ga razbojnik Rumplcumpl prisili sodelovati v nečistih poslih. Z zmajčkom se namreč odpravi izsiljevati kralja: ali mu bo dal princesko in pol kraljestva, ali pa bo zmaj vse sežgal! Koga vse bodo poslali nad zmaja in kdo bo zmagal?

Skoraj 70 let stare češke marionete vodi lutkar Kajetan Čop, interaktivno predstavo pa z igranjem na električno kitaro spremlja kitarist Goran Planko.

14:00 Predstavitev policije (Policijska postaja Ajdovščina)

Na prostoru pred dvorano bodo letos otroci lahko spoznali delo policista, opremo, ki jo uporabljajo, posebna pozornost pa bo namenjena tudi prometni varnosti.

16:00 Lisička zvitorepka (Lutkovno gledališče Velenje)

Bi radi spoznali eno zares navihano lisičko? Živi v gozdu na robu planine in zelo rada nagaja drugim živalim. Kar je preveč, je preveč, si nekega dne rečejo druge živali in se odločijo, da jo morajo nekako prelisičiti, da se bo poboljšala. Jim bo uspelo?

Predstava je nastala po motivih svetovnih bajk o zvitih lisicah in otroci lahko skupaj z nami zapojejo marsikatero slovensko ljudsko ali ponarodelo pesmico.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #gledališče

Kolofon