Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Petra in Marko Tratnik ter Ana Čufer tik pred nastopom na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu

V petek se v Argentini začne letošnje svetovno prvenstvo v gorskem maratonu. V slovenski ekipi so tudi Petra in Marko Tratnik ter Ana Čufer. Prav Petra Tratnik ima s te generacije najboljši rezultat, saj je leta 2017 v italijanski Premani pritekla četrto mesto, kar je bila izenačitev druge najboljše uvrstitve doslej v tej disciplini. Leto pred tem je Lucija Krkoč na prvenstvu v Podbrdu pritekla bronasto kolajno. Srečno vsem!

Petra Tratnik, doma iz Žagoliča pri Colu, je bila po četrtem in lanskem 13. mestu v poljskih Karpatih letos na domačem terenu zelo prepričljiva. Zmagala je na DP v Podbrdu v okviru Podbrdo Trail festivala in tudi na prvem državnem prvenstvu v trailu na Pohorje trailu. Pred odhodom v Argentino je za spletni portal Gorski-teki.si takole strnila svoje misli: »Težko si pred tekmami zastavljam cilje. Marsikaj je odvisno od končnega rezultata, sploh na dolgih razdaljah. Predvsem si želim dobre aklimatizacije in dobrih občutkov na sami tekmi. Priprave so zame potekale po enakem pristopu kot vedno. Treniram sama, odvisno od časa in počutja. Tako, da sem se tudi v tem obdobju priprav držala teh načel in nisem kaj posebej spreminjala svojih treningov. Vsekakor je nastop na svetovnem prvenstvu nekaj posebnega in bi mi dober rezultat predstavljal lep zaključek uspešne sezone.« Njen brat Marko Tratnik bo lovil dober rezultat v moški konkurenci. Zmagal je prav tako v Podbrdu in Rušah. Dobraveljka Ana Čufer, državna prvakinja na klasični razdalji (gor-dol), se je odločila, da bo nastopila na krajši klasični razdalji svetovnega prvenstva (14 km, 754 m višinske razlike) in ne dolgem maratonu kot je sprva nameravala.

Ana Čufer // Fotografija: Facebook

Trasa dolge razdalje svetovnega prvenstva WMRA v Villa La Angostura je 41,5 kilometra, skupaj pa 2184 metrov višinske razlike klancev in spustov. Slovenija je v gorskem maratonu do zdaj osvojila sedem posamičnih medalj. Mitja Kosovelj je dvakrat (2011 in 2013) postal svetovni prvak, leta 2012 je bil srebrn, že leta 2008 je osvojil bron. Bronast je bil tudi leta 2016, ko je prvenstvo potekalo pri nas v Podbrdu, bron pa je tam osvojila tudi Lucija Krkoč. Ekipa Krkoč, Jana Bratina, Ana Čufer in Ajda Radinja je bila srebrna. Prvo odličje za Slovenijo v gorskem maratonu je že leta 2004 v Franciji pritekel Toni Vencelj, ki je bil tedaj drugi.

Srečno vsem! Tekmovanje lahko spremljate na TEJ POVEZAVI.

 

* Vir: Gorski-teki.si

Lokalne Ajdovščina

#tek, #šport

Kolofon