Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Metoda Feldenkrais: s pozornostjo do prožnega uma in telesa

Metodo Feldenkrais je razvil dr. Moshe Feldenkrais, doktor fizike, inženir, znanstvenik in inštruktor juda. Obenem je trdil, da naša telesa potrebujejo temeljito prevzgojo. Metoda nas osvobodi privajenih vzorcev in nam omogoči nov način gibanja, mišljenja in samozavedanja. S pomočjo giba raziskujemo svoje biološke in kulturne aspekte pozornosti, namena in mišljenja. Na voljo tudi v Ajdovščini.

Skozi zavedanje se lahko naučimo gibati z osupljivo lahkotnostjo in svobodo pri tako rekoč katerikoli starosti. Moshe Feldenkrais

Predstavljajte si prijeten prostor, v katerem ste zleknjeni na ležalni podlogi, oblečeni v udobna oblačila. Morda ste se pokrili z mehko odejo, pod katero vam je prijetno toplo. Umirjen glas vas spodbudi, da poiščete čim bolj prijeten položaj za ležanje in vas prvih nekaj minut vodi skozi nekakšen sprehod po telesu. Povabi vas, da usmerite pozornost na stike telesa s tlemi in zaznate, kateri deli telesa so od tal odmaknjeni in kateri se stikajo s podlago. Glas vas počasi pripelje do tega, da zaznate položaj telesa v prostoru, vaše trenutne občutke in dihanje. Umirite se. Nato vas glas povabi h gibanju in vam daje navodila, kako izvajati gibe. Ti so sprva omejeni na določen del telesa, nato pa gibanje postopoma zajame še druge dele telesa, postane bolj kompleksno, tako da se na koncu giblje celotno telo. Glas vas prijazno opominja, naj bodo gibi čim počasnejši, čim bolj lahkotni in prijetni; spodbuja vas, da gibe izvajate vsakič na malce drugačen način, v svojem ritmu in po svojih zmožnostih, da poslušate svoje telo, si ne povzročate bolečine in odnehate z gibanjem takoj, ko imate dovolj. Glas vam naroča tudi, da ste med gibanjem pozorni na to, kje v telesu zaznate odziv na gibe. Po eni uri izvajanja počasnih in raznolikih gibov ugotovite, da je začetni gib veliko lažji in da je veliko večja površina vašega telesa v stiku s podlago kot na začetku. Ko vas glas povabi, da vstanete in se malce sprehodite, morda zaznate, da drugače stojite, bolj sproščeno dihate, bolj skladno hodite, morda je popustila kakšna bolečina, ki vam je grenila življenje.

Približno tako potekajo lekcije ozaveščanja skozi gibanje po metodi Feldenkrais. Z njimi ohranjamo vitalnost v najširšem pomenu besede ter izboljšamo telesno zmogljivost, kar dosežemo na izjemno subtilen način – z lahkotnim gibanjem, združenim z usmerjeno pozornostjo. Lekcije so pravzaprav raziskovanje lastnih gibalnih sposobnosti v prijetnem, igrivem in radovednem vzdušju – tako, kot smo to počeli kot otroci. Ob predpostavki, da se rodimo zdravi, imamo kot otroci popoln gibalni potencial. Pozneje v življenju pa se začnemo prilagajati različnim zahtevam okolja in tako določene gibalne vzorce omejimo ali celo izločimo, hkrati pa privzamemo določene vzorce obnašanja in gibanja, ki prerastejo v navade in se globoko zakoreninijo v našem živčnem sistemu. Privzet način gibanja pa ni nujno optimalen in lahko privede do različnih tegob, kot so npr. moteni vzorci dihanja, omejena gibčnost sklepov in neprožna hrbtenica.

Lekcije ozaveščanja skozi gibanje pripomorejo, da naše gibanje postane lahkotnejše, svobodnejše in da ponovno odkrijemo našo sicer prirojeno sposobnost elegantnega in učinkovitega gibanja. Ena od udeleženk je svoje občutke po končani lekciji opisala takole: ˝Kot bi imela samo dušo in ne telesa.˝ Lekcije zmanjšajo napetosti v mišicah, izboljšajo držo, koordinacijo in gibčnost telesa. Z izboljšanjem načina našega gibanja se izboljša tudi samopodoba, ki je neločljivo povezana s tem, kako uporabljamo svoje telo. Učinki lekcij so zares večplastni, saj je metoda Feldenkrais pravzaprav nekakšna ˝telovadba˝ za možgane. Naše gibalne omejitve so namreč posledica ne le fizičnih omejitev, temveč tudi gibalnih in miselnih navad.

Feldenkrais Slovenija

Vadba je primerna za vsakogar, ne glede na starost in telesne sposobnosti. Koristna je za osebe z bolečinami v hrbtu, vratu, ramenih, kolkih, kolenih … Ker izkorišča plastičnost možganov, je učinkovita pri lajšanju težav zaradi multiple skleroze, cerebralne paralize ali možganske kapi, kakor tudi pri delu z otroki s posebnimi potrebami. Priljubljena je med starejšimi, saj je vzdrževanje gibčnosti izjemnega pomena za ohranjanje vitalnosti v zrelih letih. Glasbeniki, plesalci, pevci in igralci jo uporabljajo kot učinkovito orodje za razvijanje svojih sposobnosti do popolnosti in doseganje večje ustvarjalnosti. Cenijo jo tudi športniki, saj jim z iskanjem gibalnih vzorcev, ki so v skladu s posameznikovo konstitucijo, omogoča izogibanje poškodbam in doseganje vrhunskih rezultatov.

Za razvoj metode je bila kriva poškodba kolena, ki jo je dr. Moshe Feldenkrais (1904-1984) utrpel v mladosti. Raztrgan meniskus in uničene kolenske vezi so mu močno poslabšale kakovost življenja. Zaradi napovedi kirurgov, da bo, četudi bi operacija uspela, koleno za vedno ostalo trdo, se Feldenkrais ni odločil za poseg. Z analitičnim pristopom je ugotovil, da so za delovanje poškodovanega kolena odločilni možgani. Začel je raziskovati, kako uporablja in premika koleno. Ure in ure je preživel ležeč na hrbtu in med počasnimi premiki kolena preučeval, kje je pojavi bolečina ali napetost, do te mere, da je lahko zaznal vse subtilne nezavedne povezave med vsemi deli njegovega telesa. ˝Noben del telesa se ne more premakniti ne da bi bili pri tem vključeni vsi drugi deli telesa,˝ je zapisal. Ta holistični princip njegovo delo razlikuje od drugih pristopov k delu s telesom.

Feldenkrais je bil po izobrazbi jedrski fizik, doktorat je naredil v laboratoriju slavnih francoskih raziskovalcev Fredericka in Irene Joliot-Curie. Njegova mama je nekoč napol v šali dejala: ˝Lahko bi dobil Nobelovo nagrado za fiziko, namesto tega pa je postal maser.˝ (Druga oblika metode Feldenkrais je namreč individualno delo z osebo, t.i. funkcionalna integracija, ki sicer ni masaža, si jo pa mnogi predstavljajo kot tako, dokler je ne izkusijo.) Lahko bi se prepirali o tem, ali bi z Nobelovo nagrado naredil ravno toliko dobrega za človeštvo kot z ˝masiranjem˝. Sama sem prepričana, da je izbral pravo pot. Cilj, h kateremu je stremel, pa je bil doseči, da bi ljudje ljubili sami sebe. ˝Če človeka, ki se sovraži, ki nima zaupanja vase, pripravite do tega, da se ljubi, da se lahko zanese nase in pridobi samozavest, da se postavi na lastne noge, ste vredni diamantov.˝

Vabljeni, da se nam pridružite na lekcijah ozaveščanja skozi gibanje vsak torek ob 19.30 v Domu krajanov v Ajdovščini. Prvi obisk je brezplačen. Za udeležbo potrebujete ležalno podlogo, topla udobna oblačila, po potrebi odejo in trši vzglavnik. Vadbo vodim dr. Mateja Pate, študentka metode Feldenkrais z licenco za lekcije ozaveščanja skozi gibanje (Awareness Through Movement®). Za dodatne informacije sem vam na voljo, pokličite 041 393 513, pišite na mateja@mikrogib.si, spremljajte www.mikrogib.si in facebook Mikrogib.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #oglas, #zdravje, #izobraževanje

Kolofon