Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na ajdovski Občini razmišljajo o subvencioniranju stroškov sterilizacije mačk in psov

Ajdovski Občinski svet je na zadnji svoji seji precej časa posvetil problematiki zapuščenih in prostoživečih živali, predvsem mačk. Stroški za zavetišče in veterinarski stroški, ki so vezani na oskrbo prostoživečih mačk, znašajo okrog 20.000€ letno, zato bo Občina to težavo poskusila rešiti s subvencijo za sterilizacijo.

Občina Ajdovščina letno nameni več kot 20.000 € za kritje stroškov zavetišča za izgubljene in zapuščene živali ter za kritje veterinarskih stroškov vezanih na oskrbo prostoživečih mačk. Ocenjujejo, da je veliko zapuščenih živali tudi posledica nekontrolirane reprodukcije lastniških hišnih živali. Omenjena ocena je bila zato razlog za pripravo Pravilnika o sofinanciranju sterilizacije lastniških mačk in psov, s čimer na ajdovski Občini predvidevajo, da bodo na dolgi rok dosegli zmanjšanje števila zapuščenih živali ter posledično zmanjšali stroške zavetišča za živali ter oskrbe prostoživečih mačk. "Opažamo namreč, da se število zapuščenih živali najbolj poveča v času kotitve oziroma novih legel, to je spomladi in jeseni. Lastniški in čipirani psi in mačke niso problem, stroške imamo z mačjimi pasjimi mladiči. Ljudje so sicer vse bolj ozaveščeni, a če želimo stroške zadržati v še obvladljivih zneskih, hkrati pa zagotavljati zdravstveno varstvo živali in posledično tudi občanov, bi bil ta ukrep učinkovit," je omenjeno problematiko, za Primorske novice, komentiral Janez Furlan, vodja oddelka za gospodarstvo in razvoj. Po trenutnih ocenah bi tak ukrep znašal okrog 5000 evrov letno, kar bi zadoščalo za cca 200 sterilizacij.

Pravilnik o sofinanciranju je nato na septembrski seji uspešno prestal prvo branje na občinskem svetu, obenem pa so se pojavili pomisleki ali bi bili do sofinanciranja upravičeni tudi lastniki psov. S psi sicer ni toliko problemov, a vseeno se zdi smiselno, da bi ukrep upošteval ene in druge živali. Osnutek pravilnika je podprlo 17 svetnikov, osem pa jih je bilo proti.

Pravilnik sicer predvideva sofinanciranje stroškov sterilizacije mačk in psov v deležu 50 %. Pravilnik predvideva, da bodo do sofinanciranja upravičeni občani občine Ajdovščina (stalno prebivališče) in sicer do največ dveh hišnih živali na gospodinjstvo letno. O dejanski uresničitvi tega predloga, bodo svetniki in svetnice razpravljali na naslednji občinski seji.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon