Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Uroš Pintar: »Gimnastično dvorano želimo zgraditi, da bi se otroci gibalno razvijali v pravi smeri«

Občina Ajdovščina je po seji Občinskega sveta občine leta 2002 ustanovila javni Zavod za šport Ajdovščina za upravljanje športnih objektov in opravljanje športnih dejavnosti. Prioriteta zavoda je zagotavljanje varne in kvalitetne vadbe za Osnovno šolo Danila Lokarja, Srednjo šolo Vena Pilona in lokalna športna društva. Pogovarjal sem se z direktorjem Zavoda za šport Ajdovščina, Ajdovcem in magistrom poslovnih ved, Urošem Pintarjem.

Ob prevzetju direktorske funkcije je imel cilj dvigniti prepoznavnost zavoda, povečati obisk infrastrukture, na kateri je potrebnih vse več vzdrževalnih del, saj so obstoječi objekti zgrajeni konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja, graditi novo infrastrukturo in omogočiti varno izvajanje vadbe ter turistom varen obisk.

Primarna dejavnost zavoda je tudi turizem. Zavod upravlja z avtokampom, ki se nahaja v neposredni bližini letnega kopališča. Avtokamp ima tri zvezdice, kapaciteto za 55 mest in en apartma, kar zadostuje za dvesto gostov. Obisk v kampu iz leta v leto raste, vedno več je tudi tujih turistov, kar se pozna tako v Ajdovščini kot v celotni Vipavski dolini. Avstralski potovalni vodnik Lonely Planet je s svojo objavo prispeval k prepoznavnosti Vipavske doline, vendar tudi v zavodu niso sedeli križem rok. Za promocijo so uporabili vsa razpoložljiva finančna sredstva in kljub temu da je številka siromašna, so dosegli odlične rezultate tako doma kot v tujini. Načrtno se osredotočajo na tiste države, za katere menijo, da imajo največje povpraševanje po njihovi ponudbi. Na Nizozemskem ima zavod spletno stran, ki oglašuje ponudbe v Ajdovščini in tako se je obisk nizozemskih turistov povečal za tristo odstotkov. Cilj v prihodnosti je pridobiti tudi oznako Okolju prijazen kamp, s čimer želijo obisk še povečati. Hkrati si želijo povečati tudi sam kamp, saj se bodo ob izgradnji gimnastične dvorane slačilnice ob igrišču z umetno travo preselile pod dvorano in s tem bo nastal prostor za apartmaje. Turizem je prišel z izgradnjo Mladinskega kulturnega centra Hiša Mladih v Palah še bolj do izraza. Ker je pot iz Pal do Športnega centra Police prek Vilharjeve ulice neugodna, imajo v načrtu izpeljati pešpot in kolesarsko pot prek Škola, kjer bi ob poti stale zunanje fitnes naprave, in tako popestriti ponudbo in okolje.

Zavod ponuja različnim športnim skupinam tudi možnost priprav pred tekmovalno sezono in je s svojo ponudbo, kot pravi direktor zavoda Uroš Pintar, oral ledino. Do danes je v Ajdovščino pripeljal že veliko število klubov. Povpraševanje je veliko, kapacitete so vedno zapolnjene in skoraj polovici klubom se žal lahko za zanimanje le zahvalijo, ker nimajo dovolj prostora. Povpraševanju je nujno slediti in tako je nastala ideja o gradnji nove velike dvorane, ki bi se nahajala ob Športnemu centru Police. Dvorana s sedeži za tisoč gledalcev bi razbremenila zdajšnjo dvorano in tam bi se lahko bolj posvetili vrhunskemu športu. V jutranjem času trenutno dvorano uporabljata osnovna in srednja šola, popoldan pa jo zasedajo klubi in društva. Za zagotavljanje pogojev za rast športnega turizma je nova velika dvorana nujna.  Tu je še težava s prenočitvami, športni hotel v Ajdovščini bi bil več kot dobrodošel.

Čeprav se poleti šoli umakneta, to časovno vrzel zapolnijo Športne počitnice. Program v šestih terminih zapolni celotno športno infrastrukturo in zagotavlja otrokom zanimive, staršem pa brezskrbne počitnice po ugodni ceni z vključeno prehrano, animacijo, kopanjem v bazenu in dvema treningoma dnevno. Na koncu tedna počitnice zaokroži obisk znanega športnika ali športnice. Ključ do uspeha je vsekakor podpora občine, pridobivanje sredstev na raznih razpisih in iskanje sponzorjev, ki omogočajo ugodno ceno. Letos je program obiskalo 863 otrok, ki so se v 13 različnih športnih panogah zabavali od jutra do poznega popoldneva. Otroci v Ajdovščino prihajajo tudi iz drugih občin, zamejstva, Krasa in celo Ljubljanske regije. Ta dominantni produkt zavoda kopirajo tudi drugi športni zavodi po Sloveniji, vendar ne dosegajo enakih rezultatov. Ajdovski zavod je postal prepoznaven po vsej Sloveniji in tudi širše. Obisk dva tisoč gledalcev na nedavnih City games potrjuje, da delujejo v pravi smeri.

Letno kopališče Ajdovščina

Letno kopališče, ki je poleti glavna atrakcija, je postalo prijaznejše družinam (v načrtu je tudi izgradnja bazena za najmlajše). Obisk na letnem kopališču se je dvignil in letos dosegel dnevni rekord z 849 obiskovalci. Plavajo lahko otroci tudi pozimi in tudi organizirano, saj sta plavalni in triatlon klub že nekaj let prisotna v ponudbi za mlade športnike. Edini dve popularni športni panogi, ki v Ajdovščini manjkata, sta odbojka in atletika. Slednja bi se lahko razvila z izgradnjo atletske steze, kar je tudi Uroševa vizija. Ena izmed idej se bo začela uresničevati leta 2020.

Začetek gradnje gimnastične dvorane bo v naslednjem letu, čeprav bi si Uroš želel, da bi že stala in služila svojemu namenu. Kdaj bo dokončana, je odvisno od preveč dejavnikov in tega ne želi napovedati. V prvi vrsti bo dvorana namenjena gimnastiki, vendar bo večnamenska – za različne športne panoge in športno vzgojo. Dvorana bo prilagojena tudi predšolskim otrokom. Nekatera orodja znotraj dvorane bodo nepremična in vsebovala bo tudi gimnastično jamo, ki jo bo mogoče pokriti za druge dejavnosti. Dvorana bo opremljena z videonadzorom, s snemalnikom z zamikom, da si bodo telovadci po opravljeni vaji lahko ogledali določene segmente vadbe na posnetku in jih z vaditeljem tudi pokomentirali. Montažna tribuna bo sprejela okrog sto gledalcev, tako da bo dvorana lahko gostila mladinska gimnastična tekmovanja in bo s tem pripomogla k dodatni ponudbi športnih priprav.

»Gimnastično dvorano želimo zgraditi, da bi se otroci gibalno razvijali v pravi smeri«, pravi Uroš. Otroci so gibalno vedno manj sposobni, vse manj se gibajo zunaj doma, ne zadržujejo se na ulicah, še manj v naravnem okolju, ne zahajajo v gozd, ne plezajo po drevesih, večinoma so v zaprtih prostorih, kar se kaže tudi pri izvedbi osnovnih gimnastičnih vaj, kot sta npr. skok in preval. Večinoma starši otrok ne spodbujajo k raziskovanju okolice, kar je globalna težava in se ne pojavlja le v našem okolju. Vedno večji je tudi odstotek otrok s prekomerno telesno težo, kar je tudi eden izmed pokazateljev, da se otroci ne gibajo dovolj. Prejšnje generacije otrok so bile motorično sposobnejše, pred čemer si ni potrebno zatiskati oči, temveč se je treba s težavo soočiti. K boljšemu gibalnemu razvoju bo zagotovo pripomogla tudi gimnastična dvorana in to je bil glavni motiv pri odločitvi za gradnjo, kajti gimnastika je osnova vseh športnih panog. Gimnastika je po urah v učnem načrtu sicer enakovredna igram z žogo, vendar je v današnjem času delikatna disciplina zaradi pomožnih prijemov učiteljev pri izvajanju vaj. Seveda bo dvorana privabila tudi telovadce in specializirane trenerje, kar brez infrastrukture ni mogoče. Dvorana bo nedvomno dodana vrednost, saj je preveč malih dvoran z goli in koši v občini Ajdovščina neizkoriščenih. Želijo si  nekaj, kar okolju manjka in bo tudi maksimalno izkoriščeno.

ND Primorje Ajdovščina

Zavod je poskrbel tudi za to, da tudi Mestni stadion Ajdovščina ostane v uporabi. Slednjega so  v upravljanje dobili po razpadu NK Primorje. V začetku je bil stadion v razpadanju, s časom pa jim ga je uspelo obuditi. Danes se ponaša z UEFA ena zvezdico in gosti reprezentančne akcije ter pripravljalne tekme. Pomožno igrišče je v vrhunskem stanju, saj so želeli, da otroci igrajo na naravni travi tako zaradi vročine kot občutka za žogo in obremenitve sklepov. Umetna trava je alternativa, ki jo bodo v naslednjem letu preplastili, tako da bo nudila za otroke kvalitetno vadbo tudi v deževnem vremenu. Ko piha veter, treningi namreč niso varni.

Mestni stadion je dom novonastalemu Nogometnemu društvu Primorje, dekletom iz Nogometne šole Ajdovščina ter mladinski reprezentanci Nogometne zveze Slovenije. Poleg članov in članic igrajo tekme na stadionu tudi mladinske selekcije, kar prej zaradi politike kluba ni bilo mogoče. Tudi turnirji mlajših selekcij se odvijajo na stadionu, saj želijo stadion približati tudi najmlajšim.

Uroš Pintar je tudi vodja nogometne šole ND Primorje. Ta je nastala na pogorišču NK Primorje in se je takoj po razpadu kluba imenovala Nogometna šola Ajdovščina. Želja občine in strokovnega štaba je bila, da otroci v lokalnem okolju neprekinjeno nadaljujejo s treningi. Z razpadom ''starega'' Primorja so vse mladinske selekcije padle v najnižji rang tekmovanja, posledično se je znižala kvaliteta in delo je bilo v začetku oteženo, danes pa so aktivne selekcije od 5 do 19 let. Počasi se je kvaliteta dvigala in v mladinskem pogonu je že 250 otrok, kar je največ v Goriški regiji. Mladinci in kadeti ND Primorja tekmujejo v drugi slovenski nogometni ligi, prav tako selekcija do 15 let, ki stremi k napredovanju v prvo ligo. Želja je, da bi s člani prišli čim višje, letos je cilj druga slovenska liga. Dekliški nogomet se razvija in pod okriljem ND Primorje aktivno trenirajo selekcije od 8 do 17 let. Strokovni štab sestavlja več kot petnajst trenerjev in deset strokovnih delavcev.

Fotografija: Robert Ferjančič

Uroš pa ni bil vedno vodja mladinskega pogona, ampak se je po več kot 15 letih dela kot trener zaradi pomanjkanja časa odločil, da bo zapustil trenerske vode. Čar je biti trener, ko si enkrat trener, si želiš biti trener za vedno, pravi. Vsak dan ima zapolnjen s službo in hobiji, kjer je šport še vedno številka ena. Poleg nogometne kariere je pretekel je že maratone, gorske maratone, krajše traile, 50 km ob mrzli reki, 138 km kolesarski maraton Dolomiti, maraton Franja, z vetarani ND Primorja je letos osvojil 3. mesto v državi,  igra tenis, smuča surfa...itd., skratka obožuje šport. Celotna družina je športno naravnana. Poleg treh sinov enduro kolesarja Aleksa, košarkarja Tristana in nogometaša Arona, je tu še žena Tina, ki jim je dodatna motivacija, saj je letos na UTVV trailu premagala 100 km razdaljo. Brez podpore družine vseh teh ciljev ne bi dosegel in pripomni, da je super, ker so vsi športno aktivni, usklajevanje je nujno in hkrati jih šport zelo povezuje. Uroš ima pred seboj še veliko izzivov tako na zasebnem kot poslovnem področju. Širi znanje tudi z izvajanjem mednarodnih projektov v Zavodu za šport Ajdovščina in jih vklučuje v lokalno skupnost za dvig kvalitete in dodane vrednosti športa v naši dolini. Uroš obožuje svoje delo in poudari, da brez predanih in zvestih zaposlenih v Zavodu za šport  Ajdovščina teh rezultatov ne bi bilo.

Za vsem tem pa mora bdeti človek, ki premore veliko športnega znanja, obvlada športno infrastrukturo ter delo z ljudmi. Glede na sedanje razmere je Uroš več kot uspešen pri svojem delu in se za šport v občini Ajdovščina ni potrebno bati.

 

* Članek je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji Lokalnih Ajdovščina

* Naslovna fotografija: Robert Ferjančič

 

 

 

Miralem Muratović

#ajdovščina, #novice, #intervju, #šport

Kolofon