Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteDa Vipavska dolina ni poznana le po zelo dobrih in uspešnih vinarjih, so v Slopah dokazali tudi tisti, ki se ukvarjajo z žganjekuho. Na mednarodnem ocenjevanju žganj in likerjev so kar štirje vipavski mojstri prejeli zlata priznanja za svoje izdelke. Čestitke.
Na mednarodnem ocenjevanju žganj in likerjev v Slopah, na katerem je sodelovalo kar 75 vzorcev, so letos priznanja prejeli tudi "žganjekuhi" iz Vipavske doline: Zdravko Bratož iz Podgriča - Zlato priznanje za zeliščni liker, Domč iz Žapuž - Zlato priznanje za Tropinovc Biodinamične tropine letnik 2019, Klemen Bizjak- posest Laske - Zlato priznanje za Tropinovec letnik 2018, ter Srebrno priznanje za Tropinovec letnik 2017, Darko Žgavc iz Budanj - Zlato priznanje Hruškovo žganje, Srebrno priznanje Slivovko, Zlato priznanje Borovi vršički, Bronasto priznanje za žganje iz marelic, Mirjam Bratož, Božičeva kmetija iz Podnanosa, Zlato priznanje za šipkov liker z damaščansko vrtnico.
Mednarodno ocenjevanje žganj in likerjev
Ocenejvanje je pripravil Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica - svetovalna služba Sežana, v sodelovanju z društvom proizvajalcev brkinskega slivovca in društvom proizvajalcev kraškega brinjevca. Pridelovalci so v ocenjevanje prinesli rekordnih 75 vzorcev, od tega 31 žganj in 44 likerjev.
"Kakovost je bila zelo visoka, napak skoraj ni bilo", je povedala predsednica strokovne komisije Milena Štolfa in dodala: “Dobro žganje je harmonično, prijetnega vonja in okusa, nas ne zapeče. Za to je potrebno poskrbeti za kakovostno surovino, nadzorovati potek fermentacije in posvetiti veliko pozornost destilaciji."