Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Družba Archa s pogorišča Alukomna opremlja muzeje

Skupina petih sodelavcev, ki so zaradi stečaja komenske družbe Alukomen oprema izgubili delo, je pred šestimi leti v Ajdovščini ustanovila svoje podjetje Archa inženiring. Našli so tržno nišo v projektiranju in izdelavi muzejske in depojske opreme.

Lani so ustvarili za 1,2 milijona evrov prihodkov, letos pa je realizacija že za 30 odstotkov večja kot lani. "Imeli smo znanje in pogum in uspeli," je za STA dejal direktor Peter Čevnja.

"V treh četrtinah letošnjega leta smo že presegli lansko realizacijo in upamo, da bo šlo tako do konca leta," je dejal Čevnja. Po njegovih besedah imajo veliko srečo, ker so njihove stranke predvsem javne ustanove, ki naročijo opremo šele takrat, ko imajo zagotovljeno financiranje. Zato neplačnikov in odprtih terjatev nimajo.

Od DUTB so na območju, kjer je nekoč delovala tudi tovarna pohištva Lipa, kupili proizvodne prostore nekdanjega tekstilnega podjetja IKA, kjer delujejo zadnja tri leta. "Prostori nam povsem ustrezajo in so v odličnem stanju," je povedal eden od ustanoviteljev podjetja Boštjan Štolfa, sicer pristojen za poslovanje s tujino.

Fotografija: Archa Inženiring

Njihovi izdelki so v muzejih in galerijah po Sloveniji, Evropi in Ameriki. Vsak je unikat, saj se prilagajajo željam naročnikov ter potrebam zaradi razstavljenih ali shranjenih predmetov.

Povpraševanja je dovolj, predvsem iz tujine. "Ni pa vsako leto enako, vse je odvisno od naročil. Nimamo namreč serijske proizvodnje, potencialnim kupcem ponujamo muzejske vitrine približno enake tipologije, vendar je vsak muzej specifičen in oprema mora slediti željam oblikovalcev in arhitektov," je še poudaril Štolfa.

Poskušajo delovati tudi na lokalni ravni, vendar večino izdelkov izvozijo. V Sloveniji namreč ni vsako leto velikih projektov, da bi imeli dovolj dela z njimi. "Letos smo se preizkusili tudi z izdelavo polvitrin, terarijev za enega večjih živalskih vrtov v ZDA v Toledu, kar je bila za nas nova izkušnja. Trenutno pa delamo vitrine za muzej Olympic v Colorado Springsu v ameriški zvezni državi Kolorado, ki bo eden večjih muzejev, posvečen olimpijskim igram," je povedal Štolfa.

Fotografija: Archa Inženiring

Težave imajo le s pridobivanjem dobrih podizvajalcev, saj imajo taki veliko dela. Pri slednjih naročajo posamezne dele za vitrine, ki jih nato sestavijo sami in montirajo naročnikom.

Število zaposlenih v Archa inženiringu se v zadnjih treh letih nenehno povečuje, tako da jih je danes skupaj že 11, prihodnji mesec pa se jim bo pridružil nov sodelavec. S povečevanjem števila naročil bo število zaposlenih še raslo, napovedujejo v podjetju.

 

* Vir in naslovna fotografija: STA

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #gospodarstvo

Kolofon