Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Rožnati oktober v Ajdovščini - Center za krepitev zdravja ponuja številne aktivnosti

Vstopili smo v Rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk. Letos je v ospredju skrb za zdravje. V ta namen ajdovski Center za krepitev zdravja pripravlja številne dogodke in delavnice, vabi na Dan zdravja, ki bo v torek, 15. oktobra, dan kasneje pa vabljeni na predavanje dr. Erika Breclja.

Tudi letošnji oktober bo kot mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, najpogostejše oblike raka pri ženskah, obarvan v rožnato. Za zmanjševanje umrljivosti zaradi te bolezni je pomembno predvsem izobraževanje žensk, zgodnje odkrivanje ter takojšnje učinkovito in posameznici prilagojeno zdravljenje, izpostavljajo strokovnjaki. Delež bolnic, ki preživijo, se razlikuje med posameznimi državami, pokrajinami in celo med posameznimi bolnišnicami v isti državi. Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi odkrivanja manjših tumorjev in kakovostnega zdravljenja, ki postaja vedno bolj prilagojeno posamezni ženski in njenemu raku.

Za preprečevanje raka dojk in drugih rakov veljajo podobni ukrepi kot za preprečevanje kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja. V združenju Europa Donna so zato tudi letos v ospredje rožnatega oktobra ponovno postavil skrb za svoje zdravje, saj lahko "sami s svojim življenjskim slogom danes prispevamo k svojemu zdravju v prihodnosti". V skrbi za zdravje na onkološkem inštitutu svetujejo izogibanje kajenju, pitju alkoholnih pijač in sončenju. Tveganje za raka dojk znižujeta tudi redna telesna aktivnost in vzdrževanje normalne telesne teže.

Rožnati oktober

V občini Ajdovščina bo posebno pozornost Rožnatemu oktobru namenil Center za krepitev zdravja, ki za vas pripravlja naslednje aktivnosti:

DELAVNICA SAMOPREGLEDOVANJA DOJK V ROŽNATEM OKTOBRU:

Delavnica je namenjena ozaveščanju o pomenu preventive, kurative in psihološke podpore pri raku na dojkah, ki je najpogostejši rak pri ženskah. Ta bolezen je težko, resno, veliko in boleče breme, še zlasti v primerih, ko je diagnoza postavljena pozno. Če želimo izboljšati statistiko pojavnosti raka, je pomembno poskrbeti za boljše zdravje, zgodnejše odkrivanje bolezni in učinkovito psihološko podporo, kadar nastanka obolenja ni več mogoče preprečiti.

Center za krepitev zdravja Ajdovščina

V okviru Lokalne skupine za krepitev zdravja smo se povezali s krajevnimi skupnostmi, kjer bodo v tednu od 14. 10. do 18.10. 2019 patronažne sestre ZD Ajdovščina izvajale delavnice SAMOPREGLEDOVANJA DOJK. Istočasno vabimo še ostale krajevne skupnosti, da nas kontaktirajo za izvedbo delavnice v mesecu oktobru (Alenka Černe, vodja CKZ, 05 93 43 171 ali ckz-vodja@zd-ajdovscina.si). Za več informacij nam lahko sledite na spletni strani ckz.zd-ajdovscina.si.

DAN ZDRAVJA V ROŽNATEM OKTOBRU

Center za Krepitev zdravja prav posebej vabi na Dan zdravja, ki bo na sporedu v torek, 15. oktobra, v osnovni šoli Šturje - Ajdovščina, s pričetkom ob 15. uri.

Program:

Od 15.00 do 15.30 ure - TELOVADBA ZA VSE - ŠOLA ZDRAVJA

Ob 16.00 uri - ZDRUŽENJE EUROPA DONNA, nagovor predsednice Tanje Šparič

Od 15.30 do 19-00 ure MERITVE:

AMBULANTA DRUŽINSKE MEDICINE: HOLESTEROL, KRVNI SLADKOR

PATRONAŽNA SLUŽBA: KRVNI TLAK, DELAVNICA SAMOPREGLEDOVANJA DOJK

CENTER ZA KREPITEV ZDRAVJA NOVA GORICA: TESTIRANJE AEROBNE TELESNE PRIPRAVLJENOSTI, ANALIZA TELESNE MASE,

CENTER ZA KREPITEV ZDRAVJA AJDOVŠČINA: SVETOVANJE: ZDRAVNIK, PSIHOLOG,DIETETIK, KINEZIOLOG, ZOBOZDRAVSTVENA PREVENTIVA

DRUŠTVO ZA SRCE IN OŽILJE SEVERNOPRIMORSKE REGIJE: SNEMANJE EKG, GLEŽENJSKI INDEKS

DRUŠTVO BOLNIKOV ZA OSTEOPOROZO OBALNO KRAŠKE REGIJE: MERJENJE KOSTNE MASE

Pri Dnevu zdravja sodelujejo naslednje organizacije:  ZDRUŽENJE EUROPA DONNA, DRUŠTVO koRAK, PRESAJALNI PROGRAMI: DORA, ZORA, ambasador SVIT, ONKOMAN, EUROPA COLON, PO-MOČ OSEBNA ASISTENCA, RDEČI KRIŽ AJDOVŠČINA, MOLEUM Nataša Marc, FLEGIS zdrav nasmeh je uspeh, DRUŠTVO GOSPODINJ S PLANINE PRI AJDOVŠČINI, NIJZ območna enota Nova Gorica

Dan zdravja 2019

PREDAVANJE DR. ERIKA BRECLJA: ZGODOVINA ZDRAVLJENJA RAKA DOJK

Predavanje bo v sredo, 16. oktobra 2019, v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina, s pričetkom ob 18. uri.

Predavanje dr. Erika Breclja

Center za krepitev zdravja Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #zdravje, #CenterZaKrepitevZdravja

Kolofon