Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Znova vroče na seji ajdovskega Občinskega sveta

V četrtek, 26. septembra so se ajdovski svetniki in svetnice sestali na svoji osmi redni seji. Na sporedu so imeli osem točk, tokrat pa se je zapletlo pri imenovanju predstavnikov v svete zavodov. Člani opozicijske stranke SDS so zato sejo protestno zapustili, člani stranke NSi pa so na glasovanju bili proti.

Saga o imenovanju predstavnikov v občinske komisije in svete občinskih zavodov se v Ajdovščini nadaljuje. Potem, ko so člani strank SDS in NSi protestno zapustili občinsko sejo že februarja letos, se je nekaj podobnega zgodilo tudi prejšnji teden, na 8. redni seji ajdovskega občinskega sveta. Na omenjeni seji so bila na vrsti imenovanja predstavnikov ustanoviteljice v svete Razvojne agencije Rod (dva predstavnika občine in predstavnik uporabnikov) ter osnovnih šol Šturje, Col, Otlica in Dobravlje, kjer ima občina po tri predstavnike. Predloge kandidatov so na poziv posredovali občinski odbori in organizacije SDS, NSi, SD, SMC, ZZP, Nina Štrancar in DeSUS, Levica in SMC, kot posamezniki pa še župan Tadej Beočanin ter Matjaž Bajec in Katja Mužina, sicer svetnika Liste Burja.

Izbor kandidatov pa ni bil po všeči stranki SDS, saj se jim ne zdi korektno, da predlagani predstavniki v svete zavodov prihajajo samo iz koalicijskih vrst. »Smo razočarani nad dejanji župana Beočanina, ker se je pokazalo, da zaradi našega nestrinjanja s proračunom, niso bili izvoljeni naši predstavniki v svete zavodov. Mi bomo še naprej opozarjali na nepravilnosti, ki se bodo dogajale, na poziv Občine pa bomo vsakič predlagali naše kandidate v svete zavodov. Na Občini pa je ali bo naše predloge sprejela kot kompetentne« je za Radio Robin zaplet pokomentiral Miha Kapelj, vodja svetniške skupine SDS. Mnenju stranke SDS so se pridružili tudi člani stranke NSi, ki seje sicer niso zapustili, so pa glasovali proti predlaganim kandidatom. »To ne prinaša pozitivne energije in vzdušja, ki sta potrebna za razvoj občine. Ljudje pričakujejo, da bomo skupaj delali za dobrobit vseh. Tako pa ostajamo osamljen otok, kjer se gremo mi-vi. Ne vem, kaj bodo imeli od tega občani.« je za Primorske novice dejal Jožko Premrn, vodja svetniške skupine stranke NSi.

Župan Tadej Beočanin je situacijo komentiral z besedami, da mora za potrditev kandidatov v občinske svete zavodov, obstajati dovolj velika večina glasov. To večino zagotavlja koalicija in zato so ti kandidati usklajeni koalicijskimi partnerji. »Če bi koalicija predlagala kandidata, za katerega ne bi obstaja verjetnost, da bo svetih glasoval proti, potem je lahko tak kandidat tudi izvoljen. Ta hip ne obstaja dovolj zaupanja do predstavnikov, ki jih predlagajo v svetniških skupinah SDS in NSi, da bodo sodelovali skladno z navodili občine. Če se skozi sodelovanje in pogovore izkaže, da so zaupanja vreden partner, se ta razmerja lahko kadarkoli spremenijo. Vrata so odprta.« je četrtkovo situacijo pospremil Beočanin.

Politični ping pong se torej v ajdovskem občinskem svetu nadaljuje. Na seji so sicer svetniki svetnice obravnavali še ostale točke. Največ besed so namenili informacijam in pobudam. Beseda je tekla o ureditvi sprehajalne učne poti Pale – Izvir Hublja in pešpoti med občinsko stavbo in OŠ Danila Lokarja, vključujoč ureditev ograj ob Hublju in Lokavščku. Svetniki so izpostavili tudi delovni čas TIC-a z željo, da bi bil ta odprt tudi med vikendi. Vprašanja so se navezovala tudi na dokončanje Lavričevega trga, ki se po novem predvideva do konca februarja 2020. Veliko govora je bilo ob pravilniku za subvencioniranje stroškov sterilizacije lastniških mačk in psov. Nekateri svetniki so bili proti, da se subvencije širijo še za pse in ne samo za mačke. Pripombe bodo skušali uskladiti do druge obravnave na prihodnji seji 7. novembra.

 

* Vir: Primorske novice & Radio Robin & Občina Ajdovščina

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon