Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Uspešna sezona avtošporta za ajdovski klub

Ob besedi avtošport si velikokrat predstavljamo sliko nekako takole: dirke, adrenalin, rally, gorsko hitrostne preizkušnje, vonj po bencinu in gumah, atraktivni avtomobili, uniformirana bitja, ki spretno sučejo volan in pritiskajo pedalo za plin in še in še. Res je, da so prav te podobe večino, kar lahko gledalci in navijači spoznamo, a pomembno je vedeti, da za vsemi spektakli stojijo še nekateri členi, ki postavijo same temelje, kjer se zgodba vsake dirke sploh lahko začne.

Obstajajo osebe, ki nesebično preživijo nemalokatero uro prostih dni na soncu, dežju, mrazu, od doma, stran od družin, ker so z vsem srcem in močjo predane delu za dobro avtomobilskih spektaklov. Že tedne pred dirko se ukvarjajo z načrti o postavitvi hitrostnih preizkušenj, markiranjem po progah, varnostnimi načrti, pripravljanji opozorilnih tabel, barvanjem gum, bal, iskanjem dodatnih rok za pomoč in še bi lahko naštevali. Med dnevi samih dirk te osebe skrbijo za stike s tekmovalci, postavitve servisne cone, poskušanjem uslišati želje vseh ali čim več ekip o tem, kje in s kom bi si kdo najraje delil svoj servisni prostor, oz. 'boks', z usmerjanjem tekmovalcev v regroup-inge in parc ferme-je itd. Včasih je njihova naloga opravljanje dela sodnikov, pometanje dirkalne površine, tekanje po progi in čimprejšnja vzpostavitev proge v želeno stanje. Ti posamezniki skrbijo tudi za pomoč pri nesrečah tekmovalcev, klicanjem ustrezne pomoči in preprečevanjem nadaljnih nezgod. Ko se dirka za ostale zaključi, se zanje delo še nadaljuje pri pisanju poročil in oddajanju izjav, postavljanju zaključkov ter seveda pri pospravljanju samega območja prireditve. Po domače bi lahko rekli, da imamo kar 'deklico za vse'.

Prav take osebe bi bilo potrebno večkrat omeniti in pohvaliti. Za tiste posebej zaslužne v sklopu avtošporta je poskrbljeno na zaključni prireditvi imenovani Večer prvakov, ob koncu dirkaške sezone. Med letošnjimi posebnimi nagrajenci na le-tej se je znašel tudi član kluba Ajdovščina Motorsport, Evgen Bolčina, ki je s strani zveze AŠ2005, prejel nagrado za uspešno in strokovno delo pri pripravi dirk v avtošportu. Omenjenemu gre pripisati veliko zahvalo, za pomoč pri izvedbi in organizaciji kar nekaj dirk po Sloveniji ter tudi opravljanju sodniške vloge v tujini. 'Điđi', iskrena hvala.

Slednjemu sta se med vozniki na zmagovalnem odru ob koncu sezone pridružila še dva. Novinec Mark Ivanov, ki je v kategoriji gorsko hitrostnih preizkušenj zasedel odlično 3. mesto med mladinci ter izkušeni Marko Grossi, ki je v rally-u zasedel 3. mesto divizije 2. Vsem nagrajencem in ostalim, ki ste bili del dirkaške zgodbe v sezoni 2019 iskrene čestitke.

 

* Vir: Rebeka Kobal

* Fotografija: Roman Prelaz
 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #rally

Kolofon