Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Vipavi predstavili zbornik o Janezu Zupetu

Ob 75-letnici rojstva prof. msgr. Janeza Zupeta je izšel zbornik »Janez Zupet. Življenje, posvečeno Besedi«. V organizaciji župnije Vipava in Škofijske gimnazije Vipava so ga predstavili v nedeljo, 13. oktobra 2019 v avditoriju Škofijske gimnazije Vipava.

16. oktobra 1944 se je rodil prof. msgr. Janez Zupet, duhovnik, prevajalec in lektor, ki je večji del plodnega življenja preživel v Vipavi. Dobra tri leta po njegovi selitvi v večnost je izšel zbornik, ki ga je uredil dr. Anton Štrukelj s pomočjo sodelavcev. V njem so zbrani spomini sorodnikov, sodelavcev, učencev, sobratov, prijateljev in drugih, ki so vsaj del življenja hodili ob njem. Dodana so nekatera besedila prof. Zupeta: njegova teološka razmišljanja, predstavitve posameznih prevodov, nekaj pogovorov, ki jih je imel za tiskane medije, in pestro slikovno gradivo. Ob koncu je obsežna bibliografija: pregleden dokaz njegove bogate zapuščine.

V Vipavi predstavili zbornik o Janezu Zupetu.<br />

Slovesna predstavitev zbornika je v domačem in sproščenem vzdušju izzvenela kot 'praznik besed' v spomin na velikega ljubitelja in poznavalca Besede in besed. Skozi ves program so se kot 'pokušina Zupetovih slaščic' prepletale misli iz zbornika: zapisi o g. Zupetu in njegove misli ter se s tehtno vezno besedo prelile v bogato 'besedno gostijo'. V osrednjem delu je zbrane nagovoril škof Jurij Bizjak in 'slaščicam' dodal nekaj prisrčnih 'ocvirkov'. Župan Občine Vipava, g. Goran Kodelja, je pojasnil, zakaj pri odločitvi o finančni podpori zbornika ni okleval: "g. Janez Zupet je bil velik človek, da malo takih, in vsem je v zadoščenje, da smo njegovo delo pravilno cenili ter ga še za časa življenja imenovali za častnega občana".

V Vipavi predstavili zbornik o Janezu Zupetu.<br />

Urednik, g. Anton Štrukelj je zgoščeno predstavil vsebinsko zasnovo zbornika ter se zahvalil sodelujočim: kar 46 različnih piscev je prispevalo svoje prispevke, s pomočjo katerih se izrisuje in trajno ohranja podoba g. Janeza Zupeta. V imenu sorodstva je spregovorila sestra g. Zupeta, ga. Ana Pucihar. Njen občuten nagovor je izzvenel v vprašanje, kaj preprečuje izid novega prevoda slovenskega Misala, ki ga je g. Zupet oddal v začetku leta 2013.

V Vipavi predstavili zbornik o Janezu Zupetu.<br />

Program so s petjem obogatila dekleta vokalne skupine Segno ter pevci moškega pevskega zbora župnije sv. Štefana iz Vipave. Po obilju 'hrane za dušo' je bila priložnost za srečanje in druženje, ko so se obiskovalci prireditve lahko okrepčali še z 'dobrotami za telo', ki so jih pripravili vipavski župljani. Bilo je lepo … In verjamem, da je bil zadovoljen tudi g. Janez Zupet, ki je bil ves večer z nami ter nas spremljal z neke druge perspektive.

V Vipavi predstavili zbornik o Janezu Zupetu.<br />

V Vipavi predstavili zbornik o Janezu Zupetu.<br />

Martina Krečič

Lokalne Ajdovščina

#novice, #kultura, #literartura, #vipava

Kolofon