Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ne glede na vreme, v nedeljo na Pohod po Vertovčevih poteh

17. novembra, torej prvo nedeljo po martinovi nedelji, ki bo kot kaže precej deževna, povabljeni na 19. pohod po Vertovčevih poteh. Pohod, ki zajame Ustje, Dolenje, Planino, Šmarje, Vrtovče, Tevče in Uhanje, je ne glede na vreme izjemno slikovit in vreden truda. Štartnine seveda ni.

Sredi oktobra je na Vertovčevih poteh potekala delovna akcija. Poti so urejene in dobro utrjene, količki trdno stojijo na svojih mestih, puščice kažejo v pravo smer, domačini pa so že v pričakovanju. Pohod v nedeljo, kljub ne najbolj obetavni vremenski napovedi, zagotovo bo. Poti so nasute, dobro utrjene ter široke, blata zato ne bo. Organizatorji bodo poskrbeli tudi, da bo na pomembnih postojankah streha. Topla malica pa bo na voljo v Gasilskem domu v Šmarjah. Streha bo tudi na vseh postojankah, kjer bodo delili brezplačni čaj in kavo, pa seveda pri hrastu, kjer se pohod začne in konča.

Pohod po Vertovčevih poteh

Pot tradicionalnega pohoda je krožna, dolga za okoli 4 do 5 ur hoda, speljana skozi vasi, vinograde, sadovnjake, polja in gozdiče na Vipavskih gričih. Začne se pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje, prav tam se tudi zaključi. Na poti se bo precej dogajalo, domačini bodo ob poti pohodnikom ponudili domače dobrote, ogledati si bo mogoče kulturne in naravne spomenike, hrami po vaseh bodo na široko odprli vrata.

V Šmarjah, v cerkvi Marijinega imena bo maša za pohodnike, takoj po njej pa še tradicionalna kulturna slovesnost pred spomenikom Matije Vertovca pod cerkvijo. Ob koncu bo pohodnike pričakala bogato obložena kmečka tržnica. Letos so organizatoji še malce izboljšali pot– na novo je urejen del poti od Jakulinov proti Šmarjam, tisti del preko travnika. Pot od Potoka proti Jakulinom pa je tudi vsako leto trdnejša in lepša, za kar se gre zahvaliti predvsem domačinom.

 

Lokalne Ajdovščina

#vipavskadolina, #turizem

Kolofon