Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Vipavi potekala izkustvena delavnica na temo starejših

Projekt ZaVse/4ALL je v vipavski Hiši sadežev družbe včeraj organiziral delavnico za starejše, kjer so se udeleženci sami lahko preko različnih simulatorjev postavili v položaj starejših. To pa bo pripomoglo k večjemu razumevanju ovir s katerimi se srečujejo starejši v vsakodnevnem življenju. Pogosto je to posledica funkcionalne oviranosti, ki je v starosti vse pogostejša.

Z delavnico so udeleženci pridobili senzibilizacijo o ovirah in potrebah starejših ljudi, razumevanju potreb starejših ter premislek o prilagoditvah njihovega vedenja in storitev za starejše osebe.  »Menim, da so takšne delavnice potrebne, da lahko ljudje spoznajo starostne tegobe na lastni koži. To pa nam omogoča, da lahko starostnike razumemo, se vživimo v njih ter jih posledično zaradi tega lažje sprejemamo.« je povedala Mateja Slapnik, vodja Hiše sadežev družbe Vipava.

Na izkustveni delavnici so obiskovalci imeli priložnost spoznati ovire, s katerimi se vsakodnevno srečujejo starejši. Udeleženci so na lastni koži občutili kako je hoditi po stopnicah, če imaš težave v sklepih, kako se naredi kavo če imaš tresavico, kako se izpolnjuje obrazce če zbolevamo za sivo mreno ali imamo težave s sluhom.

Udeleženec delavnice Matevž je svoje vtise strnil v naslednjo misel: »Največjo oviro mi je predstavljalo to, da nisem videl dobro. Druge simulacije (tresavica, otrpli sklepi, izguba drobne motorike…) so ti otežili nadzor na izvajanjem dnevnih aktivnosti. Otežen vid pa mi je to početje  onemogočil. Preko simulacij sem pridobil občutek počasnosti. Sedaj razumem koliko časa ti tako vzamejo vsakodnevne stvari v starosti.«

Delavnica v Vipavi

Delavnice so se udeležili tudi dijaki in dijakinje Srednje zdravstvene šole Postojna. Povedali so, da je bila delavnica zelo zanimiva in poučna. Poudaril so pomembnost izkustva določene gibalne oviranosti, saj so jo lahko le tako dodobra spoznali in se vživeli v položaj starejših oseb.

Delavnica v Vipavi

Projekt ZaVse/4ALL, ki ga izvajajo Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Republiki Sloveniji (ZIZRS) kot koordinator projekta ter Slovenska filantropija in Zavod Vozim kot projektna partnerja, si aktivno prizadeva osveščati o tem, da diskriminacija v družbi še vedno obstaja. V okviru projekta ZaVse/4ALL povsod po Sloveniji potekajo izkustvene delavnice in izobraževanja. Na delavnicah so dobrodošli vsi, organizatorji posebno pozornost posvečajo NVO in javnim ustanovam. Snovalci projekta s tem želijo okrepiti zavedanje o pomembnosti zagotavljanja enakih možnosti v družbi za vse njene člane, tudi za ranljive skupine.

Lokalne Ajdovščina

#novice, #vipava, #izobraževanje, #zdravje

Kolofon