Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ana, Petra in Marko zadovoljni po nastopu na svetovnem prvenstvu

Končano je svetovno prvenstvo v gorskih tekmih, ki je letos potekalo v argentinskih Barilochah. Na tekmovanju je nastopila tudi trojica iz Vipavske doline. Ana Čufer je na krajši razdalji zasedla 18. mesto, Petra Tratnik je na daljši razdalji zasedla 23. mesto, njen brat Marko pa je zasedel 34. mesto. Čestitke vsem.

Prva se je na tekmovanju z zahtevno progo spopadla Dobravka Ana Čufer. Odločila se je za štart na krajši, 14-kilometrski razdalji, ki je vsebovala 754 metrov višinske razlike. V izjemno močni konkurenci je s časom 1,21:47, zasedla 18. mesto, za najboljšo deseterico pa je zaostala dve minuti. "Iskreno je bila to moja najtežja tekma doslej. Takih menjav ritma res še nikoli nisem doživela. Malo mi je žal, ker nisem imela pravega občutka v nogah navzgor. Tudi prehitro sem začela, ker nisem vajena tako hitrih tekem. To, da sem v dobri formi, sem vedela. Zadnji mesec se nisem udeležila tekmovanj, ker sem se želela optimalno pripraviti na maraton. Potem pa sem zadnjih 14 dni, ko smo se odločili, da grem na kratko zaradi ekipne uvrstitve, začela delati hitrejše treninge. Žal sta bila dva tedna res premalo. Sem se pa na spustu malo "razjezila" in tako prehitela dvanajst tekmic, da sem pritekla na skupno 18. mesto. Uvrstitve sem zelo vesela, vendar mi je res malo žal, da ni bilo še za gor pravega občutka," je za spletni portal Gorski-teki.si dejala Ana Čufer.

Drugi dan svetovnega prvenstva v gorskih tekih je bil na sporedu gorski maraton. Letos je bila na sporedu 16. izvedba v tej dolgi disciplini GT. Petra Tratnik je pritekla 23. mesto (4,14:23), brat Marko v moški konkurenci 34. (3,45:39). Svetovna prvaka na 41 kilometrov dolgi trasi z 2000 metri skupne višinske razlike vzponov in spustov sta Američan Jim Walmsley, drugi s svetovne lestvice ITRA in Romunka Cristina Simion.

Petra in Marko Tratnik

"Težka tekma, predvsem zaradi ogromno sprememb ritma, ogromno kratkih vzponov in spustov, preskakovanja potokov, prehoda reke, kilometra teka po snegu, po vulkanskem pesku, na drugi strani pa lepa, divja, nedotaknjena narava. Dosežen rezultat je res slabši kot na prejšnjih prvenstvih. Tudi občutki na prvi polovici tekme niso bili pravi. V drugi polovici je steklo, tako da sem pridobila nekaj mest. Res ni bila to moja optimalna tekma, a realno gledano, tudi če bi se počutila bolje, bi lahko šla nekaj minut boljše. Viden je porast populacije teka na dolgih razdaljah, konkurenca pa posledično večja. Kljub vsemu sem z razpletom zadovoljna in lahko rečem, da je bila to ena težjih,vendar lepših in zanimivejših tekem.", je svoj nastop pokomentirala Petra Tratnik.

Tudi Marko Tratnik je s tekmo zadovoljen. "Po občutkih sem odtekel eno svojih najboljših tekem na daljših razdaljah. Glede proge in ostalega se pa pridružujem izjavi sestre."

Ekipno so Slovenke v postavi Nuša Mali, Špela Gonza, Tina Kozjek, Mojca Koligar, Petra Tratnik in Ana Čufer osvojile odlično sedmo mesto v konkurenci članic.

 

* Vir in fotografije: Gorski-teki.si

 

Lokalne Ajdovščina

#tek, #šport

Kolofon