Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Izzivi jeseni

Jesen nas začara s čudovito paleto barv, ob tem pa tudi s prihajajočimi izzivi. Na Slovenskih regionalnih dnevih smo se soočali z demografskimi spremembami in razvojnimi izzivi. V Idriji smo si ogledali primere dobrih praks na področju domačih in umetnostnih obrti. Trende in izzive v prehrani, gostinstvu, živilstvu in turizmu smo spoznavali na mednarodni konferenci. S prihajajočim martinovim vikendom pa vstopamo v Vinske hrame Vipavske doline.

RAZVOJNI IZZIVI

Tudi letos smo se udeležili Slovenskih regionalnih dnevov, ki so potekali v Bovcu, v organizaciji ZRC SAZU – Geografskega inštituta Antona Melika, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovenskega regionalno razvojnega sklada, Službe Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in Združenja regionalnih razvojnih agencij. Rdeča nit so bile demografske spremembe in njihov vpliv na regionalni razvoj.

Simpozij je povezoval izobraževanja razvojne problematike obmejnih problemskih območji, dobre prakse s primerom pogleda z meje Občine Kočevje ter izzive zagotavljanja storitev za starejše v težje dostopnih podeželskih območjih na Idrijsko-Cerkljanskem, pregled dosedanjih rezultatov programov čezmejnega sodelovanja s Hrvaško, Italijo in Madžarsko. Posvetili so se tako mladim na obmejnih območjih in mobilnosti starejših kot izziv v starajoči se družbi, saj v prihodnje napovedujejo povečan indeks mladih in starostnikov. Z različnimi okroglimi mizami so se strokovnjaki dotaknili razvojnih izzivov, demografskih sprememb in pereče teme - ustanavljanja pokrajin v Sloveniji.

Za prihodnje so že pripravili osnutek Strategije prostorskega razvoja Slovenije 2050 tudi na temo odmaknjenih obmejnih in gorskih območjih in priložnosti vzpostavitve pametnega podeželja ter soočanja z razvojnimi izzivi.

Vir: Regijska razvojna agencija ROD

OGLED DOBRE PRAKSE V IDRIJI

V okviru projekta sodelovanja Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost smo se sodelavci LAS Vipavska dolina udeležili ogleda dobrih praks na območju LAS s CILjem v Idriji. Srečanja smo se udeležili vsi štirje sodelujoči LAS s partnerji, poleg gostujočega LAS še LAS med Snežnikom in Nanosom ter LAS loškega pogorja. V okviru projekta sodelovanja se LAS s CILjem predstavlja z zgodovino jamskih svetil skozi različna obdobja delovanja idrijskega rudnika, zato nam je CUDHg Idrija predstavil njihova prizadevanja za oživitev in sodobno interpretacijo dediščine idrijskega rudnika: podali smo se skozi rudnik Antonijev rov in s pomočjo predstavitve jamskih svetil doživeli rudnik v različnih časovnih obdobjih.

Pred kratkim so prenovili in sodobno zasnovali turistično informativni center v središču mesta, katerega smo si ogledali tudi mi. Predstavili so nam tudi aktivnosti na znamenitem idrijskem Gradu Gewerkenegg, kjer so nam sodelavci Mestnega muzeja Idrija pokazali muzejsko zbirko Idrijske čipke, ter v okviru projekta pripravljen video s predstavitvijo Marine Melhiorce, ki je tihotapila čipke v 18. stoletju. V gradu deluje tudi muzejska trgovinica s čipkami in tako poveže muzejsko zbirko z možnostjo nakupa. Sprehodili smo se do Rudarske hiše, na poti do njega pa smo si na kratko ogledali še obnovljeni mestni čebelnjak. Obnovili so tudi staro Rudarsko hišo in sestavili vsebine, ki se danes v njej izvajajo od raznih delavnic do kulinaričnih programov.

Ogled dobre prakse v Idriji<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD

TRENDI IN IZZIVI

Strokovna konferenca Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu, turizmu, izobraževanju in usposabljanju je potekala v Ljubljani od 23. do 24. oktobra 2019. Osrednja tema je bila – »Uživam tradicijo«, s katero je bil izpostavljen pomen povezave med dediščino – sodobnostjo – prihodnostjo. V dveh dneh se je predstavilo 156 prispevkov slovenskih in tujih avtorjev v treh sekcijah (Živilstvo in prehrana, Gostinstvo in turizem, Izobraževanje in usposabljanje) in 197 avtorjev.

Gin brez alkohola, testenine iz pivskih tropin, poklic stilista hrane, tradicionalna kuhinja s pridihom sodobnosti, turizem 4.0. ter izobraževanje, prilagojeno posamezniku, je le nekaj od mnogih trendov na področju živilstva, prehrane, turizma, gostinstva ter izobraževanja, ki so jih na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) izpostavili na 5. mednarodni strokovni konferenci.

Na konferenci je sodeloval tudi državni sekretar Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek, ki je izpostavil aktualna prizadevanja Ministrstva glede zagotavljanja varne hrane, sledenja okoljskim ciljem, sobivanje podeželja – prostora pridelave hrane  – in prebivalcev ter spodbujanje lokalne hrane izbrane kakovosti. Izpostavil je tudi dejstvo, da smo v Sloveniji s 64 kg zavržene hrane na prebivalca ena boljših držav in poudaril, da v Sloveniji 90.000 ljudi dela v verigi preskrbe s hrano.


Trendi in izzivi<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD<br />
<br />
<br />

VSTOP V VINSKE HRAME VIPAVSKE DOLINE

Vinski hrami v Vipavski dolini skrivajo najboljše, kar pridelajo domači vinogradniki in vinarji. Jesen, čas martinovanj in praznovanj vse do božiča, pa je priložnost, da te dobrote ponudijo obiskovalcem, ki vedno znova radovedno odkrivajo in okušajo pridelke, vino in hrano, ki ju rojeva vipavska zemlja. Vinski hrami v sončni dolini bodo svoja vrata odprli že 21. jesen zapored. Vinogradniki, vinarji in kulinarični mojstri ter turistični delavci so pripravili celo vrsto presenečenj.

Gre za sklop prireditev, ki poteka po različnih vinorodnih krajih Vipavske doline z začetkom 7. novembra. Kulinarični navdušenci lahko ta vikend obiščete Gostilno Termika, ki nudi martinovanje ob izvrstnih martinovih jedeh, Gostilno Tratnik z martinovanjem ob zabavi z živo glasbo, okušate martinovo pojedino na Majeriji na Slapu, obiščete eno izmed osmic na Kmetiji Ferjančič, Kmetijo Černigoj ali Osmico Vrban.

Devetega novembra bosta potekali kar dve furengi svetega Martina, s katerima bodo ponazorili izročilo prevoza mladega vina. Prvo bodo pripravili v Bukovici, druga pa bo krenila iz Vipave. Konjeniška vprega bo obiskala Log, Duplje, Vrhpolje in se prek Slapa, Lož in Manč vrnila v Vipavo, kjer bo popoldan blagoslov mladega vina vinarjev Vipavske doline. Že naslednji dan, v nedeljo, 10. novembra, se bodo kolesarji lahko podali na Martinovo kolesarsko furo s startom na Brjah. To bo kolesarjenje srednje težavnosti in bo trajalo predvidoma tri ure in pol.

Pokušino mladih vin in okušanjem kmečkih dobrot v okviru martinovanja pa lahko doživite na Brjah v odprtih hramih vinarjev ter na prireditvenem prostoru, Bukovici z nastopom pihalnega orkestra Vogrsko,  Gradu Lože z degustacijo vin v grajski kleti in na Vogrskem. Vabljeni, da si več o bogatem programu prireditev pogledate na spletni strani ali na Facebook strani.

Naj se martinovanje v Vipavski dolini začne!

Vinski hrami Vipavske doline 2019<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD.

 

 

 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #vipavska dolina, #ROD

Kolofon