Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Sodobno slovensko slikarstvo v Pilonovi galeriji

V ajdovski Pilonovi galeriji so v četrtek, 12. novembra 2019, odprli novo razstavno postavitev. Na ogled so dela Suzane Brborović, Ire Niero Marušič, Maruše Šuštar in Nike Zupančič. Sodobno slovensko slikarstvo bo na ogled do 19. januarja 2020. Vabljeni k ogledu.

Sodobno slovensko slikarstvo je po veliki zgodbi Emerika Bernarda, ki je dosegla vrhunec v osemdesetih in devetdesetih letih ter še traja, zašlo v krizo, osebnostno (saj so le redki avtorji ostali zvesti sebi in umetniškemu poslu) in splošno, generalno, zaradi »vdora« novih medijev v galerije. Te danes – navkljub ponovnemu odkritju slike in »klasične« umetniške podobe, v Ameriki, v Evropi – še vedno vztrajajo pri lokalnem kvazilikovnem pristopu in razstavah.

Po svoje odločilna je bila pregledna postavitev del Živka Marušiča v Moderni galeriji pod naslovom Slika je mrtva, naj živi slika!, ki je nakazala njeno ponovno oživitev. In prav Marušič preseneča z vedno novo, prenovljeno umetniško močjo in kakovostjo ter je danes med vodilnimi slovenskimi in ne samo slovenskimi slikarji. Ob boku mu zdaj stojijo Dušan Kirbiš, Ivo Prančič, Marjan Gumilar ter neprekosljivi Marko Jakše s svojimi fantazmagoričnimi liki.

V novem tisočletju pride do odkritja novega slikarstva, do ponovnega in prelomnega vračanja k sliki. Najprej z »zasanjanimi« platni in z odličnim, klasičnim poznavanjem metjeja Mitja Ficka, ki že odmeva tudi v tujini, in hipoma zatem slikarski čudež, čisto »tkanje« na podobah Joni Zakonjšek, ter slike Uroša Weinbergerja, ki združijo – kongenialno – računalniško in družbeno-eksistencialno ikonografijo v časovni točki nič, da končno, danes, vznikne val slikark, ki vračajo zaupanje v slikarsko sporočilo in umetniško spoznanje. Dandanes najbolj izstopajo Suzana Brborović, Ira Niero Marušič, Maruša Šuštar, Nika Zupančič ter številne druge, ki šele oblikujejo svoj slog v odkritja in iznajdbo nove slike.

Razstava v Pilonovi galeriji torej predstavlja najmlajšo generacijo slovenskega slikarstva, ki že doživlja uspehe tudi v tujini, predvsem v Parizu (Nika Zupančič), v Nemčiji (Leipzig, Düsseldorf: Suzana Brborović), deloma tudi v bližnji Italiji (Ira Niero Marušič), za Marušo Šuštar pa lahko rečemo, da dela v "prepišnem" zatišju ateljeja, vedno nove in nove podobe, ki gledalca presenečajo z notranjim pogledom kompozicijo in vrhunskim likovnim pristopom.

Kustos razstave je Andrej Medved.

Razstava bo v Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled do nedelje, 19. januarja 2020.

Prvo vodstvo po razstavi bo v nedeljo, 22. decembra, ob 17. uri. Vodil bo Andrej Medved.

Razstavo spremlja katalog z razpravami Andreja Medveda.

 

Pilonova galerija Ajdovščina

Prešernova ulica 3, 5270 Ajdovščina

T +386 5 368 91 77

pilonova.galerija@siol.net

www.venopilon.com

 

Odpiralni čas:

torek – petek, od 9. do 18. ure; sobota, nedelja, od 15. do 18. ure; ponedeljki, prazniki: zaprto.

 

* Naslovna fotografija:

Nika Zupančič
Atelje - Spinnerei, Leipzig, 2018
na steni ciklus Nebo 1, 2, 3
olje, platno, 2018

Fotografija: Janine Kuehn

 

 

Lokalne Ajdovščina

#novice, #kultura, #razstava, #umetnost

Kolofon