Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pipistrel je uspešno dobavil celotno serijo letal za indijsko Ministrstvo za obrambo

Oktobra 2015 je v hudi mednarodni konkurenci Pipistrel zmagal na natečaju za dobavitelja 194 visoko sposobnih šolskih letal »Garud« za indijske letalske sile (Indian Air Force), indijsko mornarico (Indian Navy) in indijsko narodno letalsko kadetsko akademijo (National Cadet Corps, NCC) za različne namene šolanja pilotov. To je bila po številu letal doslej največja enkratna pogodba o dobavi lahkih letal na svetu.

Dobave letal so pričele v letu 2016 in v ajdovskem podjetju sporočajo, da so pred kratkim od njhovega indijskega partnerja Skytec Solutions prejeli odlično novico, da je Pipistrel končnim uporabnikom uspešno predal zadnjo pošiljko od 194 letal.

Pipistrelova pogodba z indijskim naročnikom je vključevala tudi usposabljanje velikega števila tehnikov in inženirjev iz vseh treh naštetih vej Ministrstva za Obrambo Indije. Usposabljanje je izvajala slovenska letalska šola Pipistrel Academy s svojimi lastnimi inštruktorji in s pomočjo njihovega indijskega partnerja Skytec Solutions. Del pogodbe, ki se nanaša na dobavo, je tako sklenjen, vendar bodo storitve v okviru garancije, podpora strankam, servisiranje in dobava nadomestnih delov trajali še dolgo. V naslednjih 15 letih se bo na Pipistrelovih letalih usposabljal velik del indijskih vojaških pilotov in kadetov NCC.

Fotografija: Pipistrel

Dobave so bile opravljene na 85 lokacijah po celotni državi, kjer je Pipistrelova indijska ekipa v prisotnosti končnih uporabnikov Ministrstva za Obrambo sestavila letala, jih preizkusila v zraku in jih predala kupcu.

Z uspešno opravljenimi dobavami se je Pipistrel izkazal kot strokovno sposoben in zanesljiv industrijski partner v eni najzahtevnejših vojaških ustanov na svetu. Čeprav je Indija šele četrta vojaška velesila po velikosti, se je drži sloves, da je od vseh najtežji pogajalec in da z njo skorajda ni mogoče skleniti dogovora. Za zelo malo poslov, sklenjenih z indijskim obrambnim ministrstvom, je znano, da so bili tudi uspešno izpeljani do konca in to je še dodaten razlog, zakaj smo lahko ponosni, da je med njimi lahko tudi Pipistrel. Ivo Boscarol, generalni direktor Pipistrela, je ob tej novici dejal naslednje: »Na začetku so me tudi veliki letalski igralci opozorili, da sodelovanje z Indijsko vojsko ni mogoče in da pogodbe nikoli ne bomo uspešno končali, vendar smo vsi, ki smo sodelovali kot močna ekipa, uspeli narediti točno to. Smo dokaz, da je s spretnostmi, trdim delom in sodelovanjem možno odpraviti tudi najtežje izzive. Svojim strankam, konkurentom in vsemu svetu smo dokazali, da smo sposobni izvesti tudi najzahtevnejše posle. To nam je prineslo velik ugled ne samo v Indiji, temveč tudi širše v celotnem okolju, ki je kakorkoli povezano z vojsko. Ta pogodba nam je odprla številna vrata v bodoče. Tu moram poudariti, da je bil naš indijski partner Skytec Solutions in njegov izvršni direktor,  podpolkovnik Sanjay Thapar VM (veteran) za nas neprecenljiv. V pomoč so nam bile njegove izkušnje, diplomatsko znanje in podrobno poznavanje indijskih zakonov ter etičnega poslovanja v Indiji. Z njegovo pomočjo smo z Indijsko vojsko vzpostavili korektno poslovno sodelovanje, kakršnega si lahko samo želimo tudi v prihodnje.

Fotografija: Pipistrel

Ta posel je bil eden od razlogov, da je bil generalni direktor Pipistrela, gospod Ivo Boscarol, med uradnim obiskom Njegove ekscelence, predsednika Indije gospoda Ram Nath Kovinda v Sloveniji povabljen kot častni gost na gala večerjo v predsedniško palačo v Ljubljano. Njegova ekscelenca gospod Ram Nath Kovind je med svojim obiskom Pipistrelu čestital za dobavo 194 letal indijskim oboroženim silam in poudaril, da je ponosen, da ima Indija tako močnega partnerja v Sloveniji. Njegova ekscelenca je omenil tudi dosežek dveh indijskih pilotk, ki sta s Pipistrelovim letalom Sinus kot prvi ženski obleteli svet z letalom lahke kategorije. 

Pipistrel se ob tem zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli prispevali k temu velikemu skupnemu uspehu.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #gospodarstvo

Kolofon