Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Doživite božič v Vipavskem Križu

V teh prazničnih dneh je ogled takšnih ali drugačnih jaslic skorajda nujen. Tudi tokrat seveda priporočamo skok v Vipavski Križ, kjer je na ogled tradicionalna razstava jaslic, 26. in 27. decembra pa bo ponovno na sporedu Božična zgodba.

Do praznovanja božiča nas loči le še nekaj dni, za mnoge najlepših dni v letu, ko je čas za družino, za novoletna darila in praznovanja. Čar božičnih praznikov so zagotovo tudi jaslice, ki jih najdemo v marsikaterem domu, vse več pa je tudi takšnih, ki so razstavljene vsem na ogled. Prve jaslice so postavili v jezuitskem kolegiju v Coimbri na Portugalskem leta 1560. Komaj dve leti pozneje, leta 1562, so jih postavili v Pragi. Ni pa dolgo trajalo, da jih je spoznala vsa Evropa. Na Slovenskem so se jaslice prvič pojavile leta 1644 v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani.

Jaslice v Vipavskem Križu

V Vipavski dolini so najbolj priljubljene tiste, ki jih vidimo v Vipavskem Križu. Od nedelje, 15. decembra naprej so na ogled po ozkih gasah, tega prenovljenega bisera Vipavske doline. Skorajda vsaka hiša je na ogled postavila svoje jaslice in tako sprehod postane resnično nekaj posebnega. Nato pa naj vas pot vodi še v Galerijo Vipavski Križ, Župnijsko galerijo in v Grajsko klet, kjer vas čaka tradicionalna razstava najrazličnejših jaslic, ki so jih prispevali posamezniki ali društva iz različnih koncev Slovenije in tujine. Na ogled so vam tako klasične postavitve jaslic, velike, male, nenavadne, upodobljene na papir ali platno, iz različnih materialov, za nekatere pa lahko celo rečemo, da gre za pravcate umetnine. Letos bo v Vipavskem Križu na ogled 110 jaslic. Razstave bodo na ogled do 6. januarja.

Jaslice v Vipavskem Križu

Božična vodenja po Vipavskem Križu so organizirana vsak dan, od 21. decembra do 5. januarja, ob 15. uri. Začetek je vedno pred grajskim obzidjem. Sprehod skozi zgodbo Vipavskega Križa s kozarčkom in pridigo traja približno 60 min in stane 3€/osebo. Tudi za otroke bo poskrbljeno. Zaželjene so prijave na tel.št.: 041 660 445

Božična zgodba v Vipavskem Križu

Lepo pa vabljeni tudi na zdaj že tradicionalno Božično zgodbo, ki se bo odvijala v prazničnih decembrskih dneh po gasah in trgih Vipavskega Križa. Igrana Božična zgodba bo potekala pod taktirko domačega režiserja Nejca Furlana in bo največja postavitev doslej. S številnimi statisti znamenitega rojstva, slikovno in zvočno kuliso igre ter vonjem po kuhanem vinu vas bodo popeljali v čarobnost najlepših prazničnih trenutkov leta.

Predprodaja vstopnic za Božično zgodbo poteka na spletni strani Eventim, na njihovih pooblašcenih prodajnih mestih in tik pred predstavami na mestu samem. Parkirati bo mogoče tudi v vasi Cesta. Za osebe, ki ne zmorejo hoje do Vipavskega Križa, bo organiziran prevoz. Prireditev bo zaokrožil sejem s ponudbo lokalnih proizvodov in izdelkov domače obrti.

Lokalne Ajdovščina

#novice, #turizem, #vipavska dolina, #kultura, #razstava, #vipavskikriž

Kolofon