Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Premierni zadetek Maje Svetik na svetovnih prvenstvih

V soboto se je na Japonskem začelo svetovno rokometno prvenstvo za dekleta. Slovenke so ga začele odlično in v uvodni tekmi presenetile favorizirane Nizozemke. Z odlično igro se je izkazala tudi kapetanka ŽRK Mlinotesta, Maja Svetik, ki je v svojo statistiko vpisala en zadetek. Danes ob 12.30 sledi tekma z Norvežankami.

Slovenke so na uvodni tekmi velikega turnirja v deželi vzhajajočega sonca pokazale zobe imenitnim Nizozemkam in jih po srčni predstavi položile na kolena, po izjemnem rokometnem skalpu so naredile tudi velik korak proti drugemu delu tekmovanja. Po dnevu premora se bodo danes pomerile z izjemno močnimi Norvežankami, po tem dvoboju pa pa se bodo jutri pomerile z Angolkami, v četrtek s Kubankami, v petek pa še s Srbkinjami.   Slovenska reprezentanca je na minulih tekmovanjih vselej na kolena položile eno veliko rokometno ime, tradicijo pa je nadaljevala tudi na Japonskem.

Na evropskem prvenstvu na Švedskem 2016 so ukanile gostiteljice, na SP 2017 v Nemčiji so bile boljše od Francozinj, na lanskem EP v Franciji so na kolena položile Rusinje. Nosilke srebrnega odličja s svetovnega prvenstva na Danskem 2015 ter bronastega iz Nemčije 2017, ki so do stopničk prišle tudi na zadnjih dveh evropskih prvenstvih (na Švedskem 2016 so bile druge, v Franciji 2018 pa tretje), so bile večji del dvoboja v podrejenem položaju, Slovenke pa so najbolj zbrano igro prikazale prav v prelomnih trenutkih dvoboja in odvzela skalp velikim tekmicam.  

V drugi polovici prvega polčasa so slovenske igralke imele tudi nekaj preglavic, Nizozemke so se jim nekajkrat približale na gol zaostanka (9:10, 12:13 in 14:15), ob tem so Slovenke zastreljale kar tri sedemmetrovke, navkljub temu pa so se na veliki odmor odpravile s prednostjo (15:14). Slovenske rokometašice so si v uvodu v drugo polovico tekme znova priigrale tri gole prednosti (17:14), v 39. minuti pa so jih Nizozemke ujele, prvič na dvoboju izenačile na 18:18 in nato tudi povedle z 19:18. A slovenske rokometašice niso vrgle puške v koruzo, v 45. minute so si po golih Stankove, Polone Barič in Maje Svetik znova priigrale tri gole prednosti (23:20).  

Francoski strokovnjak na nizozemski klopi Emmanuel Mayonnade je zahteval minuto odmora in v zadnjih petnajstih minutah mobiliziral vsa svoja najmočnejša orožja, a Slovenke se niso dale. Vratarka Amra Pandžić je dobesedno zaklenila svoja vrata, v napadu pa so Grosova, Stankova, Nina Zulič in Polona Barič dosegale gole v pravem trenutku in strle odpor favoriziranih tekmic z Nizozemke.    

 

* Vir in fotografije: Rokometna zveza Slovenije

Lokalne Ajdovščina

#šport, #rokomet, #plezanje

Kolofon