Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Zgodovinski uspeh za OŠ Danila Lokarja Ajdovščina

Učenke OŠ Danila Lokarja Ajdovščina so si v Velenju v začetku oktobra, na državnem prvenstvu v atletiki za osnovne šole, priborile naslov najboljših v državi. Dobro so nastopili tudi učenci, ki so zasedli deveto mesto. Čestitke vsem.

Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina je vedno slovela (tudi) kot športna šola. A kopice športnih uspehov, s katerimi so se okitile generacije otrok, ki so imele privilegij obiskovati to šolo, ne gre pripisati zgolj srečnim naključjem. Kvečjemu ravno nasprotno, saj bližnjic v športu ni. Odlični rezultati so plod sistematičnega, strokovnega in zavzetega dela športnih pedagogov. Tistih, ki so nekdaj učili, in teh, ki svoje znanje predajajo danes.

Dokaze o večdesetletnem kvalitetnem delu z mladimi je moč prepoznati že ob vstopu v šolo, saj so vitrine polne pokalov, plaket in medalj z različnih državnih tekmovanj. Da gre za res športno šolo, je pritrdilo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je Osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina že drugo leto zapored podelilo priznanje »Naj športna šola«. Priznanje, ki ga v Sloveniji »zasluži« zgolj ducat šol, izkazuje, da šola učencem ponuja številne kakovostne športne programe, organizira različna šolska, področna in državna tekmovanja ter uspešno motivira učence k aktivnemu udejstvovanju na različnih množičnih športnih prireditvah.

Najbolj svež dokaz izjemnega športnega duha, volje in zagnanosti učencev in učiteljev športa na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina prihaja iz Velenja, kjer je v četrtek, 10. oktobra, potekalo ekipno atletsko državno prvenstvo za učence in učenke osnovnih šol.  Pot do Velenja seveda ni (bila) samoumevna. Ekipi deklic in dečkov sta si pot na državno prvenstvo tlakovali z zmago na področnem prvenstvu, ki se je teden dni prej odvijalo v Novi Gorici.

V Velenju se je tako pomerilo po 15 najboljših moških in ženskih šolskih atletskih ekip v državi. Po uvodnem pozdravnem programu s predstavitvijo šol udeleženk so učenci pričeli z ogrevanjem. Trema je izpuhtela in čas je bil za tekmovanje. V hladnem in na trenutke rahlo deževnem vremenu so se odvijali napeti boji. Učenci in učenke so se zavedali, da bodo le njihove najboljše izvedbe na meji osebnih rekordov tiha garancija za končno ekipno zmagoslavje. Čar tekmovanja v ekipni atletiki je namreč, da se rezultati učencev v posameznih disciplinah (tek na 60 m, 300 m, 1000 m, štafeta 4 x 100 m, met žvižgača, suvanje krogle, skok v daljino, skok v višino) točkujejo in seštevajo v skupni rezultat ekipe.

V šolskem športnem žargonu bi lahko rekli, da imamo v Sloveniji šole prvokategornice, ki domujejo v krajih z dolgoletno atletsko tradicijo, kjer tudi atletski klubi s trenerji skrbijo za razvoj podmladka, in tiste ostale, kjer atletskega zaledja ni in so otroci »prepuščeni« zgolj delu z učiteljem v šoli. Med slednje sodijo tudi otroci iz Osnovne šola Danila Lokarja Ajdovščina, ki pa so se vsemu navkljub odločili v Velenju izzvati dolgoletna športna rivalstva. V pravem ekipnem duhu so bodrili drug drugega in z neustrašnimi nastopi pridno zbirali točke za svojo ekipo. Navduševali so s svojo predanostjo, borbenostjo in »fair play« odnosom do ostalih tekmovalcev.

Bolj kot se je tekmovanje bližalo koncu, bolj se je dalo slutiti, da se obeta nekaj velikega. Ekipa dečkov je sicer z nekaj smole osvojila končno 9. mesto, zato pa je veliki met uspel ekipi deklic. Prav vse tekmovalke so z odliko opravile svoje nastope in tako znatno prispevale h končnemu uspehu, da so se v domačo Ajdovščino vrnile z nazivom najboljše osnovnošolske atletske ekipe v državi! Zagotovo nepozaben dan za dekleta in zgodovinski mejnik za Osnovno šolo Danila Lokarja Ajdovščina, ki si je prvič v svoji zgodovini priborila tako želeni državni naslov v kraljici športov!

Ob zaključni slovesnosti in pogledu na semafor na atletskem stadionu v Velenju je vladalo prešerno vzdušje. Veselje vseh predstavnikov OŠ Danila Lokarja Ajdovščina  je bilo nepopisno. Uresničile so se dolgoletne sanje vseh tistih športnih zanesenjakov in učiteljev športa v Ajdovščini, ki so dolga leta verjeli, da se z vizijo, znanjem, trdim delom in vztrajnostjo – navkljub športni infrastrukturni podhranjenosti – da preskočiti najboljše v državi. Za kako velik uspeh gre, priča tudi čustvena izpoved »spiritus agensa« zlate atletske generacije OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, učiteljice športa gospe Zalke Bolčina, ki je ob spremljanju deklet na najvišjo stopničko prišepnila, da je na ta dogodek čakala polnih 37 let svoje zaposlitve! Upamo in verjamemo, da so ta dekleta, ki so se z zlatimi črkami vpisala v šolske knjige, v navdih novim (pa ne samo športnim) rodovom zmagovalcev. Da si bodo le-ti tako kot one drznili stopiti onkraj svojih sanj in bodo tako kot one s svojimi dosežki negovali bleščeč sij Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina še naprej.

ISKRENE ČESTITKE!

 

PC

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #šport, #mladi, #šolstvo, #atletika

Kolofon