Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovski osnovnošolci na sloviti Univerzi Yale

Te dni se na sloviti Univerzi Yale v mestu New Haven v ZDA začenja zaključni turnir mednarodnega tekmovanja World Scholar's Cup. Tja je odpotovala tudi šestčlanska zasedba OŠ Danila Lokarja iz Ajdovščine. Tekmovanje, ki bo potekalo do 13. novembra, zajema štiri preizkuse znanja, glavna tema letošnjega tekmovanja pa je Svet na obrobju.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina je turnir na prestižni Univerzi Yale zaključni dogodek, na katerega so povabljene le najvišje uvrščene ekipe s predhodnih tekmovanj. OŠ Danila Lokarja bosta zastopali dve ekipi, v prvi so Neja Polanc, Iris Zorzut in Tija Lah, v drugi pa Aldijan Smlatić, Tilen Stibilj in Evelin Bajc. Tekmovanje obsega štiri preizkuse znanja: ob sodelovalnem kreativnem pisanju in skupinski debati še obsežen test in skupinski kviz. Krovna tema letošnje sezone je 'svet na obrobju'. Tematika, vprašanja in debatne trditve so izrazito medpredmetni, zahtevajo kritičen razmislek in zagovarjanje lastnega stališča.

Ekipi ajdovskih učencev sta se na zaključno tekmovanje uvrstili po 'kvalifikacijah' na mednarodnem območnem prvenstvu v Ljubljani (februar 2019) in nato na prvenstvu svetovnega formata v Kazahstanu (julij 2019), kjer je Neja Polanc v debati dosegla drugo mesto, Tija Lah pa je bila v kreativnem pisanju sedma.

Turnir poteka v kampusu Univerze Yale, kjer bodo udeleženci imeli priložnost govoriti s študenti in profesorji ter se spoznati s študentskim življenjem. Na okrogli mizi bodo govorili tudi o tem, kako uporabiti izkušnje s tekmovanja v študijskem in pozneje poklicnem okolju. Po tej plati je turnir prvakov nadgradnja zaključnega tekmovanja. Udeležbo na njem je podprla tudi Občina Ajdovščina.

 

* Vir in fotografija: Občina Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #šolstvo, #izobraževanje

Kolofon