Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Zaradi meritev moči vetra konec tedna zapora vipavske hitre ceste

Protivetrna ograja na testnih poljih, ki so jih postavili ob hitri cesti v Vipavski dolini, bo povzročila lokalno spremembo vrtinčenja zraka. Zato je treba izvesti meritve v vplivnem območju ograje na voznem pasu, za postavitev merilnih naprav pa bodo zapirali hitro cesto med Razdrtim in Ajdovščino, prvič že to soboto.

Od sobote, 5. oktobra 2019, od 18. ure do ponedeljka, 7.oktobra 2019, do 5. ure bosta zaprta odseka hitre ceste H4 med razcepom Nanos in Ajdovščino proti Novi Gorici zaradi postavitve merilne opreme za burjo. Zaprt bo tudi priključek Vipava v smeri Nove Gorice. Obvoz za tovorna vozila bo preko Fernetičev, za osebna pa preko Razdrtega. Tako sporočajo iz Darsa. Razlog pa postavitev 26 masivnih armirano betonskih temeljev in nato namestitev štirimetrskih jeklenih stebrov s po dvema anemometroma. Še pet stebrov bodo postavili zunaj voznih površin, skupaj pa bodo namestili 59 anemometrov. Merilnike morajo pred začetkom meritev povezati z električnimi omarami, jih med seboj telekomunikacijsko povezati in testirati na terenu. Zato bo vipavska hitra cesta na odseku med razcepom Nanos in Ajdovščino zaprta za promet. Ta konec tedna v smeri Ajdovščine, prihodnji teden pa v smeri Razdrtega.

Kot poročajo Primorske novice bodo v smeri Ajdovščine meritve začeli izvajati že v ponedeljek, v nasprotni smeri pa čez teden dni. Trajale bodo predvidoma do aprila, izvajalec pa mora “ujeti” prvih pet pojavov močne burje, in sicer tri ločene pojave močne burje z minimalno hitrostjo vetra nad 120 kilometrov na uro ter dva ločena pojava močne burje z minimalno hitrostjo vetra nad sto kilometrov na uro. Pri tem velja, da je en pojav “neprekinjeno delovanje močnega vetra v obdobju dveh do štirih dni,” so pojasnili na Darsu.

Zapore ceste bodo sicer samo na območju testnih protivetrnih polj, kjer bo vozišče zoženo, promet pa bo potekal po prehitevalnih pasovih. Med Razdrtim in Ajdovščino bodo v vsaki smeri vožnje po tri zapore, dolžine približno en kilometer.

 

* Vir: STA & Primorske novice

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #promet

Kolofon